diéta
#Táplálkozás

9 tény, amit nem tudtál a tejről

2017.03.23.
1 perces olvasási idő

A tej - legyen az tehéntej, szójatej vagy akár mandulatej - nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Rengeteg kalciumot tartalmaz egyetlen pohárnyi belőle, emellett a tehéntej isteni proteinforrás is. Íme, 9 dolog, amit eddig nem biztos, hogy tudtál a tejről.

A kicsiknek

Nem véletlenül mondják az anyukák, hogy igyuk meg a kakaót vagy egy nagy pohár tejet. Egy 2-3 éves gyereknek napi 2 pohár tejre van szüksége, míg egy 9 évesnek napi 3 nagy pohár tejet is érdemes lenne meginnia.

Tejivás a hosszú élet titka?

A tejivók bizonyítottan tovább élnek, mint a tejterméket mellőző társaik. Sokan elhanyagolják a tejivást, pedig bizonyított, hogy a rendszeres tejfogyasztás akár 20%-kal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a szívinfarktus kockázatát. Ha nem is mindennap, de igyekezzünk legalább hetente tejet inni, vagy tejterméket enni.

Egészséges fogak

A tej bizonyítottan erősíti a fogakat. A benne található D-vitamin és kalcium hozzájárul az egészséges fogakhoz és csontokhoz.

Sportolás utáni csemege

Egy kiadós edzés után a legjobb egy alacsony zsírtartalmú, cukormentes csokis shake vagy csokis tej. Egy kutatás szerint azok a sportolók, akik tejet vagy kakaót ittak (energiaitalok és sportitalok helyett), sokkal jobban teljesítettek, jobb időt futottak - és nem fáradtak el olyan könnyen.

Allergiás vagy?

Akkor nem vagy egyedül! A laktózérzékenység gyakoribb, mint gondolnád. A tehéntejet rengeteg alternatívával tudod helyettesíteni. Próbáltad már a mandulatitalt? Vagy a rizsitalt? Bármit is választasz, olvasd mindig el a címkét. Van olyan tejféle, ami sokkal több cukrot és kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos tehén- vagy kecsketej, de olyan is, amely kitűnő helyettesítője lehet a tehéntejnek.

Süsd meg!

A tej felhasználásának egyik legfinomabb módja, ha sütemények sütéséhez használod fel. Gofrik, muffinok és még rengeteg hasonló finomság készülhet tejtermékekből. Böngéssz receptjeink között!

Ha nem szereted a tejet...

Ha nem szereted a tejet, akkor is igyekezz pótolni a benne található vitamint és kalciumot, hiszen az egészséges szervezetnek ezekre az anyagokra szüksége van. Egyél például egy nagy pohár natúr joghurtot müzlivel. Ha imádod a zöldségeket, akkor vásárolj egy nagy adag brokkolit és párold meg némi fűszerrel.

A legjobb tejes kalciumforrások: sajtok, nyers tej, natúr joghurt.

(M.N. - everydayhealth.com)