Ha szereted a fahéjjal készült finomságokat, akkor már csak a megemlítése is azonnali Pavlovi-reakciót vált ki. Lelki szemeid előtt ott sorjáznak a finomabbnál-finomabb ételek, sütemények, csigák, tejbegríz, mártások, kompótok, gyümölcslevesek. És még csak karácsonynak sem kell lennie hozzá.
Mi a fahéj?
A fahéjat a Cinnamomum növény nemzetségből származó fafajok lefejtett kérgéből készítik. Leggyakrabban a ceyloni fahéjfából, valamint a kínai fahéjfából állítják elő, de gyakori az indonéz kasszia felhasználása is. A fahéj az ókorban is nagyon keresett volt; mintegy 2000 éve exportálják Indiából és Srí Lankáról. A fűszerkereskedők annak idején,hogy magasan tartsák az árát szabályos rémmeséket terjesztettek róla. A rómaiak főként gyógyszerként használták, a „lélek egyensúlyának visszaállítása érdekében”
A trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge adja a jellegzetes illatú picit fanyar ízű fűszert (Cinnamomi cortex). A feldolgozás során napokig szárítják a lehántolt kérget, majd a külső részt eltávolítják. A megmaradt belső réteg száradás közben összetekeredik fahéj tekerccsé.
A ceyloni és a kínai fahéj íze eltérő. Míg az Amerikában közkedvelt kínai fahéjban a csípős íz dominál, addig az Európában ismertebb ceyloni lényegesen pikánsabb, enyhébb ízű. Őröletlen formájukban a kinézetük alapján te is könnyen eldöntheted, hogy éppen melyikkel van dolgod: a ceyloni fahéj papírszerű, míg a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás. A fahéjat vágott darabokban vagy őrölve forgalmazzák. Tartalmaz nyálkát, gyantát, cukrot, illóolajat, csersavat, keményítőt és fahéj aldehidet.
A fahéj története
A fahéj Magyarországra a 15. században érkezett, és hamar a nemesi konyha kedvelt fűszere lett. Igazi fűszerháború zajlott a portugálok, franciák és angolok között a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért - csaknem 300 éven át harcoltak egymással, ami számos emberáldozatot követelt.
A 18. század végén a fahéjat óriási mennyiségben hozták be Európába, annak érdekében, hogy megakadályozzák az árának a zuhanását a hollandok rengeteg fahéjat égettek el, de idővel már annyira lecsökkent az ára, hogy bárki asztalára juthatott belőle. Napjainkban szerencsére a fahéj már nem tartozik a drága fűszerek közé.
A fahéj élettani hatásai
A fahéj számos élettanilag fontos ásványi anyagot (kalcium, réz, vas, jód, mangán, kálium, cink) és vitamint (A-, B-vitamin csoport, C-vitamin) tartalmaz, amelyeknek nagy szerepük van számos betegség – főként a cukorbetegség – kialakulásának megelőzésében, és gyógyításában.
A fahéj élettani hatásai:
- emésztésjavító, étvágyserkentő, gyomorerősítő, fertőtleníti a bélrendszert, megvéd a gyomorfekélytől
- mérsékli az ízületi gyulladást és az általa okozott fájdalmat
- antioxidáns
- csökkenti a koleszterinszintet, véd a szívinfarktustól, visszaadja az erek rugalmasságát és javítja a vérkeringést
- csökkenti a húgyhólyag-gyulladást
- természetes antibiotikum, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben
- csökkenti a meghűlés, a krónikus köhögés okozta tüneteket
- csökkenti a krónikus fáradtságot, vitalizál
- csökkenti a vércukorszintet, fokozza az inzulin hatékonyságát
A fahéj felhasználása
A fahéj sokféle étel elkészítése során bevethető: őrölten tökéletes a mézeskalácshoz, az almás lepényhez, a rétesekbe, a zsírban sült fánkokhoz, a rizs ételekhez, a tejes ételekhez, míg egész állapotában a kompótokat, befőtteket, gyümölcsleveseket, forralt borokat és egyéb italokat tesz még finomabbá. Délkelet-Ázsiában fűszerkeverékek fontos alkotórésze, a Közel-Keleten hús ételeket ízesítenek vele, Indiában a curryk alkotóeleme.
A fahéj tárolása során ügyelj arra, hogy őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben várjon a felhasználására.
Vannak ártalmas összetevői is
Nagy mennyiségben fogyasztva a fahéj bizonyos összetevői mérgezőek, irritálhatják az emésztőrendszer nyálkahártyáját. illetve vérzékenységet okozhatnak.
Te is elkészítheted: FAHÉJAS GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 2 alma, 3 narancs, 3 banán, 2 pohár joghurt, 3 evőkanál méz, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 30 szem mogyoró
A megtisztított és feldarabolt gyümölcsöket keverd el a többi hozzávalóval.
(Szerző: Faar Ida, újságíró)