Betegségek, elsősegély

#Betegségek #elsősegély

105 db cikk a témában

#nyár
2014.06.27.

Maradj egészséges utazás alatt is!

Egyszerűen és hatékonyan csökkentheted az esélyét bizonyos baleseteknek és betegségeknek, ha követed az alábbi tanácsokat. Ezeket az ésszerű és hasznos tippeket követve, szinte biztos, hogy egy felejthetetlen és biztonságos, gondtalan vakációt tölthetsz anélkül, hogy bármilyen bajod esne!

#vészhelyzet
2014.06.23.

Mit kell tenned vészhelyzetben?

Érdemes elvégezni egy alap elsősegélynyújtó tanfolyamot, ahol megtanítják az újraélesztést és azokat az alapfogásokat, aemlynek alkalmazásával segíthetsz egy bajba jutott emberen. A legtöbb esetben az a legjobb, ha hívod a mentőket, és vigyázol a sérültre a segítség megérkezéséig.

#epilepsziás roham
2014.06.13.

Mit tegyél, ha a barátodnak epilepsziás rohama van?

Az epilepsziás roham rémisztő látvány, a higgadt és szakszerű segélynyújtás azonban életet menthet. Éppen ezért fontos, hogy tudd, mit kell tenned, ha a barátodnak epilepsziás rohama van.

#térdsérülés
2014.05.16.

A leggyakoribb térdsérülések

Egy felmérés szerint az ortopédiai szakrendeléseket az elmúlt években térdproblémák miatt keresték fel legtöbben. A térd ízületei rendkívüli sérülékenyek; a sérült ízületeket sokszor műtét nélkül is sikeresen lehet kezelni, gyakran azonban az operáció a helyreállítás egyetlen módja.

#égési sérülések
2014.05.03.

Égési sérülések

Minden égés esetén a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés legalább 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja.

#vérzékenység
2014.04.17.

Mi az a vérzékenység, és mi okozza?

Ha gördeszkázol vagy sportolsz, valószínűleg számodra sem idegenek a horzsolások, a bevágott könyökök és állak. Azonban azoknak, akik abban a ritka betegségben szenvednek, amit hemofíliának vagy más néven vérzékenységnek hívunk, gyakran egy kisebb horzsolás vagy vágás is nagy problémákat okozhat.

#sebek
2014.04.09.

Sebek és vérzések: így kell kötözni

Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látsz, értesítsd a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezz csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is!

#cukorbetegség
2014.04.01.

Hogyan segíts cukorbeteg barátodnak?

A cukorbetegség olyan autoimmun vagy hormonális okokra visszavezethető betegség, amikor a szervezet inzulintermelése megszűnik vagy zavart szenved. A cukorbetegség komoly betegség, amelynek következtében rosszullét és akár halál is bekövetkezhet. Te tudod, hogy mit kell tenned, ha a cukorbeteg barátod rosszul lesz?

#tetanusz
2014.03.28.

A tetanusz tünetei, kezelése és megelőzése

A tetanusz egy súlyos bakteriális fertőzés, mely általában szennyezett seb mellett alakul ki, és ha nem kezelik, végzetes lehet. Mára azonban a védőoltásnak köszönhetően könnyen gyógyítható.

#áramütés
2014.03.01.

Mi a teendő áramütés esetén?

Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat. Ha egy erős elektromos impulzus halad keresztül a testen, olyan mély szöveti károsodások fordulhatnak elő, melyek például szívritmuszavarok, szívmegállás kialakulását idézhetik elő.

#agyrázkódás
2014.02.18.

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?

Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki). Leggyakrabban a kamaszkorban, 14-19 éves kor között alakul ki és férfiaknál gyakoribb. Mit kell tudnod róla?

#elsősegély
2013.12.31.

Így hívj mentőt, ha baj van!

„Segítség!” – kiáltunk önkéntelenül, ha bajban vagyunk, rosszul érezzük magunkat vagy megsérülünk. Amikor más kerül ilyen helyzetbe, tőlünk várja a segítséget, de tudod, hogy mit kell tenni?

#epilepszia
2013.10.31.

Epilepszia, a szent betegség

Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő. Ma van az Epilepszia Világnapja.