emulgeálószer
#Táplálkozás

Mik azok az E-számok?

2022.05.03.
2 perces olvasási idő

Feltűnt már neked, hogy amikor bevásárolni mentek a szüleiddel és meg akarod nézni, miben milyen tápanyag van, a termékek címkéjén csupa megfejthetetlen kódszám található, melyek mindegyike „E” betűvel kezdődik?

Mik ezek? Ártanak vagy nem? Milyen anyagokat takarnak az egyes „E” betűs kódok? Most ezekre a kérdésekre segítünk választ adni, hogy ezután már tudatosabban tudj vásárolni.

Az „E” betűs számok jelentése

Az a jelenség, hogy a termékek címkéjén egyre több „E” betűs szám van, az Európai Uniós tagságunk óta van Az E betű jelentése nem más, mint Európa. Az „E” betű után lévő számkódok az Európai Unió által egységesen felállított és engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokat jelöli.

Minden termék címkéjén kötelező ezeket az „E” betűs kódokat feltüntetni, hogy az adott termék milyen adalékanyagok hozzáadásával készült. Az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság felelős a kódok biztonsága és jóváhagyása felől. A számozási rendszert az úgynevezett nemzetközi számozási rendszert (INS) a Codex Alimentárius Bizottság állapítja meg.

Nem minden adalékanyag használata engedélyezett az Európai Unióban. Az „E” számok más Európai Union kívüli országokban is felbukkanhat (Arab Államok, Ausztrália, Új- Zéland, Izrael). Az „E” előtag elhagyható Ausztráliában és Új- Zélandon. Egyre inkább, bár ritkán találni az Egyesült Államokban „E” betűs számokat a csomagoláson az importált (behozott) európai termékek miatt.

Ártalmasak-e az egészségre az „E” számok?

Régebben felröppent egy olyan pletyka, hogy minden „E” betűs szám árt az egészségnek. Ez nem igaz. Legtöbben félnek az „E” számoktól, mert úgy gondolják, hogy azok csak és kizárólag mesterséges adalékanyagok. Egyes termékek csomagolására fel van tüntetve az, hogy „E számoktól mentes”. Pedig ez megtévesztés.

Minden termékben vannak „E” számmal jelölt adalékanyagok. De ezek nem csak mesterségesek adalékanyagok lehetnek, hanem természetesek is, melyek semmilyen veszéllyel nincsenek az egészségre, sőt, még a szervezetnek szüksége is van rá. Ilyen például a C- vitamin, „E” betűs kódja az E300, vagy a likopin, melynek kódja az E160d.

Valójában a C- vitaminnak több kódja is létezik (E300- 305) attól függően, hogy milyen kémiai formában van jelen. Tehát, ha fogyókúrázni akarsz, vagy egyszerűen csak vitamint, illetve egyéb immunerősítő anyagot akarsz magadhoz venni, nem tudod kikerülni az „E” számok fogyasztását.

A termékek csomagolásán lévő „E számoktól mentes” felírat, csupán csak arra utal, hogy olyan természetes adalékanyag hozzáadásával készült az adott termék, amely amúgy is a természetben megtalálható.

Az E számok osztályozása

E100- 199: színezékek

E100-109: citromsárga és árnyalatai

E110- 119: narancssárga és árnyalatai

E120- 129: piros és árnyalatai

E130- 139: kék és ibolya meg azok árnyalatai

E140- 149: zöld és árnyalatai

E150- 159: barna és fekete, meg azok árnyalatai

E160- 199: arany és egyebek

E200- 299: tartósítószerek

E200- 209: szorbátok
E210- 219: benzoátok
E220- 229: szulfitok
E230- 239: fenilek, fenolok és formiátok (metanoátok)
E240- 259: nitrátok
E260- 269: acetátok (etanoátok)
E270- 279: laktátok
E280- 289: propionátok (propanoátok)
E290- 299: egyéb egyebek

E300- 399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó adalékanyagok

E300- 305:aszkobinsav (C-vitamin) és aszkorbátok
E306- 309: tokoferol (E-vitamin)
E310- 319: gallátok és eritroaszkorbátok
E320- 329: laktátok
E330- 339: citrátok és tartarátok
E340- 349: foszfátok
E350- 359: malátok és adipátok
E360- 369: szukcinátok és fumarátok
E370- 399: egyebek

E400- 499: sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek

E400- 409:alginátok

E410- 419: természetes mézgák

E420- 429: egyéb természetes szerek

E430- 439: poli-oxietilén vegyületek

E440- 449: természetes emulgálószerek

E450- 459: foszfátok

E460- 469: cellulóz vegyületek

E470- 489: zsírsavak és vegyületeik

E490- 499: egyebek

E500- 599: pH- szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok

E500- 509: ásványi savak és lúgok

E510- 519: kloridok és szulfátok

E520- 529: szulfátok és hidroxidok

E530- 549: alkálifém-vegyületek

E550- 559: szilikátok

E570- 579: sztearátok és glukonátok

E580- 599: egyebek

E600- 699: ízfokozók

E620- 629: glutamátok

E630- 639: inozinátok

E640- 649: egyebek

E700- 799: antibiotikumok

E900- 999: vegyes

E900- 909: viasz
E910- 919: szintetikus mázak
E920- 929: javító szerek
E930- 949: csomagoló gázok
E950- 969: édesítőszerek
E990- 999: habképző anyagok

E1100- 1599: kiegészítő anyagok

További vegyi anyagok, új vegyi anyagok, amelyek nem tartoznak a szabványos besorolási rendszer egyik osztályába sem.

Tehát nem minden „E” betűs szám ártalmas, csak figyelj oda, hogy milyen adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket vásárolsz!

(KamaszPanasz - M. T.)