Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#orvos
2014.10.30.

Hogyan jelentkezz be orvoshoz?

Hogyan dönthetjük el, milyen szakorvosi vizsgálatra van szükségünk? Milyen tüneteket kell megosztanunk egy magánorvosi rendelőben azzal a személlyel, aki felveszi a telefont? Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense ad tanácsokat.

#akné
2014.10.29.

Akné és szervi problémák

Az akné gyökereit minden esetben a hormontermelésben kell keresni. Néha a pattanások egy lappangó hormonális betegség tünetei, ami sokkal komolyabb lehet, mint holmi apró bőrhiba. Ha a kellemetlen pattanásaid a tinédzserkorod után évekkel később is burjánzanak, akkor lehetséges, hogy belső szervi problémát jeleznek.

#menstruáció
2014.10.28.

Menstruáció és diabétesz

A menstruációs ciklus alatt a vércukorszint is változik, illetve különböző hatások érik a szervezetet a ciklus különböző szakaszában. A változások akár ciklusról ciklusra, hónapról hónapra különbözőek lehetnek. Rengeteget segít azonban, ha nyomon követed a vércukorszinted változását, és ezeket dokumentálod is, így könnyebben tudod kezelni az esetleges rosszulléteket.

#szorongás
2014.10.28.

Szorongás okai, tünetei

A szorongás természetes emberi reakció, ami fokozhatja a teljesítményt. Azonban egy bizonyos szint felett már a mindennapi életvitelt is megzavarhatja.

#fej
2014.10.27.

Fejfájás és hormonok: mi a kapcsolat?

Számos fejfájástól szenvedő nő tapasztalta már, hogy migrénjei és a menstruációs ciklus bizonyos kapcsolatban állnak egymással. Körülbelül a migrénes nők 50-60%-át érinti a menstruációs fejfájás – azaz a migrénnek az a fajtája, ami a hormonszint változásával áll kapcsolatban, és ami közvetlenül a menstruáció előtt és közben jelentkezik.

#fej
2014.10.21.

Migrént kiváltó okok tiniknél

A migrén olyan fejfájás, amit lüktetés, émelygés és a különböző ingerek (pl. fény és szagok) iránti érzékenység kísér. A fejfájás ezen fajtája akár napokig is eltarthat, és minden korosztályt érint - a gyerekeket és tinédzsereket is beleértve.

#psoriasis
2014.10.20.

Mindent a pikkelysömörről

A psoriasis vulgaris, vagyis a pikkelysömör egy olyan gyulladásos bőrbetegség, amely bár nevében az övsömörrel mutat hasonlóságot, közöttük nincs semmilyen kapcsolat.

#heg
2014.10.16.

Bőrsérülések kezelése 7 lépésben

Rengeteg módja van a bőrsérülések kezelésének, nem árt megismerni ezeket. A bőröd a tested legnagyobb szerve, így biztos azt akarod, hogy egészséges maradjon. A horzsolások elkerülhetetlenek, és valószínűleg rengeteget fogsz szerezni az életed során.

#stressz
2014.10.15.

Stressz tinédzserkorban

Megfelelni a szülők és a kortársak elvárásainak, az iskolai követelményeknek, illetve a párkapcsolati igényeknek a leggyakoribb feszültségforrás egy tizenéves életében. A túl sok stressz azonban életkortól függetlenül egészségkárosodást okozhat.

Szeborreás keratózis: csúnya, de nem veszélyes bőrprobléma
#bőr
2014.10.11.

Szeborreás keratózis: csúnya, de nem veszélyes bőrprobléma

Jellemzően barnás esetleg szürkés színű, megvastagodott, száraz felszínű bőrképlet az úgynevezett szeborreás keratózis, amely sokakat zavarhat, különösen, ha az arcon vagy más látható testrészen jelenik meg. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza arra figyelmeztet, hogy bár nem rosszindulatú az elváltozás, de rendszeres kontrollt igényel.

#rák
2014.10.08.

Fertőzések és láz rákos betegnél

A fertőzéseket nem szabad félvállról venni, különösen akkor, ha rákos betegségben szenvedsz. A fertőzések leggyakoribb jele a láz. Ezért ha lázad van, hívd az orvosodat! Elmondjuk, miért.

#vér
2014.10.03.

Hogyan működik a transzfúzió?

A transzfúzió naponta életeket ment. Vérátömlesztést azoknál alkalmaznak, akik megsebesültek, műtétre volt szükségük, akiknek a rákos megbetegedésük miatt kezelése volt szükségük, valamint azoknál, akik olyan betegségben szenvednek, amely a vérükkel kapcsolatos, amilyen például a sarlós vérszegénység.

#bőr
2014.10.02.

Bőrbiopszia fajtái, menete

A biopszia során az orvos vagy sebész mintát vesz egy szövetből, sebből vagy daganatból, amely segítségével a szakértők ki tudják deríteni, hogy pontosan mivel is állnak szemben.