A diákok általában sok tésztát esznek, mivel akár egy főzésben teljességgel tapasztalatlan ember is képessé válhat gondoskodni magáról, ha van kéznél elegendő tészta és szósz. Íme, néhány ötlet, ha tényleg kezdő vagy a konyhában.
Még a legügyetlenebbek is fel tudják forralni a vizet egy edényben és bele tudnak dobni néhány szál spagettit a lábasba. Azonban a tésztaételek nem feltétlenül csupán egy üveg olcsó paradicsomszószból és egy csomag tésztából állnak. Az olaszos ételek egyik fő erőssége az, hogy bármilyen alkalomhoz és helyhez illenek, legyen szó akár éttermi vacsoráról, akár egy baráti összejövetelről.
Egy kis tudással máris meg tudod alkotni a saját gyorsan és egyszerűen elkészíthető tésztaszószodat, amivel nemcsak pénzt spórolhatsz, de akár sokkal finomabbá is teheted az eddig megszokott szószokat.
Hozzávalók
A tésztaszószok általában paradicsomra épülnek, de számos más variáció is létezik.
- Paradicsom – Használhatsz friss vagy konzervparadicsomokat (feldarabolt vagy szilva alakú) is. A passata (sűrített) paradicsom, illetve a paradicsompüré is nélkülözhetetlen.
- Sajt – A szószt meg lehet bolondítani mascarponéval, krémsajttal és fetasajttal is, és természetesen a kész ételre reszelt parmezánt is fel lehet használni.
- Fűszernövények – Ha van lehetőség, mindig a friss fűszernövényeket válasszuk, mivel azok sokkal ízletesebbek. A bazsalikom klasszikus hozzávalója számos szósznak, és ha lelkes szakács vagy, érdemes akár házilag termesztened a sajátodat, ezzel is pénzt spórolva. Nincs szükség kertre: egy párkányra szerelt virágláda is megteszi. A kakukkfű és az oregánó is széles körben alkalmazott.
- Extrák – Az olívabogyó nagyszerű ízesítő bármelyik fajta szószhoz, és a napérlelte aszalt paradicsom is igazán feldobja a paradicsomszószt. Ezeket csomagokban vagy üvegekben veheted meg – mindkét választás megfelel. A friss chili pikáns ízt ad a készülő ételnek, a fokhagyma pedig akármelyik szószhoz remekül passzol.
Gyors receptek
Paradicsommal és bazsalikommal
- Egy kis olívaolajon süssük meg a szeletelt vöröshagymát.
- Adjunk hozzá 2 szeletelt fokhagymagerezdet, és süssük, ameddig meg nem puhul.
- Öntsünk rá 2 konzerv feldarabolt paradicsomot, és az egészet kevergessük.
- Ezt főzzük kb. 30 percig. Elnagyolva vágjunk fel egy maroknyi bazsalikomlevelet és a nagy részét szórjuk bele a lábasba.
- Ízesítsük sóval és borssal, végül a kész ételt hintsük meg a maradék bazsalikommal.
Lazaccal és tejszínnel
- Olívaolajban süssük meg a szeletelt vöröshagymát.
- Adjunk hozzá 2 szeletelt fokhagymagerezdet és 1-2 percig süssük.
- Adjunk hozzá 4-5 szeletelt napérlelte paradicsomot és egy pohár tejszínt.
- Távolítsunk el minden bőrt és csontot egy kisebb konzerv lazacról, majd adjuk hozzá a lábasba.
- Hagyjuk kb. 5 percig, hogy finoman párologjon.
- Tálaljuk az alábbi tésztafajtákkal: fettuccine, penne
Könnyű bolognai szósz
- Olívaolajban puhulásig süssük a szeletelt vöröshagymát és egy feldarabolt zellert.
- Adjunk hozzá egy vékonyra szeletelt répát.
- Adjunk hozzá 500g vagdalt marhahúst és süssük, amíg meg nem barnul.
- Öntsünk bele egy konzerv szeletelt paradicsomot, fél bögre vizet, egy kis vörösbort, továbbá egy csipetnyi szárított kakukkfüvet és oregánót.
- Tegyük az egészet lassú tűzre, fedjük le a lábast és főzzük kb. 45 percig, mikorra a szósz mennyisége kevesebb lesz.
A fentebbi ötletek csak példák. Remélhetőleg ezektől majd mindenki fantáziája beindul – és kezdődhet a kísérletezgetés! Minden szósz variálható: hozzátehetsz és elvehetsz belőlük tetszésed és ízlésed szerint. Ha pedig belejöttél, tarts vacsorapartit a barátaidnak és közben tanuljatok vagy beszélgessetek. Ha már elég ügyes vagy, próbálkozhatsz bonyolultabb alapanyagokkal és receptekkel is.
(KamaszPanasz - B.Cs.)