Betegségek, emésztési panaszok

#Betegségek #emésztési panaszok

57 db cikk a témában

#fogyás
2021.05.10.

Kiskamaszok és a fogyás

Az intenzív növekedés és érés időszakában nem kívánatos hatásai lehetnek a fogyásnak. Növekedési, hormonháztartási zavarok, akár étkezési zavar is kialakulhat. Ugyanakkor a nem kívánt fogyás, megtartott étvágy mellett számos kórállapot hátterében is meghúzódhat, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

#bulimia
2021.02.04.

Hogyan segíts bulimiás barátodon?

Rendszerint a bulimiás betegek normális súlyúak vagy nagyon kicsi felesleggel rendelkeznek, talán fel sem tűnik senkinek, hogy mivel küszködnek. Vannak azonban bizonyos jelek, melyek az étkezési zavarra utalnak, és ha sokat vagytok együtt, jól ismered az illetőt, neked is feltűnhet, hogy segítségre van szüksége!

#olvasás autóban
2020.08.08.

Miért lesz hányingerünk, ha autóban olvasunk?

Van, aki szerencsés, és autóban is tud olvasni. De a legtöbben rosszul lesznek, ha buszon, autóban vagy éppen vonaton elővesznek egy könyvet vagy újságot, és elkezdik olvasni a szöveget. Miért van ez? A válasz nem is olyan egyszerű. - olvasható az eduline.hu-n.

Ne egyél az augusztus 20-i rendezvényeken, ha ezeket tapasztalod!
#NÉBIH
2019.08.19.

Ne egyél az augusztus 20-i rendezvényeken, ha ezeket tapasztalod!

Az augusztus 20-i ünnepséget számos szabadtéri rendezvény is kíséri. A gyorsaság és egyszerűség miatt sokan választják ilyenkor az utcai ételárusok kínálatát. A NÉBIH összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk, ha gyrososnál, lángossütőnél vagy fagylaltárusnál vásárolunk.

#ételmérgezés
2019.08.03.

Ételmérgezés: vigyázz, hogy mit eszel nyáron!

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás - a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

#reflux
2016.04.26.

Ételek gyomorégés és reflux ellen

A gyomorégés és a reflux tüneteit egyes ételek erősíthetik, míg mások mérsékelhetik. Míg például a paradicsom, a csoki, a mentol és az alkohol előidézhetik ezt, sok egyéb étel képes a savas reflux tüneteit csökkenteni.

#máj
2016.02.07.

Vigyázz a májadra!

A mértéktelen alkoholfogyasztással nem csak az agysejtjeinket romboljuk, hanem a májunkat is súlyosan károsítjuk. De nem csak ez, hanem a nehéz, zsíros ételek, a mozgáshiány és a túlsúly is ártalmas.

#tej
2015.12.17.

Mi a különbség a tehéntej-allergia és a tejcukor érzékenység között?

A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok, mind a kezelés terén. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

#gyomorégés
2015.06.24.

Tudnivalók a gyomorégésről

A gyomorégés egy általános folyamat, ami alkalmanként bárkinek kényelmetlenséget okozhat. Abban az esetben, ha ez gyakran jelentkezik, valószínűleg reflux betegség (GERD) áll a tünet hátterében. A gyomorégés megelőzhető és kezelhető is, ám gyakori megjelenése esetén javasolt felkeresni egy szakértőt, aki részletes kezelési tervet javasol számodra.

#fertőzés
2015.06.16.

Hogyan előzzük meg a fertőzéseket nyaralás során?

A nyári szünidőben útra kelünk, és akár a világ egy-egy távoli pontjára szervezzük nyaralásunkat. Ismeretlen terepen nemcsak kalandok és életre szóló élmények várnak ránk, hanem olyan kórokozók is, amelyek komoly egészségügyi problémát okozhatnak.

#allergia
2015.05.11.

Mi az a mogyoróallergia?

A mogyoró napjainkban az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer, és néha olyan ételekben is felbukkan, amelyekben nem is gondolnánk!

#reflux
2015.02.16.

Mit kell tudni a savas refluxról?

A gyakori, erős gyomorégés az egyik jele a gastroesophagealis reflux betegségnek (GERD), vagy ismertebb nevén a savas refluxnak. A GERD nem csak az időseket veszélyezteti, az aktív életet folytató, egészséges tiniket is érintheti.

#allergia
2015.01.13.

Tejallergia

Akiknek nincs tejallergiájuk, könnyen azt gondolhatják, hogy könnyű elkerülni és a tej felhasználásával készült élelmiszerek fogyasztását. Az igazság azonban az, hogy igen sok étel készül tej vagy tejtermék felhasználásával, így igen nehéz elkerülniük az allergiában szenvedőknek.

#Wernicke-Korszakov-szindróma
2015.01.06.

Az alkoholizmus Wernicke-Korszakov-szindrómához vezethet

A B1-vitamin, más néven a tiamin alapvetően szükséges a szénhidrátok energiává alakításához, a szív, az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Ez a vitamin megtalálható a tésztafélékben, a teljes kiőrlésű gabonában, a sovány húsokban, a borsóban és a szárított babban. A Wernicke-Korszakov-szindróma esetén a tiamin nem megfelelően szívódik fel és tárolódik a szervezetben.

#reflux
2014.11.08.

Reflux vagy gyomorégés tiniknél

A gyomorégés olyan mellkasi fájdalom, amit a nyelőcsőbe jutó gyomorsav okoz, leggyakrabban savas reflux esetén. Bár nagyon fájdalmas, a gyomorégés egyszerűen kezelhető gyógyszerek és diéta segítségével. Ha gyomorégést tapasztalsz, keresd fel az orvosod.