kisállat
#Zöldövezet

5 nyári veszély a háziállatodra

2023.07.20.
4 perces olvasási idő

Valószínűleg mindannyian irigyek vagyunk kedvencünkre, amint a nyári napsütésben csak heverészik a hűs árnyékban és semmit nem kell csinálnia. Valójában azonban rengeteg veszély leselkedik rá, így nem árt odafigyelni, hogy háziállatunk éppen mit és hogyan csinál.

Cikkünkben az 5 leggyakoribb veszélyre hívjuk fel a figyelmet, de a lista természetesen korántsem teljes.

A hőség

Sajnos kisállatod nagyon gyorsan túlhevülhet a nagy nyári forróságban. A kutyák és a macskák ugyanis nem tudják olyan hatékonyan szabályozni hőháztartásukat, mint az emberek, ugyanis verejtékmirigyeiknek jelentős része a lábpárnáikon van. A párologtatás eszköze tehát a lihegés. Számukra ez az egyik legfontosabb fajtája a testhőmérséklet szabályozásnak. Ennek mértéke is változó azonban, ugyanis a hosszabb arccal rendelkezők nagyobb felületen képesek párologtatni.

Ha a túlhevülés még nem lenne elég, ráadásként kedvenced nagyon hamar dehidratálttá is válhat. Ezért időről időre győződj meg róla, hogy van-e elegendő hideg, tiszta és friss vize. Ha a nagy melegben kedvenced kiengeded, mindig biztosíts számára egy hűvös és teljes mértékben árnyékolt helyet, hogyha szüksége van rá, oda mehessen. 32 C fok felett pedig semmiképpen se legyen napon!

Ha hétvégente vagy esténként a családod kint szeret lenni a kertben, a kutyusod vagy a macskád pedig nem szeretne árnyékban maradni, akkor fogd meg a kerti slagot és időről időre hűtsd le a kisállatod. Továbbá egy kisebb, régi, már használatban nem lévő medencét is feltölthetsz neki, hogyha kedve van, lehűthesse magát.

Hőség és kedvencek

A kutyád csak este vagy reggel vidd sétálni, vagy játszani, a hőmérséklet ekkor ugyanis sokkal alacsonyabb. Nyáron a nagy melegben soha ne tréningezd túl kedvencedet. Még ha az ég felhős akkor sem szabad a rekkenő hőségben sokat játszani vele, ugyanis könnyen hőgutát kaphat.

Továbbá ne engedd, hogy a macskád vagy kutyád kinti, fedetlen helyen járkáljon vagy pihenjen. A meleg talaj ugyanis az érzékeny mancsaiknak, vagy a hasának is túlságosan forró lehet, így égési sérüléseket is szerezhet. Továbbá ne feledd, hogy ők sokkal közelebb vannak a földhöz, mint mi. A hőmérséklet pedig a földhöz közel magasabb, mint egy-két méterrel feljebb.

Soha ne hagyd egy parkoló autóban kedvencedet egy meleg nyári napon. Az autó ugyanis pillanatokon belül felforrósodhat és kemencévé válhat, amely a szeretett állatodnál hőgutát vagy még komolyabb problémákat válthat ki. Továbbá például, ha külföldre mész, nem csak azért nem szabad az autóban hagyni kedvenced, mert annak súlyos következményei lehetnek, hanem azért is mert több helyen ez illegális.

A víz

A legtöbb kutya gazda abban a tévhitben él, hogy a kutyák úgy születtek, hogy tudnak úszni, különösen ha vadász vagy sport kutyáról van szó. Természetesen vannak kutyák, amelyek egyből tudják, hogy pontosan hogyan is kell mozogni a vízben, de a legtöbbjüknek idő kell, még rájönnek a titok nyitjára.

Ezért fontos, hogy először óvatosan és fokozatosan szoktasd hozzá kedvencedet a vízhez. Továbbá készülj fel, hogy eleinte lehetséges, hogy neked is vele kell majd úsznod. Ha ezt nem szeretnéd, akkor csak légy készenlétben, hogy ha szükséges, mindenképpen ki tudd segíteni bajba jutott kedvenced.

Ha esetleg a kutyád veled megy egy hajókirándulásra, vagy veled együtt csónakázik, mindenképpen ajánljuk, hogy legyen saját mentőfelszerelése. Ugyanis még a legjobban úszni tudó kutyák is képesek elveszteni rutinjukat a nyílt vízen. A kimerülésről már nem is beszélve. Ha netán beleugrana a vízbe, de nem tudna onnan kijönni, a mentőfelszerelés őt is biztonságban tartja majd addig, amíg valaki ki nem tudja hozni épségben. Ha a te kedvenced nem igazán hallgat a szóra, akkor a legjobb, ha egy hosszabb pórázt is erősítesz a mentőmellényére, így ha baj van, vissza tudod húzni őt.

