Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#porckorongkopás
2016.05.20.

Porckorongsérv: minimális változásokkal elkerülhető lenne

Már gyermekkorban elkezdődhet az a folyamat, amely fiatal felnőttkorban porckorongsérvhez vezethet. A legsúlyosabb ágyéki gerincproblémát genetikai okok is előidézhetik, de többnyire tartáshibák, mozgásszegény életmód, gyenge mélyhát- és hasizmok járulhatnak hozzá. A szakember szerint minimális változtatásokkal el lehet kerülni az akár bénuláshoz is vezető mozgásszervi problémát.

#anorexia
2016.05.18.

A két leggyakoribb evészavar: anorexia és bulimia

Ebben a cikkben, bár több evészavar van, mégis kettővel fogunk foglalkozni. Az anorexia nervosával és a bulimiával, amely a két leggyakoribb változat. Sajnos mindkettő érinti a tini korosztályt, ezért fontos, hogy ismerjétek a tüneteket.

#eper
2016.05.17.

Csalánkiütést okozhat az eperallergia

Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20%-át érintő probléma a csalánkiütés (más néven urticaria), mely a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.

#hirtelen szívhalál
2016.04.27.

Hirtelen szívhalál - Mit kell tenni?

A hirtelen szívhalál ma az egyik vezető halálok Európában. A tragédia bekövetkeztekor a szív pumpafunkciója hirtelen leáll, nem képes eljuttatni a vért a szervezet többi részébe. A sejtek nem jutnak a működésükhöz szükséges tápanyagokhoz és oxigénhez, ezért sejtkárosodás jön létre. Mi váltja ki? Mi a teendő?

#reflux
2016.04.26.

Ételek gyomorégés és reflux ellen

A gyomorégés és a reflux tüneteit egyes ételek erősíthetik, míg mások mérsékelhetik. Míg például a paradicsom, a csoki, a mentol és az alkohol előidézhetik ezt, sok egyéb étel képes a savas reflux tüneteit csökkenteni.

#szex
2016.04.15.

Az orális szex rákot okoz?

A különböző súlyos fej- és nyakdaganatok előfordulási arányának gyors ütemű növekedéséért úgy tűnik, egy orális szex útján terjedő vírus, a HPV a felelős, és a védőoltás a fiúk számára ugyanolyan fontos, mint a lányoknak – állítja egy tanulmány.

#HPV
2016.04.12.

Egyre többen halnak meg HPV okozta daganatos megbetegedések miatt

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, mint korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

#hormon
2016.04.08.

Túlzott szőrösödés - Mi okozhatja?

A fokozott szőrnövekedés okozta kellemetlenség sajnos csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak. Dr. Katona Evelin, endokrinológus a hirzutizmus okairól, kezelési lehetőségeiről beszélt.

#pajzsmirigy
2016.04.08.

Szemszárazság, vörös szemek: pajzsmirigybetegség is okozhatja

Szemszárazság, vörös, könnyező szemek, szemhéj rendellenességek, homályos vagy kettős látás. Ha a felsorolt problémák valamelyike az neked sem ismeretlen, érdemes elolvasni Prof. Balázs Csaba, endokrinológus írását, aki a szemtünetek hátterében álló pajzsmirigy problémákra hívja fel a figyelmet.

#autista
2016.04.02.

Tévhitek az autizmusról

Az emberek 0,25%-át érinti a szűken értelmezett autizmus. No, de mit is értünk autizmuson? Hogyan gondolkozhat egy autizmussal élő ember? És miként tudjuk megkönnyíteni a helyzetét, amikor egymással kommunikálunk?

#pollenszezon
2016.04.01.

Allergiások figyelem: erősödik a pollenszezon

Az idei évben is szokatlanul korán indult a pollenszezon – a mogyoró egyes példányain egész télen lehetett látni friss barkákat, és virágpora ugyan minimális koncentrációban, de folyamatosan jelen volt a levegőben. Jelenleg a természet előrébb tart az ilyenkor megszokottnál, és megfigyelhető, hogy a korábban virágzó fajok pollenszezonja elhúzódik.

#headbang
2016.03.31.

A headbanging veszélyes is lehet?

A headbanging (fejrázás) kifejezés nem hangzik túl egészségesnek. De valóban okoz-e bármilyen egészségkárosodást, ha a rockzenére ritmusára ütemesen rázzuk a fejünket? Egy Motörhead rajongó 2013-as esete azt példázza, hogy igen.