probiotikum
#Táplálkozás

A legjobb probiotikum tartalmú élelmiszerek tiniknek

2024.09.16.
2 perces olvasási idő

A tested tele van jó és rossz baktériumokkal. A probiotikumok a jótékony baktériumok közé tartoznak, mivel megőrzik a bélrendszer egészségét és megfelelő működését. De miben találhatod meg őket?

A probiotikumok a mikrobiom részét képezik, amely olyan mikrobák közössége, amelyek együttműködnek a szervezet egészségének megőrzésében.

A probiotikumok gyakori típusai a következők:

  • Lactobacillus: Ez egy gyakori probiotikum, amely fermentált élelmiszerekben, például joghurtban található.
  • Bifidobacterium: Ez a probiotikum megtalálható néhány tejtermékben, és segíthet az irritábilis bél szindróma tüneteinek kezelésében.
  • Saccharomyces boulardii: Ez egyfajta élesztő, amely számos probiotikumban megtalálható. Ezek a probiotikumok megtalálhatók étrend-kiegészítőkben és bizonyos ételekben.

Miért van szükség probiotikumra?

Probiotikumokra van szükséged, hogy egyensúlyban tartsd a szervezeted. Amikor megbetegszel, a jó baktériumok leküzdik a rossz baktériumok megnövekedett mennyiségét. A probiotikumok egyik legfontosabb előnye, hogy enyhítik az emésztési problémák tüneteit, mint például:

  • Irritábilis bél szindróma
  • Gyulladásos bélbetegség
  • Fertőző hasmenés
  • Antibiotikumokkal összefüggő hasmenés

Sokan tapasztalják a probiotikumok egyéb egészségügyi előnyeit, például az ekcéma enyhülését, a szájüreg egészségét, valamint az allergiák vagy a megfázás megelőzését.

Probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek

Számos élelmiszer, például joghurt, savanyú káposzta és miso tartalmaz probiotikumokat. Gyakran hirdetik, hogy élő és aktív kultúrákat, például bifidobaktériumokat és laktobacillusokat tartalmaznak. Az ilyen élelmiszerek címkéjén meg kell találnod a probiotikum teljes nevét.

A probiotikumoknak napi ajánlott mennyisége nincs, de az általános irányelv az, hogy több probiotikumban gazdag élelmiszert építs be az étrendedbe.

Íme, néhány probiotikumban gazdag étel:

Joghurt

A joghurtot úgy állítják elő, hogy a tejet tejsavat termelő baktériumokkal, például Lactobacillus bulgaricusszal és Streptococcus thermophilusszal tenyésztik, bár több törzs is hozzáadható. Ha a joghurtot hőkezeljük, elveszti probiotikus tartalmát.

Író

Többféle fermentált tejterméket neveznek írónak, de az egyetlen fajta, amely élő probiotikus kultúrákat tartalmaz, az a folyadék, amely a vaj előállítása után marad vissza. Sokféle író, amelyet az élelmiszerboltokban találsz valójában nem tartalmaz élő probiotikumokat, ezért figyelmesen olvasd el a címkét.

Túró, sajt

Mivel a túrót nem érlelik vagy melegítik, nagy mennyiségű probiotikumot tartalmaz. Továbbá sajtok is gyakran tartalmaznak probiotikumot, például: a gouda, edámi vagy cheddar.

Tempeh

A Tempeh egy szója alapú élelmiszer, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A probiotikumok mellett a tempeh kiváló rost-, fehérje- és vasforrás.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta erjesztett káposzta, mely kiváló rostforrás, B-vitaminok, vas és mangán is megtalálható benne. A nem pasztőrözött savanyú káposzta ezeket a tápanyagokat, valamint egészséges probiotikumokat tartalmaz.

Miso leves

A miso szójabab sóval és többféle jó baktériummal való fermentálással készült paszta. A húsleves összetevőihez hozzáadva egészséges, probiotikumokban gazdag levest készíthetünk.

(KamaszPanasz - webmd.com)