A véget nem érő nyári bulik

A nyár az-az időszak, amikor a legtöbb ember medence partikat és esti főzéseket, nyársalásokat tart. Ez a szezon kezdetétől, azaz május végétől körülbelül szeptemberig tart. Azonban amennyire kedvelik az emberek ezeket a bulikat, négylábú barátaink annyira nem és a veszélyekről, amelyek rájuk leselkednek még nem is beszéltünk.

Ezért fontos, hogy ne veszítsd szem elől kedvencedet a buliban sem. Figyelj az ajtókra és az ablakokra, amelyek potenciális veszélyforrások számára. Továbbá ne engedd, hogy az embereknek szánt ételekkel vagy italokkal, dekorációkkal bármiféle kapcsolatba is kerüljön.

Semmilyen esetben se hagyd egyedül kedvencedet egy idegennel, egy megbízhatatlan felnőttel, vagy egy részeg emberrel. Bár a kutyák tény és való, hogy eléggé fegyelmezettek és bár lehet, hogy a tiéd is az, mégsem ajánlanám, hogy kividd egy ilyen eseményre, még pórázzal sem. Ha nincs pórázon, nem kell magyaráznom miért. Ha azon van, akkor pedig egyikőtök számára sem lesz túl élvezetes, hogy folyton rángatnod kell kedvencedet. Az állatok ugyanis nagyon érzékenyek mindenre, ami új, így biztos, hogy egy parti illatai és a sok ember, nyugtalanító lesz számára.

Továbbá ne feledd, hogy a legtöbb kutya és macska egyenesen retteg a tűzijátékoktól, így az ilyen nagyobb ünnepeken, mint például Augusztus 20.-a a legjobb, ha egyáltalán nem hagyod, hogy az ünneplő tömeggel legyen. Ha pedig a szomszédok esetleg saját tűzijátékkal rendelkeznének, a legjobb, ha szintén biztonságba tudod kíváncsi kedvencedet. Így az megmenekülhet a komolyabb sérülésektől.

Mérgek

A leggyakrabban használt műtrágyák, növényvédő-szerek és gyomirtó-szerek sajnos igenis nagy veszélyt jelenthetnek négylábú barátainkra. Ezért fontos, hogy úgy kerítsd el azokat a területeket, ahol valamelyik vegyszert is használtad, hogy ahhoz ne férjen hozzá a kutyád vagy a macskád. Hasonló óvintézkedéseket tegyél, ha sétáltok. Ahol látod, vagy feltételezed, hogy használtak valamilyen védőszert, ne engedd, hogy a kutyád vagy a macskád matasson.

Fontos továbbá, hogy ezeket a szereket, a különféle riasztókat, mindenképpen tartsuk távol a kutyáktól és a macskáktól. Értem ez alatt a tárolás mivoltát. Fontos, hogy ezek, ne hozzáférhető helyen legyenek. Ha pedig éppen új növényeket akarsz termeszteni az udvarban, akkor mindenképpen nézz utána, hogy azok mérgezőek-e állatok számára, ha lenyelik vagy sem. A kutyák és macskák ugyani hajlamosak megenni a legfurábban kinéző növényeket is.

Ha pedig úgy látod, hogy négylábú társad fertőzést kapott, akkor azonnal menj állatorvoshoz, ahonnan lehet, hogy klinikára viszik tovább. Minél előbb érsz oda, annál nagyobb az esélye, hogy a mérgezés kezelhető.

Kártevők

Annak függvényében, hogy hol laksz, hol élsz és a kedvenced hol él, továbbá az életstílusától függően élősködők és kártevők sora leselkedik rá. Így például szúnyogok, bolhák és kullancsok. Legtöbb esetben szerencsére tökéletes módszerek léteznek arra vonatkozóan, hogy hogyan védjük meg kedvencüket mindenféle kémiai anyag beadása nélkül.

Így például létezik bolha és kullancsirtó spray, amelyek között már van teljesen természetes anyagokból készült. Ezek nyilván egy spray-t és egy speciális kullancseltávolító csipeszt tartalmaznak, ha a kis vérszívók a kedvencedet szemelték ki.

Ha számodra ez túlságosan fáradságos a legjobb, ha egy nyakörvet veszel neki, amely elvégzi a piszkos munkát. Egy kullancs csipesz azonban tényleg nem árt. Továbbá mindenképpen fokozottan figyelj kedvencedre, ha a környéken gyakori a Lyme- kór.

Egy általános komoly betegség pedig a férgesség, amelyre szintén különféle módszerek léteznek, de erről egy másik cikkünkben irunk.

Biztonságos nyarat!

(KamaszPanasz - Cs .B., mercola.com)