Ha műtéten estél át, a műtét utáni napokban, hetekben és hónapokban elfogyasztott ételek befolyásolhatják a gyógyulást és a felépülést. A megfelelő ételek fogyasztása – és a nem megfelelő ételek kerülése – segíthet a gyorsabb gyógyulásban, miközben megelőzheted az olyan szövődményeket, mint a székrekedés és a posztoperatív fertőzés.
A teljes értékű élelmiszerek
A teljes értékű élelmiszerek sokkal egészségesebbek, mint a feldolgozott élelmiszerek, amelyek általában magas cukor-, só- és zsírtartalmúak, valamint alacsony rosttartalmúak. A teljes értékű élelmiszerek fogyasztása támogatja egészséged a felépülés során és utána is.
Előzd meg a székrekedést rostokkal
A székrekedés gyakori a bélműtét után, de bármilyen műtéti beavatkozás után előfordulhat. Ennek egyik oka az, hogy a műtét során használt fájdalomcsillapítók – különösen az opioidok – lelassíthatják a bélmozgást és nehezen üríthető székletet okozhatnak.
A székrekedés csökkentheti az étvágyat, növelheti a fájdalmat, és megterhelheti a műtéti bemetszéseket. Ezek a tényezők akadályozhatják a gyógyulást. Az alábbi magas rosttartalmú ételek javasoltak a gyógyulás alatt:
- teljes kiőrlésű kenyér,
- zabpehely,
- friss gyümölcsök és zöldségek,
- szárított gyümölcsök, beleértve az aszalt szilvát és a szilvalét,
- bab és hüvelyesek,
- korpás gabonafélék.
Válassz sovány fehérjetartalmú ételeket, például:
- csirke (bőr nélküli),
- pulyka (bőr nélküli),
- sertés szűzpecsenye,
- hal és tenger gyümölcsei,
- tofu,
- zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej és joghurt (cukrozatlan),
A teljes kiőrlésű gabona kiváló vitamin-, ásványianyag- és rostforrás. De nem minden teljes kiőrlésű gabona egyenlő. A fehér rizs például erősen feldolgozott, és nem nyújt annyi tápanyagot a szervezetnek, mint a barna rizs. Székrekedést is okozhat (míg a barna rizs segíthet a székrekedés enyhítésében).
A teljes kiőrlésű gabonák egészséges forrásai a következők:
- árpa,
- bulgur,
- farro,
- köles,
- quinoa,
- fekete rizs,
- barna rizs,
- vörös rizs,
- vadrizs,
- zabpehely,
- pattogatott kukorica,
- teljes kiőrlésű kenyér, tészta vagy keksz.
Gyümölcsök és zöldségek
A friss gyümölcsök és zöldségek kiváló rost-, vitamin- és ásványianyag-források, amelyek elősegítik a műtét utáni gyógyulást. Ennek ellenére előfordulhat, hogy ellenőrizned kell a bevitelét, mivel bizonyos gyümölcsök túlzott fogyasztása hasmenést, míg bizonyos zöldségek túlzott fogyasztása puffadást okozhat. Mindkettő megterhelheti a beleket a műtét után, és akadályozhatja a gyógyulást.
A bélműtétből való lábadozás során előfordulhat, hogy korlátozni kell a fruktóznak nevezett cukorfajtákban gazdag gyümölcsöket. Ezek a következők:
- alma,
- sárgabarack,
- cseresznye,
- szőlő,
- aszalt szilva,
- mazsola.
Hasonlóképpen előfordulhat, hogy kerülni kell a gázokat okozó zöldségeket, amíg az emésztés rendeződik. Ezek a következők:
- articsóka,
- spárga,
- brokkoli,
- kelbimbó,
- fejes káposzta,
- sárgarépa,
- karfiol,
- zeller,
- uborka,
- zöldpaprika,
- hagyma,
- retek.
Kerülendő élelmiszerek
Általános szabály, hogy kerüld az alacsony rosttartalmú ételeket, amíg vissza nem térsz a rendszeres, lágy bélmozgáshoz. Ide tartoznak az olyan ételek, mint:
- vörös hús,
- sajt,
- feldolgozott húsok, például szalonna és virsli,
- fehér kenyér, keksz és tészta,
- cukros snackek és desszertek.
Mi a teendő, ha nem vagy éhes?
A műtét után előfordulhat, hogy nem lesz kedved sokat enni. Ha hányingered van, hánysz vagy görcsöl a hasad, előfordulhat, hogy egyáltalán nem akarsz enni.
Az étvágynak a műtétet követő néhány napon belül vissza kell térnie, de fontos, hogy közben a lehető legjobban fenntartsd a táplálkozásod. Az erőnléted megőrzése érdekében próbálj meg kis mennyiségű ételeket enni a nap folyamán, összpontosítva a kalóriadús ételekre. Ezek az élelmiszerek sok fehérjét és tápanyagot tartalmaznak.
Száj-, torok- vagy gyomorműtét után könnyebb inni, mint enni. Összpontosíts az olyan ételekre, mint a turmixok, csirkehúsleves, tejszínes levesek vagy fehérjeitalok, amelyeket akár szívószálon keresztül is fogyaszthatsz.
Ha gyomorpanaszaid vannak, próbálj meg borsmentateát vagy gyömbérsört kortyolgatni.
További tippek
- Iktass be több kisebb étkezést a nap folyamán a három nagy helyett.
- Kezdd azzal, hogy először a legmagasabb kalóriatartalmú ételt eszed meg (ha étkezés közben elveszítenéd az étvágyad).
- Állíts be emlékeztetőt, hogy ne felejts el enni.
- Kerüld el a „diétás”, „light”, „cukormentes”, „kalóriamentes” feliratú dolgokat.
(KamaszPanasz - verywellhealth.com)