Betegségek, kórokozók

#Betegségek #kórokozók

80 db cikk a témában

Gyakori betegségek tinédzsereknél
#betegség
2022.05.27.

Gyakori betegségek tinédzsereknél

A tinédzserkor zavaros időszak lehet. Sok változás történik, ami mindenkinek nehéz lehet. A tizenévesek teste gyermekről felnőttre változik, és az érzelmek mindenhol jelen vannak.

#fog
2021.10.30.

Az elhanyagolt fogazat veszélyes következményei - Gondoltad volna?

Közismert, hogy a szívinfarktust előidéző rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Dr. Bajusz Örs, parodontológus fogszakorvos az elhanyagolt fogazatot is a kockázati tényezők közt említette.

Mi okozhat kismedencei fájdalmat?
#hasi fájdalom
2021.10.09.

Mi okozhat kismedencei fájdalmat?

A kismedencei fájdalom tulajdonképpen hasi fájdalom a köldök alatt, amely lehet, hogy csak egy enyhe emésztési zavarra vagy terhességre utal, de előfordulhat, hogy figyelmeztető jelzés valamilyen súlyosabb betegség fennállására.

#koronavírus
2021.06.16.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a 12 év felettiek oltását

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását. A gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt.

#kullancs
2021.05.13.

Kullancsok: tények és tévhitek

A kullancs szezon javában tart, ám számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és azok eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

#koronavírus
2021.05.07.

Az MTV dokumentumfilmmel segíti a járványhelyzet miatt lelki gondokkal küzdő fiatalokat

Különleges dokumentumfilmmel hívja fel a figyelmet a tinédzserek járványhelyzet okozta súlyos mentális gondjaira az MTV. A zenecsatornán itthon május 8-án, szombaton 15:05-től látható Each and Every Day című dokumentumfilmben olyan fiatalok szólalnak meg, akik bár lelkileg mélypontra kerültek, de segítséget kértek, és így képesek voltak kimászni a gödörből.

#védőoltás
2020.12.24.

Oltások és baktérium-kivonatok a légúti fertőzések megelőzésére

A védőoltások segítségével napjainkban 26 fertőző betegség esetén az orvostudomány képes megakadályozni, hogy a megfertőződött személynél kialakuljon az adott betegség. Ma már a múlt tragikus emlékei közé tartozik az, hogy bizonyos gyerekkori fertőző kórok (infekciók) halálos áldozatokat szedjenek.

#macskakarmolás
2020.01.05.

Megbetegíthet a macskakarmolás?

Az állattal való játék, vagy szőrének gondozása közben könnyen szerezhetünk apróbb sérüléseket. Ha ezek pár nap után sem gyógyulnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A seb körül megjelenő dudor, hólyag, bőrvörösség és a sérüléshez közeli testrészen jelentkező nyirokcsomó duzzanat úgynevezett macskakarmolási betegség tünete is lehet.

#kézmosás
2019.12.07.

Egész életedben rosszul mostál kezet

Úgy tűnhet, minden héten megkapod valakitől, hogy rosszul csinálsz valamit születésedtől kezdve. Legyen szó süti evésről, narancs hámozásról, levegő vételről vagy a vécézési szokásaidról, higgy a médiának: rosszul csináltad és kész.

#Nátha
2019.10.04.

Hogyan küzdd le a náthát lépésről lépésre?

Kaparó érzés a torkodban, fájó fej és test. Igen, mindez arra utal, hogy ismét ledönt a lábadról a nátha. Ám mindez nem jelenti azt, hogy szenvedned kell. Tippjeink segítségével leküzdheted a náthát még mielőtt az komolyabbra fordulna, és már egy napon belül jobban fogod érezni magadat! Haladjunk lépésről lépésre!

#ételmérgezés
2019.08.03.

Ételmérgezés: vigyázz, hogy mit eszel nyáron!

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás - a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

#szex
2016.02.21.

Gonorrhoea, tripper, kankó: tünetek és kezelés

A nemi úton terjedő gonorrhoea (más néven kankó vagy tripper) a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által okozott betegség, amely megfertőzheti a húgycső, a méhnyak, a végbél és a garat nyálkahártyáját vagy akár a szem kötőhártyáját is.

#orr
2015.12.28.

Az orrszárazság okai és kezelése

A száraz orrnyálkahártya feszítő érzése minden lélegzetvételnél nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet, a betegek fogékonyabbá válhatnak a fertőzésekre. Mik a kialakulás okai? Hogyan lehet megelőzni?