Betegségek

#Betegségek

1303 db cikk a témában

A csók árnyoldalai
#csók
2023.03.22.

A csók árnyoldalai

A csókolózás jó dolog, izgalmas, érzelmes és mindenki nagyon várja a legelsőt. Ám lehet negatív oldala is. Néhány gondolat, amit jó, ha tudsz a csókolózás veszélyeiről.

Komoly bajra is utalhat a duzzadt boka és láb
#duzzanat
2023.03.21.

Komoly bajra is utalhat a duzzadt boka és láb

A bokád vagy a lábad könnyen beduzzadhat, ha sokat ülsz vagy állsz, esetleg amikor túlerőlteted. Ez teljesen normális, ilyen esetekben idővel a duzzanat eltűnik. Ám, ha nem múlik vagy más tünetek is jelentkeznek, az komoly egészségügyi problémára utalhat.

Scheuermann-betegség
#Scheuermann-betegség
2023.03.17.

Scheuermann-betegség

Kamaszkorban jelentkező megbetegedés, fő jellemzője a gerinc fokozott háti kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, fájdalom. Kiknél jelentkezik és miért?

Tévhitek a helyes táplálkozásról
#lisztérzékeny
2023.03.14.

Tévhitek a helyes táplálkozásról

Számtalan tévhit kering a köztudatban a csípős, a puffasztó hatású, a liszt- és tejtartalmú ételekről, melyek tisztázásához most gasztroenterológus szakértő segítségét kértük.

Mitől alakulhat ki székrekedés? Hogyan tehetsz ellene?
#székrekedés
2023.03.12.

Mitől alakulhat ki székrekedés? Hogyan tehetsz ellene?

A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás, illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhatnak a székrekedés kialakulásához. De miért fontos, hogy ne hagyd annyiban?

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik
#szívroham
2023.03.10.

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik

A szokatlan mellkasi érzésnek sokféle oka lehet. Egy váratlan helyzet izgalma, érdekes találkozás miatti felfokozott várakozás, vagy iskolai felelés előtti, alatti, esetleg tanári, szülői számonkérés okozta idegesség. Sokan gondolják azt, hogy egy kamasz erős szívdobogásának az említetteken kívül aligha lehet más magyarázata. Holott akár szívroham is jelentkezhet éppen ezekkel a tünetekkel, amikor különös mellkasi nyomást tapasztalsz. Egy ilyen esetről van szó az alábbi történetben.

Amerikai palacsinta lisztérzékenyeknek
#recept
2023.03.09.

Amerikai palacsinta lisztérzékenyeknek

Vastag, édes, finom - és nincs, aki ne szeretné. Mindez elmondható a klasszikus amerikai palacsinta receptről. Most mi tettünk rá egy lapáttal és a kis módosításunkkal lisztérzékenyek is elkészíthetik, kipróbálhatják!

Mit egyen, aki cukorbeteg?
#cukorbeteg
2023.03.06.

Mit egyen, aki cukorbeteg?

Édesség – csábító csokoládék, pralinék, bonbonok, színes cukorkák, kekszek és nápolyik, és az az ezerféle habos-, krémes-, mézes-, csokis-, gesztenyés-, diós-, gyümölcsös-, sütemény… Ugye neked is összefut a nyál a szádban, ha egy franciakrémest látsz? Vagy egy Rigó Jancsit? De hiába… Nem ehetsz belőle. Sajnos.

Az étkezési zavarok 10 jele
#evés
2023.03.03.

Az étkezési zavarok 10 jele

Az étkezési zavarokon belül alapvetően kétféle betegséget különböztetünk meg: az anorexiát és a bulimiát. Egy felmérés szerint a nők háromszor annyira érintettek, mint a férfiak. Hogyan ismerhetőek fel?

5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen
#alvási apnoe
2023.03.01.

5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen

A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony, egyre melegebb időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez. Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus tanácsai a tavaszi fáradtság leküzdéséhez.

A kontaktlencsék típusai
#kontaktlencse
2023.02.28.

A kontaktlencsék típusai

A kontaktlencsék manapság már nagyon sokféle látási probléma helyrehozatalában segíthetnek. Emellett sok helyzetben kényelmesebbek lehetnek, mint a szemüvegek, ezért gyakran választják az emberek szemüveg helyett, vagy akár mellett is.

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?
#kéz-láb-száj betegség
2023.02.28.

Kéz-láb-száj betegség – Mi is ez?

A kéz-láb-száj betegség enyhe, fertőző vírusfertőzés. A tünetek közé tartozik a sebek a szájban és a kiütések a kezeken és a lábakon. Bár a betegség gyakrabban fordul elő kisgyermekek körében, tiniknél is megjelenhet például középiskolai kollégiumokban, de kisebb testvértől is el lehet kapni.

Azt gondolod, allergiás vagy?
#allergia
2023.02.25.

Azt gondolod, allergiás vagy?

A világon több millió embernek van szezonális allergiája, amely akkor lép fel, ha sok pollen vagy penészgomba spóra van a levegőben. A legtöbben a fűfélékre, gazra vagy bizonyos fák által termelt virágokra allergiásak.

Candidiázis ellen természetesen
#candidiázis
2023.02.22.

Candidiázis ellen természetesen

Statisztikai adatok szerint napjainkban az emberek negyede szenved valamilyen gombás betegségtől. Ezek közül a leggyakoribb a Candidiázis, azaz a Candida albicans sarjadzó gomba okozta megbetegedés.

A lakás levegője is betegíthet!
#levegő
2023.02.20.

A lakás levegője is betegíthet!

A lakásban lévő levegő különböző szennyeződéseket tartalmazhat, melyek az arra érzékenyeknél növelhetik a megbetegedések gyakoriságát, vagy allergiát válthatnak ki. Az allergiák mellett az őszi-téli időszakban jelentkező légúti megbetegedések kockázatát is csökkenthetjük a belső levegő minőségének javításával.