pattanás
#Testi problémák

Tiszta bőr lépésről lépésre

2015.01.03.
3 perces olvasási idő

Gyakran jelennek meg az arcon, a mellkason, a háton, és a vállon foltok, mitesszerek vagy pattanások, vagyis azokon a helyeken, ahol nagyobb számban fordul elő a bőr irharétegében faggyúmirigy.

Vannak tinik, akiket ez nem zavar, de vannak olyanok, akiket nagyon is, pedig a legtöbb aknét meg lehet előzni vagy meg lehet szabadulni tőle. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tenni a pattanások ellen, és mi az, amit kerülnünk kell.

Ne mosd túl sokszor az arcodat!

Ha piszkos a bőröd, abból még nem feltétlenül következik az, hogy pattanásos is. A gyakori és erőteljes arcmosás irritálhatja a bőrt és még súlyosbodhat is a bőröd állapota. Cseréld le a vegyszereket, ehelyett naponta elegendő kétszer arcot mosni természetes anyagokat tartalmazó szappannal és meleg vízzel.

Használj olajmentes szappant!

Az olajmentes szappanok nem tömítik el a pórusokat és nem okoznak mitesszereket és pattanásokat. Vásárolj a boltban olyan termékeket, melynek a címkéjére az van feltüntetve, hogy „olajmentes”. A szappant mindig az ujjaiddal vidd fel az arcodra, nem pedig szivaccsal vagy bármely más durva felületű eszközzel, mert ezek is irritálhatják a bőrödet.

Nem feltétlenül kell kerülnöd kedvenc ételeidet

Az csak mítosz, hogy az olajos ételek és a csokoládé, pattanást okoz. Nem feltétlenül íigaz. Minden ember más és más. Éppen ezért mindenkinek más étel okoz pattanást. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia.

Ha a pórusokat olaj vagy baktérium tömíti el, gyulladást okozt, és akné alakul ki. Azokat az ételeket, amelyektől úgy tűnik, hogy bőrproblémát okoz neked, próbáld meg elkerülni. De nem szükséges feltétlenül kerülnöd a pizzát vagy a csokoládét a tiszta bőrért.

Igyál elegendő vizet!

Igyál megfelelő mennyiségű vizet minden nap, mert így hidratált marad a bőröd. Természetesen étkez egészségesen, mely megfelelő mennyiségű friss gyümölcsöt és zöldséget is tartalmaz.

Különösen olyanokat, amelyekben sok E-, és A- vitamint található, mert ezek a vitaminok különösen jó hatással vannak a bőrre. A zöld levelű zöldségek (spenót, brokkoli) tartalmaz sok E- vitamint, A- vitamint pedig találhatunk a színes gyümölcsökben (sárgarépa, sárgadinnye, őszibarack, paprika).

Ne használj erős sminket!

Kerüld az olajos kozmetikumokat, mert azok eltömíthetik a pórusokat. Vásárláskor nézd meg a termék címkéjét vagy érdeklődj az eladótól ezügyben. Az ásványokat tartalmazó kozmetikumok a legjobbak sminkelés szempontjából, melyek könnyűek, porszerűek és nem is tömítik el a pórusokat. Este nem számít, hogy milyen fáradt vagy, mindig mosd le a sminket az arcodról.

Ne vidd túlzásba a napozást!

Mítosz az is, hogy a barna bőr tiszta bőr. A tény az, hogy az erős UV sugarak bőrrákot, korai öregedést és ráncokat okozhatnak. Ezért ne feküdj túl sokáig a napon, mert nemcsak a fentebb írtak történhetnek meg veled, hanem bizonyos akné elleni készítmények az UV sugárzással együtt még több kárt okozhatnak.

Használj olajmentes napvédő krémet!

Napozáskor olajmentes hidratáló napvédő krémmel kend be magad kb. két óránként, melynek a fényvédő faktora (SPF) legalább 15 vagy annál magasabb. Az SPF az ultraibolya- A (UVBA) és az ultraibolya- B (UVB) sugárzás ellen egyaránt megvéd. Ezeknek a termékeknek a címkéjén megtalálhatóak a szükséges információk.

Olajmentes sampont használj!

Olajokat tartalmazó termékek is eltömíthetik a pórusokat a fejbőrödön és az arcodon. Olyan sampont válassz, amely olajmentes (segítenek a termékek címkéi) és mindig tartsd rendben a frizurádat. Ma már kaphatóak a samponon kívül olyan hajápoló termékek is, melyeket kifejezetten zsíros hajra fejlesztettek ki.

Ne lógjon az arcodba a hajad!

Próbáld a hajadat távol tartani az arcodtól a nap folyamán és alvás közben is, hiszen a hajadon is van olaj, ami szintén eltömítheti a bőröd pórusait.

Ne nyomkodd a pattanásaid!

Az aknék nyomkodása vagy dörzsölése csak ronthat a helyzeten. Tudom, nehéz ellenállni a kísértésnek, de a nyomkodás hegesedéshez vezethet és késleltetheti a gyógyulást. Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor még fertőző, gyulladást okozó anyagok is bekerülhetnek a szervezetedbe. Kezeddel és mobiltelefonoddal is olajat vihetsz fel az arcodra, amely szintén irritálhatja bőrödet. Ha izzadsz, az sem tesz jót az arc bőrének, ezért ilyenkor gyakrabban mosd azt.

Alkalmazz aplikátort, amikor krémezed az arcodat!

Amikor sminkelsz vagy csak bekrémezed az arcod, használj ecsetet, vattakorongot vagy sminkszivacsot. Ha nincs aplikátorod, akkor használd az ujjhegyedet. Viszont ennek az a hátulütője, hogy a kezeidről olaj és baktérium kerülhet át az arcodra, ami nem tesz jót, mint tudjuk. Sminkelés előtt mindig tisztítsd meg az arcodat.

Használj akné elleni gyógyszereket!

Az effajta gyógyszerek nem hatnak egyik napról a másikra. Van olyan, melynek a hatása mindennapos használatkor csak 8 hét múlva jelentkezik. De van olyan, amely 6 hónapig is elhúzódhat, mindaddig, amíg az arcbőr meg nem újul. Ezeket a gyógyszereket orvos ajánlja, de ügyeljünk arra, hogy ne vidd túlzásba az adagolását, hisz ez irritációhoz vezethet. Illetve ne alkalmazz az előírt adagnál kevesebbet, mert akkor nem éred el a kívánt hatást.

Menj el szakemberhez!

Ha úgy látod, hogy az általad alkalmazott kezelési módok egyike sem hozott eredményt, akkor keress fel egy bőrgyógyászt vagy kozmetikust, hogy megbeszéljétek a problémát és a kezelés menetét!

(M.T.)