nyelv
#Testi problémák

Repedezett nyelv – Mi okozhatja?

2024.08.12.
1 perces olvasási idő

Ha repedések vannak a nyelvedben, valószínűleg nincs okod az aggodalomra. Valójában bizonyos típusú hornyok vagy repedések egyszerűen egy normál nyelv változatának tekinthetők. Ezt az állapotot néha barázdás nyelvnek nevezik, és gyakran ártalmatlan. Azonban érdemes lehet figyelni rá.

A repedezett nyelv jellemzői

  • Repedések, barázdák vagy hasadékok jelennek meg a nyelv tetején és oldalán.
  • Ezek a repedések csak a nyelvet érintik.
  • A nyelven lévő repedések mélysége változó, de akár 6 milliméter mélyek is lehetnek.
  • A hornyok csatlakozhatnak más hornyokhoz, és a nyelvet kis lebenyekre vagy szakaszokra választják el.

Hacsak nem halmozódik fel plakk ezekben a repedésekben, nem valószínű, hogy bármilyen problémát okoz.

A barázdák először gyermekkorban jelentkezhetnek, azonban gyakoribbak a fiatal felnőtteknél. És ahogy a ráncok elmélyülhetnek az életkorral, a repedések is erőteljesebbé válhatnak az életkor előrehaladtával. Ha rendszeres fogorvosi vizsgálaton veszel részt, fogorvosod kétségtelenül észrevette már a repedéseket. Így nem lehet olyan problémád, amiről nem tudsz.

A repedezett nyelvvel kapcsolatos állapotok

Az Egyesült Államok lakosságának körülbelül 2-5%-ának van barázdás nyelve. A repedezett nyelv valamivel gyakrabban érintheti a férfiakat, mint a nőket. A repedezett nyelv öröklődhet.

Előfordulhat a Melkersson-Rosenthal szindróma miatt, ami egy ritka állapot. Ez nemcsak a nyelv repedezettségét okozza, hanem ajak- vagy arcduzzanatot és arcbénulást is (Bell-bénulás).

A barázdás nyelv gyakori a Down-szindrómában szenvedő gyermekeknél.

Ha a repedezett nyelv bármilyen tünetet okoz, fogorvosod arra biztathat, hogy mosd meg a nyelved is fogmosáskor. Ez segíthet eltávolítani a mély repedésekben felhalmozódott, irritációt okozó plakkot. Ehhez találsz a drogériákban speciális nyelvtisztítót, ne a fogkefédet használd erre a célra.

(KamaszPanasz - webmd.com)