Segíti a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok lebontását, serkenti az energia-anyagcserét, hatására javul a DNS-termelés, jobban működnek az idegek, és javul a vérkeringés.
Megtalálható a húsokban, a halban, a teljes kiőrlésű és a gabonában gazdag termékekben, a babban, a borsóban és a mogyorófélékben. Két típusa a nikotinsav és a nikotinamidsav. A nikotinsav egyik fajtáját az orvosok bizonyos esetekben nagy mennyiségben is fel szokták írni azon páciensek számára, akiknek szükségük van erre a vitaminra, mert a vitamin túladagolása extrém ritka
A következő betegségekben is használható a B3-vitamin: akne, magas koleszterin és triglicerid szint és ízületi gyulladások. A fehér lisztet is B3-vitaminnal dúsítják, ezért a legtöbb ember az átlagos táplálkozása során megfelelő mennyiséget juttat ebből a szervezetébe. A vitamin-tabletták és az étrendkiegészítők körülbelül 10-25 mg-ot tartalmaznak a vitaminból, viszont néhány megbetegedés esetén jóval nagyobb mennyiség is javasolt lehet.
Kapcsolódó cikkek