onlien etikett
#Lélek

Online etikett: gondolkodj, mielőtt kattintasz!

2017.01.22.
2 perces olvasási idő

Milyen szokásokat gyakorolsz a való életben? Kinyitod az ajtót mások előtt, átadod a helyed a buszon, illedelmes és segítőkész vagy? És mi a helyzet az online világgal, ott is a megfelelő módon viselkedsz?

Ne vetkőzz ki magadból a monitor előtt!

A névtelenség homályába burkolózva már nem annyira törődsz azzal, hogy mit gondol, érez a másik? Nem vagy annyira tekintettel a másik magánéletére? Gyakran közölsz hamis információkat másokról vagy önmagadról? Ezzel bizony nem vagy egyedül, ezt jobb, ha tudod.

Ha névtelenül vagy álnéven e-mailt, sms-t küldesz, chatelsz vagy fájlokat cserélsz, akkor a valóság megszokott normái szertefoszlanak. Olyan szavak és kijelentések hangzanak el oda-vissza, melyek a valóságban meg sem történnének. Mindenféle pletyka terjeng, melyekkel fájdalmat okoznak egyeseknek, vagy akár életeket tehetnek tönkre, mindezt fénysebességgel. Nyomok, valós elkövető nélkül.netikett

Mit tehetsz azért, hogy megállítsd ezt az őrületet?

Először is, a hallgatás aranyat ér. Ha valakivel érintkezel a neten keresztül, akkor a mondanivalód legyen rövid, tömör és egyértelmű. Ha már leírtál egyszer valamint és kitetted a netre, akkor már azt nem tudod meg nem történné tenni, nem tudsz visszakozni. Az internet nem felejt!

Ne gondold azt, hogy ha valamit küldesz vagy írsz, azt megtarthatod privátként a neten. Rengeteg olyan szomorú és tanulságos történetről tudunk, ami azt bizonyítja, hogy az információk könnyen jönnek-mennek az emberek között. Ha úgy hiszed, hogy az ismerőseid nem tennék meg, hogy továbbadják a személyes üzeneteid részleteit, akkor jobb, ha elkezdesz aggódni, ugyanis ez nem így működik.

Vigyázz a személyes szférádra!

A tinik 39%-a állítja, hogy küldött vagy fogadott már szexuális tartalmú üzeneteket, úgy, hogy azok privát üzenetként indultak útnak. Minden üzenet nyomot hagy és nem tűnik el nyomtalanul, hanem ott marad a cyber térben. Amit egyszer már leírtál, kimondtál, az visszajön kísérteni téged. Mielőtt hirtelen felindulásból bármi sértőt, vagy olyasmit küldenél el, amit később megbánnál, akkor inkább ne küldd el, vagy csinálj valami mást, és később térj vissza a témára. Jó esély van arra, hogy miután lenyugszol, másképp fogod látni a helyzetet, és örülni fogsz, hogy így tettél.

Bármit is írsz a pillanat hevében, ha az kikerül a kezed közül, akkor könnyen eljuthat a barátaidhoz, rokonokhoz, szülőkhöz, idegenekhez, még ha ki is törlöd, addigra mások már lementették. Ne mondj vagy írj tehát semmi olyat a neten, melyet a való életben se tennél meg. Hiába vagy álnév mögött, ha nagyon akarnak, megtalálnak a neten keresztül. Gondolj arra, hogy az üzeneted milyen reakciót válthat ki másokból!

Az, hogy te viccnek szánod, még nem jelenti azt, hogy a másiknak is az. Nagyon könnyen lehet provokálni a másikat neten keresztül, mert nem érzed a közvetlen következményeket. Ne vágd magad alatt a fát, helytelen viselkedéssel vagy félresikerült viccel! Ha egyszer eljátszottad a becsületedet, akkor azt nagyon nehéz lesz visszaszerezni később.

(N. L., beinggirl.com)