Az utóbbi időszakban az idő fokozatosan hűvösebbé vált, beköszöntöttek a hideg reggelek és a fagyos éjszakák. Ilyenkor a szervezetünknek még több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, de szerencsére az őszi időszakban bőven van miből válogatni: ez a vitamindús zöldségek és gyümölcsök szezonja. Tankolj fel vitaminokból még most!
Alma
Mindegy, hogy édes vagy savanyú, hogy megvan-e sütve vagy nyersen eszed, az alma tökéletes választás, csak bizonyosodj meg róla, hogy a héját is elfogyasztod, ugyanis rengeteg egészséges anyagot tartalmaz. Ez a gyümölcs rengeteg antioxidánst és darabonként 4 gramm étkezési rostot tartalmaz.
Kelbimbó
Ha a megfelelő módon van elkészítve, ez a zöldség páratlan ízélményt nyújthat a maga karakteres, már-már kesernyés jellegével. Párosítsd édeskés öntetekkel, például balzsamecettel! Fél bögreényi fedezi a napi ajánlott K-vitamin mennyiséget, kitűnő vasforrás.
Fehérrépa
Bár ez a zöldség nagyon hasonlít ránézésre a sárgarépára, édesebb, majdnem csonthéjasokra hajazó íze van. Ízesíts vele rizst, vagy pürésítsd levesbe. Káliumban és rostokban is gazdag.
Körte
Ezt az édes, lédús gyümölcsöt mindenki imádja. A sütés előhozza rejtett, még finomabb ízeit, szóval ne habozz a sütőbe tenni! C-vitaminban és rézben gazdag, valamint darabja 4 gramm rostot tartalmaz.
Retek
A retek átmenetet képez a káposzta és a karalábé között. Ha hasznot akarsz húzni a földes ízéből, pürésítsd össze karalábéval és tálald krémlevesként, vagy pirítsd meg mézzel és gyömbérrel. Rostokban és C-vitaminban is gazdag.
Karfiol
A karfiol édeskés íze remekül passzol egy-egy téli körethez. Nagyon finom párolva, de pürésítve is kitűnően fel lehet használni (például krumplipüréhez vagy valamilyen levesbe). Összetevői csökkenthetik a koleszterinszintet, emellett nagyszerű C-vitamin forrás.
Tök
A nyári tökkel ellentétben a téli töknek finom állaga és ízletes, édeskés íze van. Kemény héjának köszönhetően hónapokig is eláll. Leginkább más hasonló őszi ízekkel passzol, mint a gyömbér vagy a fahéj. Kitűnő A-vitamin forrás!
Sütőtök
Ez a téli tökféle jóval többre hivatott, mint, hogy lámpást készítsünk belőle. Édes íze ideális sütikbe, pitékbe és még krémekbe is. Több mint 20%-át tartalmazza a napi ajánlott rostbevitelnek, és kitűnő vitaminforrás.
Édesburgonya
Az édeskrumpli több ásványi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos, fehér párja. Próbáld ki megsütve, így nem csak isteni íze lesz, de még egészségesebb is, mint főzve. Kitűnő A-vitamin- és vasforrás.
Gránátalma
Ez az enyhén savanyú gyümölcs egy valódi antioxidáns bomba. A leve tökéletes alapot nyújt a sósabb ételeknek, a magjai pedig mindenféle salátába illenek. Segítségével izgalmas, modern és nagyon egészséges főételeket, desszerteket vagy nasit készíthetsz.
Datolya
Ez a közép-keleti édes gyümölcs tökéletes a pörköltökbe, desszertekbe aprítva vagy krémsajtba töltve egy kis mandulával. Magas rost- és káliumtartalmú.
Kiwi
Turbózd fel a receptjeidet ezzel az édes trópusi gyümölccsel! Szuper, ha naranccsal vagy akár ananásszal vegyíted. Több C-vitamin van benne mint egy narancsban, emellett gazdag a rézben és káliumban.
Grapefriut
Próbáld ki ezt a finom, édeskés-kesernyés gyümölcsöt zöldségekkel, avokádóval, rákkal vagy egyszerűen csak fogyassz egy pohárral antioxidánsokban gazdag levéből. Ez a gyümölcs az ajánlott napi C-vitamin bevitel 75%-át tartalmazza.
Mandarin
Ez az apró, édes citrusféle felfrissíti az összes őszi receptet. A legjobb mandulával, datolyával vagy mézzel kombinálni. Keverd össze a levét gyömbérrel vagy ecettel egy isteni öntetért. Ez a gyümölcs jó C-vitamin és béta-karotin forrás.
A fenti alapanyagokból készíts salátát, főzeléket, turmixot, számos receptet találsz oldalunkon is. Készítsd fel immunrendszered a hidegebb időre és védekezz a vírusok ellen.
(KamaszPanasz - Gy.P.F. health.com)