Betegségek, gyógyszer

#Betegségek #gyógyszer

190 db cikk a témában

#asztma
2014.06.06.

Tanácsok asztmás betegek részére

Az asztma, a hörgők krónikus gyulladásával járó betegség. A betegség tüneteiként jelentkező légszomj, mellkasi szorító érzés, köhögés és zihálás a roham jelentkezésekor felerősödnek. Asztmás roham allergének, vagy más ingerek hatására jelentkezhet, melyek további gyulladást okoznak a légutakban, szűkítve azokat, ezzel megakadályozva a hörgőcskékben rekedt levegő kibocsátását. Ma van az Asztma Világnapja.

#betegség
2014.06.04.

Az ortopédiai implantátumok allergiát okozhatnak

A műtét után jelentkező panaszokat gyakran a beültetett fém implantátummal szembeni érzékenység, allergia okozza. Tüneteket az elterjedt, gyakran használt fémek is okozhatnak, a műtéti beavatkozás előtt ezért fontos allergia tesztet végeztetni.

#orvos
2014.06.02.

Hogyan előzhetjük meg a komoly betegségek kialakulását?

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nemrégiben megnevezte azokat a rizikófaktorokat, amelyek a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében állhatnak. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus, diabetológusa az egyén felelősségére hívta fel a figyelmet.

#allergia
2014.05.20.

Mivel jár a penicillin allergia?

Egészségügyi és anyagi következményekkel is jár, ha egy beteg, a korábban felmerült penicillin allergia gyanúja miatt kap a betegségére az előírttól eltérő kezelést. Felesleges, pontatlan és költséges – jellemzi a diagnózis nélkül, kizárólag a beteg beszámolója alapján történő terápia módosítást a Journal of Allergy and Clinical Immunology.

#térdsérülés
2014.05.16.

A leggyakoribb térdsérülések

Egy felmérés szerint az ortopédiai szakrendeléseket az elmúlt években térdproblémák miatt keresték fel legtöbben. A térd ízületei rendkívüli sérülékenyek; a sérült ízületeket sokszor műtét nélkül is sikeresen lehet kezelni, gyakran azonban az operáció a helyreállítás egyetlen módja.

#immunrendszer
2014.04.30.

Gyakori fertőzések: immunhiányos betegség okozhatja

Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges, vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

#orvos
2014.03.27.

Nem szeretünk orvoshoz járni

Akut panasz, vagy betegség fennállásakor, az esetek több mint 90%-ában nem fordulunk orvoshoz, noha a legtöbben félünk a problémák okozta esetleges szövődményektől – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes portál megbízásából készített.

#allergia
2014.03.18.

Megbetegít a gyógyszerem?

Tapasztaltál már rosszullétet, miután egy gyógyszert bevettél? Jelentkezett nálad arc-, szem-, ajakduzzanat, légszomj, esetleg bőrkiütés? Allergiás reakciót gyakran antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, helyi érzéstelenítők okoznak, de természetgyógyászati készítmények, gyógynövény tartalmú biokapszulák is hasonló tüneteket provokálhatnak. A gyógyszerallergia tüneteiről és vizsgálatáról dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

#fájdalom
2014.03.10.

Hogy működik a fájdalommenedzsment?

A mozgásszervi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt végül orvoshoz fordulnak az érintettek. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomközpont holisztikus szemléletű ortopéd orvosa arról beszélt, hogyan „menedzselhetjük” a fájdalmat, mit tehet a szakember.

#agyrázkódás
2014.02.18.

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?

Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki). Leggyakrabban a kamaszkorban, 14-19 éves kor között alakul ki és férfiaknál gyakoribb. Mit kell tudnod róla?

#hiv
2013.12.18.

Gyógyszerekkel a HIV-betegek nem fertőznek

A 2000-es években elért terápiás áttöréseknek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható, továbbá, aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, nem kimutatható nála a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz - derült ki egy orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak tartott továbbképzésen.

#depresszió
2013.12.10.

Bipoláris depresszió: a pajzsmirigy túlműködése is okozhatja

A pajzsmirigy bár egy parányi szerv, ennek ellenére szinte az egész szervezet működésére hatással van. Túlműködése – akárcsak alulműködése – számtalan problémát okozhat, és a legújabb tanulmányok szerint a bipoláris depresszióval és a szorongással is összefüggésbe hozható. Az összefüggésről Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

#cisztás fibrózis
2013.11.26.

A cisztás fibrózis diagnózisa, kezelése

Ha az orvosok azt gyanítják, hogy valakinek cisztás fibrózisa (CF) van, akkor elküldik egy verejték vizsgálatra. Ha a vizsgálat magas klorid-szintet mutat, lehetséges, hogy a páciensnek cisztás fibrózisa van. Az orvos és a beteg is tehet néhány dolgot azért, hogy a betegség folyamatát lassítsák és harcoljanak annak szövődményei ellen.