szénhidrát
#Táplálkozás

6 szénhidrát, ami segít karcsúnak maradni

2012.03.15.
1 perces olvasási idő

Szénhidrátok... csupa rosszat hallunk róluk. Ha meg éppen diétára adtuk a fejünket, akkor pláne! Tudtad-e, hogy az olyan étrendek, amelyek teljesen tiltják a szénhidrátbevitelt, akár többet árthatnak, mint amennyit használnak? Ugyanis az agyunknak és a testünknek létfontosságú ez a tápanyagtípus, csak így tud a szervezetünk megfelelően működni.

Persze, nem minden szénhidrát egyenértékű. Minden gyümölcs, zöldség és tejtermék tartalmaz szénhidrátot. Vannak “jó “, illetve “rossz “ szénhidrátok, ezek mennyiségére és arányára érdemes odafigyelni, nemcsak a diétázóknak, hanem mindenkinek. A “rossz” szénhidrátok túlzott bevitele megbetegíthet, szív- és érrendszeri panaszokat okozhat (például péksütik, fehér kenyér, kekszek, tejcsoki), míg a “jók akár fokozhatják is a zsírégetés intenzitását, és csökkenthetik az éhségérzetet.

Íme, hat remek szénhidrát, amit érdemes beilleszteni az étrendbe.tészta

Teljes kiörlésű tésztafélék

Tészta egyszerűen kell. Könnyű, gyors és isteni finom. A teljes kiörlésű verzió akár háromszor annyi rostot tartalmazhat, mint a sima, fehérlisztből készült tojásos változatok.

Ha tudod, helyettesítsd a fehér kenyeret és rizset is a barna változattal!

Quiona

Igen, furcsa név. Hazánkban még újdonságnak számít ez a gabonaféle. Az inkák a magok anyjának tartották, és nem véletlenül: magas tápértékű, remek fehérjeforrás, és rostban igen gazdag. Emellett rengeteg vitamin található benne, és ami még jobb, glutént egyáltalán nem tartalmaz.

Íze a köleshez hasonlítható leginkább. Készíthetjük kásának, köretnek, főételnek némi zöldséggel, vagy akár desszertnek is. Tökéletesen pótolja a rizset.

Árpa

Nagyszerű rost forrás, és azon kívül, hogy rengeteg ételt készíthetsz a felhasználásával, még a koleszterinszintet is csökkenti, így megelőzi a különböző szívbetegségeket.

Zab

Sósan, édesen, mindenhogy isteni finom. Reggelire is tökéletes, egész napra felpörget. Vitamintartalma pedig nagyon magas.

Popcorn

Igen, popcorn! Amikor süti és csipsz után vágyakozol, biztos nem egy alma után akarsz nyúlni.

Marad az alternatíva, a popcorn. Nem is annyira rossz, mint gondolnánk, kis mennyiségben pedig nem csak csak szuper nassolnivaló, de fedezi az egész napos rostbeviteled is.

Mindig figyelj, hogy az egészséges táplálkozás mellett megfelelő mozgást is végezz! Mielőtt diétába, fogyókúrába kezdel, kérj segítséget szakembertől, vagy dietetikustól.

(Gy. R., eatingwell.com)