expedíció
#Zöldövezet

Célba ér öt hónap kaland után az expedíció

2013.10.09.
1 perces olvasási idő

Egy fél Föld kerület, azaz húszezer kilométeres út megtétele és öt hónapnyi utazás után október 11-én pénteken egy órakor közös célba futással érkezik haza a Volkswagen Közép-Ázsia Expedíció.

Az Expedíció október 8-án reggel Tiszabecsnél lépi át a magyar határt. Október 11-én, pénteken egy órára pedig közös célba futásra várják az érdeklődőket Budapestre, a Közlekedési Múzeumhoz.utazás

Az expedíció vezetője, Hídvégi-Üstös Pál sportoló az Expedíció május 11-i indulása óta a program teljes, 20 ezer kilométeres távjából 11 ezer kilométert kerékpárral, velocipéddel, lóháton, evezve, hegyet mászva tett meg. A felfedezőút legkeletibb pontja Kirgizisztánban, a Tien-San hegységben volt.

Valódi expedíció legendás felfedezők nyomában

A Volkswagen Közép-Ázsia Expedícióval olyan nagy magyarokra emlékezünk, akik világra szóló felfedezéseket tettek. Az Expedíció Almásy György és Prinz Gyula nyomában járt az országban, akik a huszadik század elején, első nyugati kutatóként térképezték fel a Tien-san vonulatait. A Kaukázust és Közép-Ázsiát számos tudósunk, utazónk kutatta a XIX. században és a XX. század első évtizedében, Vámbéry Ármin, Almásy György, Prinz Gyula, Szentkatolnai Bálint Gábor, Zichy Jenő, Déchy Mór. Közülük Vámbéry és Szentkatolnai halálának 100. évfordulóját ünnepelhetjük, Almásy 80 éve, Prinz pedig 1973-ban hunyt el. Mindannyian európai mércével mérve is kiemelkedő ismeretekkel gazdagították a világot.

Hídvégi-Üstös Pál lovon és egy különleges, zsinórhajtású magyar találmánnyal, a Csepel Stringbike-kal barangolta be a vadvizes folyókkal, virágos rétekkel tarkított, ménesekkel teli völgyeket. Az expedíció nem csupán sportteljesítmény volt. Hídvégi-Üstös Pált elkísérték fiatal kutatók is. A néprajzosok, turkológusok, botanikusok összehasonlítják a 150 évvel ezelőtti, a kutatók naplójában szereplő adatokat a mai helyzettel.

A Volkswagen támogatásával 1000 db diófa csemetét hozunk Kirgizisztánból. A mai diófáink vadon termő ősét, ami eredetileg a Selyemúton és testvérnépek segítségével jutott el a Kárpát medencébe. A fák egy részét a Tisza mentén Hídvégi-Üstös Pál ülteti el a településen élőkkel együtt, a többi fára az Expedíció iránt érdeklődő iskolások pályázhatnak a www.kozepazsiaexpedicio.hu weboldalon kitöltött kvízzel.

A Volkswagen nemcsak azért támogatta az expedíciót, mert fontosnak tartja, hogy egy ilyen kivételes sportteljesítmény reflektorfénybe kerüljön, hanem azért is, mert számukra rendkívül fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság.

(www.kozepazsiaexpedicio.hu)

Kapcsolódó címkék

utazás