cöliakia
#Betegségek

Cöliákia: csak a tények

2024.10.14.
2 perces olvasási idő

A cöliákiás beteg nem ehet olyan ételeket, amelyekben glutén található? Ha glutént tartalmazó ételeket fogyasztanak, az gyomorpanaszokat okozhat, vagy megbetegítheti őket? Milyen termékeket kell elkerülni? Mi is számít gluténnak?

A cöliákia olyan állapot, amikor az immunrendszer megtámadja a szervezet szöveteit, amikor glutént fogyaszt az arra érzékeny ember. Ez károsítja a beleket (a vékonybelet), így a szervezet nem tudja megfelelően felvenni a tápanyagokat. A cöliákia számos tünetet okozhat, beleértve a hasmenést, hasi fájdalmat és puffadást.

A cöliákiát a gluténre adott nemkívánatos reakció okozza, egy étkezési fehérje, amely három gabonafélében található:

  • búza
  • árpa
  • rozs

Glutén minden olyan élelmiszerben megtalálható, amely ezeket a gabonaféléket tartalmazza, beleértve:

  • tészta
  • sütemények
  • reggeli gabonapelyhek
  • a legtöbb kenyérfajta
  • bizonyos típusú szószok
  • néhány készétel

Ezenkívül a legtöbb sörárpából készül, és glutént tartalmaz.

A cöliákia tünetei

A glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása számos béltünetet válthat ki, mint például:

  • hasmenés, amely különösen kellemetlen szagú lehet
  • gyomorfájdalmak
  • puffadás és gázképződés
  • emésztési zavar
  • székrekedés

A cöliákia általánosabb tüneteket is okozhat, beleértve:

  • fáradtság (kimerültség), ami abból ered, hogy az élelmiszerből nem jutsz elegendő tápanyaghoz (alultápláltság)
  • nem szándékos fogyás
  • viszkető kiütés
  • terhességi problémák (meddőség)
  • idegkárosodás (perifériás neuropátia)
  • a koordinációt, az egyensúlyt és a beszédet érintő zavarok (ataxia)

Előfordulhat, hogy a cöliákiában szenvedő tinik nem a várt ütemben nőnek, és késleltetheti a pubertást is.

Mi okozza a cöliákiát?

A cöliákia egy autoimmun állapot. Vagyis az immunrendszer (a szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben) tévesen megtámadja az egészséges szöveteket. Cöliákia esetén az immunrendszer összetéveszti a gluténben található anyagokat a szervezetre nézve fenyegetőkkel, és megtámadja azokat. Ez károsítja a vékonybél felszínét, megzavarva a szervezet azon képességét, hogy tápanyagokat vegyen fel az élelmiszerből.

Nem teljesen világos, hogy az immunrendszer mitől működik így, de úgy tűnik, hogy a genetika és a környezet kombinációja játszik szerepet kialakulásában.

Ki érintett?

A cöliákia olyan állapot, amely 100 emberből legalább 1-et érint az Egyesült Királyságban. Bármely életkorban kialakulhat.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy ezt alulbecsülik, mert az enyhébb eseteket nem diagnosztizálják, vagy tévesen diagnosztizálják más emésztési rendellenességekkel, például irritábilis bél szindrómával (IBS).

A cöliákia jelentett esetei magasabbak a nőknél, mint a férfiaknál.

Bizonyos betegségekben, köztük az 1-es típusú cukorbetegségben, az autoimmun pajzsmirigy-betegségben, a Down-szindrómában és a Turner-szindrómában szenvedőknél fokozott a cöliákia kockázata.

A cöliákia diagnosztizálása

Hazánkban nem végeznek rutinszerű cöliákia vizsgálatot. A vizsgálat általában csak olyan betegek számára javasolt, akiknél tünetek jelentkeznek, vagy akiknél fokozott a cöliákia kialakulásának kockázata, például azoknak, akiknek a családjában előfordult ilyen állapot.

A cöliákiás betegek első fokú hozzátartozóit meg kell vizsgálni, mivel a cöliákiában szenvedők szülei, testvérei és gyermekei fokozottan ki vannak téve a betegség kialakulásának.

A cöliákia kezelése

A cöliákia nem gyógyítható, de a gluténmentes diéta segít a tünetek csökkentésében és a hosszú távú szövődmények megelőzésében.

Még ha valakinek enyhe tünetei is vannak, akkor is javasolt az étrend megváltoztatása, mert a gluténfogyasztás folytatása súlyos szövődményekhez vezethet. Fontos, hogy a gluténmentes étrend egészséges és kiegyensúlyozott legyen.

Az elmúlt években a rendelkezésre álló gluténmentes élelmiszerek körének bővülése lehetővé tette az egészséges és változatos gluténmentes étrendet.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)