cukorbetegség
#Betegségek

A cukorbetegséggel való küzdelem II.

2015.03.22.
2 perces olvasási idő

Ha a kezelőorvosod utasításai mellett betartasz még néhány alapszabályt, könnyedén karbantarthatod a vércukorszinted, és kevesebb kellemetlen tünettel kell szembesülnöd.

Előzd meg a dehidratációt!

Gondoskodj róla, hogy sok folyadékot igyál. Az orvosod biztosan javasolja majd, hogy mit és mennyit igyál, ahhoz, hogy megfelelően kezeld a betegséged és a vércukorszintedet.

Csínján bánj a vény nélkül kapható gyógyszerekkel!

Ezeknek a gyógyszereknek olyan összetevőik is lehetnek, amik növelik vagy csökkentik a vércukorszintet, vagy ehhez hasonló tüneteket okoznak. Kövesd az orvosod utasításait a vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban is! Az orvosod valószínűleg csak olyan gyógyszereket javasol majd, amelyek nem hatnak a vércukorszintedre, és azt is elmagyarázza majd, hogy mire kell figyelni egy gyógyszer betegtájékoztatóján.

Vedd komolyan a panaszokat!

A cukorbetegek gyakrabban kaphatnak el olyan kórokozókat, amik hányingert vagy hányást okoznak, ám vigyázz, mert ezek a ketoacidózis tünetei is lehetnek. Ha kavarog a gyomrod, vagy hánysz, fontos, hogy nagyon figyelj oda a vércukor-, és ketonszintedre, és kérj orvosi segítséget. A legjobb hozzáállás, ha ragaszkodsz a megszokott inzulinadagodhoz, gyakran ellenőrzöd a ketonszintet, és követed az orvosod utasításait.

Inzulinbeadás

Készíts jegyzeteket!

Az orvosodnak valószínűleg rengeteg kérdése lesz a betegségedet illetően, vagy, hogy milyen tüneteket tapasztaltál. Sokkal könnyebben megválaszolhatod ezeket, ha lejegyzed a tüneteidet, a gyógyszereidet, a dózisokat, hogy mit ettél és mit ittál. Szintén mondd el az orvosodnak, ha esetleg fogytál, vagy lázad volt, nagyon magas volt a vércukorszinted, vagy a ketonteszt eredménye nem túl biztató.

Pihenj sokat!

Az embereknek sok pihenésre van szükségük, amikor betegek. Ez segít a testednek, hogy az energiát a betegséggel szembeni küzdelemre összepontosítsa. Ha úgy gondolod, szükséged van rá, engedd át valamelyik szülődnek a cukorbetegséged „felügyeletét”. Az apukád vagy anyukád ellenőrizheti a vércukorszintedet, és kitalálhatja a szükséges inzulinadagodat, míg te alszol egy keveset.

Mikor hívj orvost?

Az előzetes orvosi konzultációk alkalmával mindenképpen tisztázzátok a kezelőorvosoddal, hogy mely esetekben kell sürgősen segítséget kérned. Ő megmondja majd neked, hogy mit kell tenned, és kit kell hívnod.

Íme néhány általános indok, ami miatt orvosi segítségre lehet szükséged:

  • ha bármilyen kérdésed merül fel a betegségeddel kapcsolatban
  • ha nincsen étvágyad, nem bírsz enni vagy inni
  • ha a vércukorszinted alacsony, mert nem ettél eleget. De ne felejts el ennek érdekében már otthon cselekedni, hogy a vércukorszinted újra rendben legyen!
  • ha folyamatosan hánysz, vagy hasmenésed van
  • ha a vércukorszinted több ellenőrzést követően is magas, és akkor sem csökken, amikor plusz inzulint szedsz be
  • ha magas a ketontestek aránya a vizeletedben
  • ha úgy gondolod, hogy ketoacidózisod lehet
  • röntgenvizsgálatra, műtétre vagy fogorvosi beavatkozásra készülsz.

Bármikor bármi kérdésed vagy aggodalmad van, kérj tanácsot az orvosodtól!

(KamaszPanasz - Sz. D. L. - kidshealth.org)