Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

Karikás szem: mi van a háttérben?
#szem
2021.05.20.

Karikás szem: mi van a háttérben?

A szem körüli bőr igen vékony és érzékeny a testben zajló anyagcsere változásokra, így elég hamar jelzi, ha nincs valami rendben. Mi mindent jelezhet?

A bulimia nervosa
#bulimia
2021.05.16.

A bulimia nervosa

A bulimia nervosa, más néven a bulimia, egy komoly, valószínűleg életveszélyes étkezési rendellenesség. A bulimiától szenvedőknek gyakran vannak falási rohamai, amit aztán megbánnak, és természetellenes módon próbálnak megszabadulni a kalóriáktól.

#unalom
2021.05.14.

Vigyázz, az unalom megbetegíthet

Unatkozol? Unatkozol. Egyszerűen nem tudod, mihez kezdj magaddal: se erőd, se motivációd, se kedved nincs semmihez… A percek ólomlábakon vánszorognak, nem hat rád semmi. Ez baj! Miért? Mert az unalom megbetegíthet.

#kullancs
2021.05.13.

Kullancsok: tények és tévhitek

A kullancs szezon javában tart, ám számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és azok eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

#fogyás
2021.05.10.

Kiskamaszok és a fogyás

Az intenzív növekedés és érés időszakában nem kívánatos hatásai lehetnek a fogyásnak. Növekedési, hormonháztartási zavarok, akár étkezési zavar is kialakulhat. Ugyanakkor a nem kívánt fogyás, megtartott étvágy mellett számos kórállapot hátterében is meghúzódhat, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

#kontaktlencse
2021.05.08.

A kontaktlencse használat alapjai - Miből van a kontaktlencse?

A kontaktlencse egy kiváló megoldás szinte bárkinek, aki látása javítására szorul, és nem akar szemüveget viselni egész nap. A kontaktlencsék manapság népszerűbbek, mint valaha. Az amerikai járványvédelmi- és megelőzési-központ kutatásai szerint, megközelítőleg 40,9 millió felnőtt visel kontaktlencsét, ami az amerikai nagykorú népesség 17%-a. Emellett egyre több fiatal választja a lencsék viselését szemüveg helyett.

#koronavírus
2021.05.07.

Az MTV dokumentumfilmmel segíti a járványhelyzet miatt lelki gondokkal küzdő fiatalokat

Különleges dokumentumfilmmel hívja fel a figyelmet a tinédzserek járványhelyzet okozta súlyos mentális gondjaira az MTV. A zenecsatornán itthon május 8-án, szombaton 15:05-től látható Each and Every Day című dokumentumfilmben olyan fiatalok szólalnak meg, akik bár lelkileg mélypontra kerültek, de segítséget kértek, és így képesek voltak kimászni a gödörből.

#hpv
2021.04.20.

A méhnyakrák oka, megelőzése, felismerése

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV, azaz a humán papillómavírus egyike ezeknek, és a méhnyakrákok döntő többségének kialakulásáért felelőssé a HPV tehető. A fiatal lányok sokkal veszélyeztetettebbek, a fertőzés legnagyobb gyakorisággal a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők körében fordul elő. A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, védekezni azonban lehet ellene!

#étkezési zavar
2021.04.10.

Öngyilkossághoz is vezethetnek az étkezési zavarok

Meglepő igazságokat is tartalmaz az Étkezési Rendellenességek Akadémiája (The Academy of Eating Disorders) által közzétett lista, amelyről szerintük az embereknek tudniuk kell. Úgy vélik, hogy az “igazságok” eloszlatják azokat a mítoszokat, amelyek az étkezési rendellenességekkel küzdők fejében élnek, azért mert ők úgy gondolják, hogy vagy túlságosan soványak vagy érezhetően túlsúlyosak.

#folyás
2021.04.09.

Mindent a hüvelyi folyásról

A nők egyik leggyakoribb nemi szervekkel kapcsolatos panasza, amely sajnos már gyermekkortól kezdve előfordulhat. Ismerd meg jobban a hátterét, és azt is, hogyan védheted ki!

#allergia
2021.04.04.

Allergia vagy nátha? - Figyelemfelkeltő tünetek

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? A kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatod, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelni, vagy inkább allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magadat.

#szőrtüszőgyuladás
2021.04.03.

Szőrtüszőgyulladás

A szőrtüszőgyulladás a szőrtüszőre lokalizálódó gennyes elváltozás. A kiváltó mikroorganizmus a legtöbb esetben a Staphilococcus aureus baktérium. A klinikai megjelenési formája 1-3 mm átmérőjű sárga gennyhólyag, melynek közepén a szőrszál található. A leggyakrabban a lábszárak, a combok, a kar, a hajas fejbőr, az áll területén és a bajusztájékon jelenik meg.

#fogamzásgátló
2021.03.30.

A fogamzásgátlók veszélyei

A nem kívánt terhesség elkerülésének egyre szélesebb körben használt módja a fogamzásgátló tabletták szedése. A készítmények alkalmazása azonban nem csak a különböző nemi úton terjedő fertőzések ellen nem nyújt védelmet, de nagymértékben növeli a trombózis kialakulásának kockázatát is.