cékla
#Táplálkozás

A cékla meglepő előnyei az egészségre

2025.02.03.
2 perces olvasási idő

A cékla egész évben könnyen beszerezhető az élelmiszerboltokban, és a gyökérzöldség szuper színt is adhat az ételeknek. De ahhoz, hogy a legtöbb tápanyagot a céklából nyerd ki, érdemes lehet cékla-kiegészítőt, például céklaport beépíteni az étrendbe.

A nyers cékla rengeteg káliumot, magnéziumot, folsavat és B2-vitamint tartalmaz. De a céklapor hozzáadása egy turmixhoz vagy gyümölcsléhez hatékonyabb lehet, mintha egész céklát fogyasztanál. Egy teáskanál tiszta céklapor táplálkozási szempontból nagyjából egy egész, nyers céklának felel meg. Bár a céklalé tápanyagokban is gazdag, nem tartalmaz annyi rostot, mint a porított gyökér.

Ezek a tápanyagok, valamint a cékla mélyvörös színét adó pigmentek olyan egészségügyi előnyökkel járnak, mint a keringés javítása, a vércukorszint stabilizálása, a gyulladás elleni küzdelem és az ízületek védelme.

A cékla segíthet a vérnyomás szabályozásában

A cékla általában nagy mennyiségű nitrátot tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely támogatja a szervezet nitrogén-monoxid-termelését. A nitrogén-monoxid természetesen erős értágító, ami azt jelenti, hogy ellazítja az ereket és csökkenti a vérnyomást.

A nitrátok és a „betalain” nevű nitrogéntartalmú növényi pigment kombinációja különösen előnyös a vérnyomás és a pulzusszám csökkentésében. Számos humán vizsgálat – köztük az is, amely kifejezetten a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő magas vérnyomásban szenvedő felnőttekre vonatkozott – azt találta, hogy a cékla-kiegészítők szedése jelentős vérnyomáscsökkenéshez vezethet.

A véráramlás javításával ezek a nitrátok és pigmentek elősegítik az oxigén és a tápanyagok keringését az agyban, ami javíthatja a memóriát és a koncentrációt, valamint az izmokat, ami növelheti az edzés állóképességét.

A cékla tele van védő antioxidánsokkal

A céklában lévő betalaint gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságai miatt is tanulmányozták. A vegyület nemcsak csökkenti a gyulladás számos markerét az emberi sejtekben, hanem segít megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a betalainok csökkentik az oxidatív stresszt azáltal, hogy megkötik a szabad gyököket. A szabad gyökök rendkívül instabil molekulák, amelyek a szervezetben a környezeti méreganyagok, például a dohányfüst és az ultraibolya (UV) fény hatására keletkeznek. Az antioxidánsok, mint például a betalain, megtisztítják a szabad gyököket, mielőtt károsítanák a sejteket és a DNS-t.

A védőhatással együtt a betalainról azt találták, hogy csökkenti az LDL-koleszterinszintet és gátolja a káros mikrobák, például az E. coli növekedését laboratóriumi vizsgálatokban.

A cékla fogyasztása javíthatja az edzést

A keringés fokozása mellett a céklában természetesen előforduló nitrátok a mitokondriumok hatékonyságának javításával segítik a sejtekben az energiatermelést. A mitokondriumok energiát termelnek a sejtekben, amely táplálja a testet a fizikai gyakorlatokhoz vagy a mindennapi funkciókhoz.

A céklában található nitrátok hasznosak lehetnek azoknak, akik nagy intenzitású kardió gyakorlatokat végeznek, mint például a futás, a kerékpározás és az úszás. Számos tanulmány kimutatta, hogy azoknak a sportolóknak, akik céklalevet ittak, javult az állóképességük a maximális oxigénfelvétel mellett.

A 2022-ben közzétett tanulmányok áttekintése azt is megállapította, hogy a cékla-kiegészítők fogyasztása rövid távon felgyorsíthatja a testedzés utáni felépülést, mind a funkcionális mérések, mind a saját bevallás szerinti izomfájdalom tekintetében.

Mikor ne fogyassz céklát?

Ha a cékla beépítését fontolgatod az étrendedbe, fordulj háziorvosodhoz a lehetséges mellékhatások miatt, főleg, ha tartósan gyógyszert szedsz.

A cékla megváltoztathatja az emésztőrendszer epe- vagy gyomorsav termelését és metabolizmusát, ezért legyél óvatos. Bár egyes források a céklalevet az epehólyag működésének javítására szolgáló tápanyagként említik, nem biztos, hogy ez a legjobb, ha jelenleg epekővel küzdesz.

Az alacsony vérnyomásra hajlamos embereknek kerülniük kell a cékla vagy répa-kiegészítők nagy mennyiségű fogyasztását is, mivel a nitrátok még jobban csökkenthetik a vérnyomást.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)