Bár az emberek kétségkívül több csokit vásárolnak és esznek meg Valentin-nap, Húsvét vagy Karácsony alatt, mégis nyugodtan kijelenthető, ez egy 4 évszakos édesség, különösen a gyerekek számára. Most nézzük, hogy a tévhitekkel ellentétben milyen hasznos is tud lenni a csokievés!
Mint minden más ételt, a csokit is meg tudjuk emészteni. Csokoládét igenis fogyasztanunk kell, nem káros a szervezetünkre, sőt, ha nem fogyasztunk, akkor lehet káros! A csoki a szervezetünk számára mérsékelt adagban hasznos. Most pedig lássunk pár olyan pozitív következményt, amelyet a csoki okoz:
• A csokoládé illata egy olyan reakciót vált ki az agyban, aminek eredményeképp ellazulunk,
• A csoki fenil-etilamint tartalmaz, ami tulajdonképpen egy „hangulatlift”. Tehát, ha csokit eszel, szinte biztos, hogy boldogabb leszel,
• A csokoládéban megtalálható kakaóvaj olajsavat tartalmaz, amely egy telítetlen zsírsav, ez segíti növelni a „jó-koleszterinszintet” a vérben,
• A csokoládé flavonoidokat tartalmaz, amely a véredénykék rugalmasságát növeli,
• A csoki a felelős az antioxidáns szint növekedéséért a vérben,
• A csoki szénhidrátokat tartalmaz, amely növeli a szterotonin-szintet az agyban. Ezáltal jobban érezzük magunkat.
• A kakaóbab – amiből a csokoládé is készül – olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek a fogszuvasodás ellen harcolni. Mindazonáltal sajnos a legtöbb csokoládé cukrot tartalmaz, ami meggátolja ezeknek az összetevőknek a működését. Viszont ha étcsokoládét eszel, amelynek magas a kakaótartalma és alacsony a cukortartalma, akkor ezeknek az összetevőknek a hatása hasznos tud lenni.
A sok hasznos tulajdonsága mellett a csokoládénak sajnos több rossz tulajdonsága is akad, ha túl sokat eszel belőle. Azért, ha mérsékelten fogyasztod, semmi bajod nem lesz, viszont ha túl sokat eszel belőle az már káros! Csökkentheti a csontjaid sűrűségét, és fejfájást okozhat! Nem beszélve arról, hogy a hozzáadott zsír és cukor hozzájárulnak az elhízáshoz!
Érdekességek a csokiról!
Akkor veszel csokit, amikor csak szeretnél, de fontos, hogy néha megálljunk és beszélgessünk erről a nemzedékeket összekötő édességről. Nem árt tudni pár hasznos és érdekes dolgot arról az édességről, amelyért a gyerekek – és valljuk be, sokszor a felnőttek is – úgy odavannak! Lássuk:
• A csokoládé babból készül, amely hüvelyekben terem a kakaófán. A babokat megszárítják, sütik, majd megőrlik, így egy tésztamasszát kapunk, amelyet sok gyermek csak „csokoládéfolyamként” ismer. Ezt a folyadékot tovább munkálják, így végül ebből fog elkészülni a csokoládé abban a formában, amelyben közismert.
• A kakaóbabokat régen az aztékok és a mayák annyira értékesnek tartották, hogy pénznek használták.
• A csokoládéban 500 különböző íz található.
• A csokoládé – bár jóval kevesebbet, mint a kávé vagy a tea – tartalmaz koffeint!
• Az aztékok a csokoládét „izgatószernek”, afrodiziákumnak hitték.
• A csokoládé olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan rákot és szívbetegségeket képesek megelőzni.
• A világon a svájciak eszik a legtöbb csokoládét. Ők átlagosan évi 8 kg csokoládét fogyasztanak el.
• A kedvenc íz Amerikában a csoki íz.
• Ha veszel egy szelet csokoládét, az még egy évig megőrzi minőségét.
• A világ első csokoládészeletét Cadbury állította elő 1842-ben Angliában.
• A tudósok szerint, mikor csokoládét eszünk, a szervezetünk olyan kémiai anyagokat állít, elő mintha szerelmesek lennénk.
• A csokoládégyárak használják el a világ mogyorójának 20- és a mandulájának 40%-át, csak azért, hogy minél különlegesebb csokikat állítsanak elő!
• A csokoládé enyhén addiktív lehet, azaz kialakíthat függőséget.
Nos, remélem, sikerült pár érdekes információval szolgálnom az általunk kedvelt édességről! Fogyasszátok nyugodtan, de csak mértékkel!
(Cs. B.)