műtét
#Betegségek

Mit egyél műtét után és mit kell kerülni?

2024.06.10.
2 perces olvasási idő

Ha műtéten estél át, a műtét utáni napokban, hetekben és hónapokban elfogyasztott ételek befolyásolhatják a gyógyulást és a felépülést. A megfelelő ételek fogyasztása – és a nem megfelelő ételek kerülése – segíthet a gyorsabb gyógyulásban, miközben megelőzheted az olyan szövődményeket, mint a székrekedés és a posztoperatív fertőzés.

A teljes értékű élelmiszerek

A teljes értékű élelmiszerek sokkal egészségesebbek, mint a feldolgozott élelmiszerek, amelyek általában magas cukor-, só- és zsírtartalmúak, valamint alacsony rosttartalmúak. A teljes értékű élelmiszerek fogyasztása támogatja egészséged a felépülés során és utána is.

Előzd meg a székrekedést rostokkal

A székrekedés gyakori a bélműtét után, de bármilyen műtéti beavatkozás után előfordulhat. Ennek egyik oka az, hogy a műtét során használt fájdalomcsillapítók – különösen az opioidok – lelassíthatják a bélmozgást és nehezen üríthető székletet okozhatnak.

A székrekedés csökkentheti az étvágyat, növelheti a fájdalmat, és megterhelheti a műtéti bemetszéseket. Ezek a tényezők akadályozhatják a gyógyulást. Az alábbi magas rosttartalmú ételek javasoltak a gyógyulás alatt:

  • teljes kiőrlésű kenyér,
  • zabpehely,
  • friss gyümölcsök és zöldségek,
  • szárított gyümölcsök, beleértve az aszalt szilvát és a szilvalét,
  • bab és hüvelyesek,
  • korpás gabonafélék.

Válassz sovány fehérjetartalmú ételeket, például:

  • csirke (bőr nélküli),
  • pulyka (bőr nélküli),
  • sertés szűzpecsenye,
  • hal és tenger gyümölcsei,
  • tofu,
  • zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej és joghurt (cukrozatlan),

A teljes kiőrlésű gabona kiváló vitamin-, ásványianyag- és rostforrás. De nem minden teljes kiőrlésű gabona egyenlő. A fehér rizs például erősen feldolgozott, és nem nyújt annyi tápanyagot a szervezetnek, mint a barna rizs. Székrekedést is okozhat (míg a barna rizs segíthet a székrekedés enyhítésében).

A teljes kiőrlésű gabonák egészséges forrásai a következők:

  • árpa,
  • bulgur,
  • farro,
  • köles,
  • quinoa,
  • fekete rizs,
  • barna rizs,
  • vörös rizs,
  • vadrizs,
  • zabpehely,
  • pattogatott kukorica,
  • teljes kiőrlésű kenyér, tészta vagy keksz.

Gyümölcsök és zöldségek

A friss gyümölcsök és zöldségek kiváló rost-, vitamin- és ásványianyag-források, amelyek elősegítik a műtét utáni gyógyulást. Ennek ellenére előfordulhat, hogy ellenőrizned kell a bevitelét, mivel bizonyos gyümölcsök túlzott fogyasztása hasmenést, míg bizonyos zöldségek túlzott fogyasztása puffadást okozhat. Mindkettő megterhelheti a beleket a műtét után, és akadályozhatja a gyógyulást.

A bélműtétből való lábadozás során előfordulhat, hogy korlátozni kell a fruktóznak nevezett cukorfajtákban gazdag gyümölcsöket. Ezek a következők:

  • alma,
  • sárgabarack,
  • cseresznye,
  • szőlő,
  • aszalt szilva,
  • mazsola.

Hasonlóképpen előfordulhat, hogy kerülni kell a gázokat okozó zöldségeket, amíg az emésztés rendeződik. Ezek a következők:

  • articsóka,
  • spárga,
  • brokkoli,
  • kelbimbó,
  • fejes káposzta,
  • sárgarépa,
  • karfiol,
  • zeller,
  • uborka,
  • zöldpaprika,
  • hagyma,
  • retek.

Kerülendő élelmiszerek

Általános szabály, hogy kerüld az alacsony rosttartalmú ételeket, amíg vissza nem térsz a rendszeres, lágy bélmozgáshoz. Ide tartoznak az olyan ételek, mint:

  • vörös hús,
  • sajt,
  • feldolgozott húsok, például szalonna és virsli,
  • fehér kenyér, keksz és tészta,
  • cukros snackek és desszertek.

Mi a teendő, ha nem vagy éhes?

A műtét után előfordulhat, hogy nem lesz kedved sokat enni. Ha hányingered van, hánysz vagy görcsöl a hasad, előfordulhat, hogy egyáltalán nem akarsz enni.

Az étvágynak a műtétet követő néhány napon belül vissza kell térnie, de fontos, hogy közben a lehető legjobban fenntartsd a táplálkozásod. Az erőnléted megőrzése érdekében próbálj meg kis mennyiségű ételeket enni a nap folyamán, összpontosítva a kalóriadús ételekre. Ezek az élelmiszerek sok fehérjét és tápanyagot tartalmaznak.

Száj-, torok- vagy gyomorműtét után könnyebb inni, mint enni. Összpontosíts az olyan ételekre, mint a turmixok, csirkehúsleves, tejszínes levesek vagy fehérjeitalok, amelyeket akár szívószálon keresztül is fogyaszthatsz.

Ha gyomorpanaszaid vannak, próbálj meg borsmentateát vagy gyömbérsört kortyolgatni.

További tippek

  • Iktass be több kisebb étkezést a nap folyamán a három nagy helyett.
  • Kezdd azzal, hogy először a legmagasabb kalóriatartalmú ételt eszed meg (ha étkezés közben elveszítenéd az étvágyad).
  • Állíts be emlékeztetőt, hogy ne felejts el enni.
  • Kerüld el a „diétás”, „light”, „cukormentes”, „kalóriamentes” feliratú dolgokat.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)