barátság
#Lélek

Hogyan bánj egy önző baráttal?

2024.04.06.
2 perces olvasási idő

Ha volt már olyan barátod, aki többet elvett, mint adott egy barátsághoz, akkor ő egy önző barát. Az ilyen barátok azt akarják, hogy minden róluk szóljon, ami azt jelenti, hogy időt, figyelmet, energiát, és valószínűleg pénzt igényelnek.

Hogy mondd el a barátodnak, hogy önző?

Az önzőség nem mindig nyilvánvaló. Eleinte úgy tűnhet, hogy érdeklődik irántad. Kérdezget, de mielőtt tudnál válaszolni, a saját életükről kezdenek beszélni, vagy megkérdezik, hogy hogy vagy és átváltanak arra, hogy mire van szükségük. Szinte lehetetlen meghatározni egy barátról, hogy önző-e vagy sem, amíg jobban meg nem ismered és látod különböző helyzetekben.

Igazából mindannyiunknak megvan az önző énje időnként. Egy önző barát magát helyezi előrébb, mint mást. Nagyon ritka, ha ez fordítva történik. Más szóval, több időt vesznek el, mint amennyit adnak.

Miért vagyunk barátok?

Lehetnek esetek, amikor megkérdőjelezed a barátod hűségét, illetve hozzáállását. A leggyakoribb kérdés, amit feltesznek maguknak az emberek, amikor rájönnek, hogy a barátjuk önző: Miért a barátom ez a személy? Végtére is senki sem szereti, ha kihasználják.

Itt van néhány ok, amiért barátoknak kéne maradnotok:

  • Tetszik a személyisége.
  • Van másik olyan barátod, aki érzelmileg támogat.
  • Azt hiszed, hogy meg fog változni.
  • A barátod az egyetlen, aki csatlakozik hozzád a kedvenc időtöltésedhez.

Hogyan mond meg a barátodnak, hogy már belefáradtál az önzőségébe?

Ha a barátodnak elmondod, hogy szerinted ő önző, akkor vagy megsértődik és ledöbben, vagy nem igazán érdekli. Ha valakinek nincs tudata arról, hogy hogyan kezeli az embereket és te elmondod neki, akkor ez vitát okozhat kettőtök között ahelyett, hogy tisztáznátok ezt az imbolygó kapcsolatot. Azonban ha elkezdesz véletlenszerűen vádaskodni magyarázat nélkül, akkor te leszel az, aki önzően viselkedik.

Kerüld ezeket a mondatokat:

  • „Te mindig…”
  • „Te soha…”
  • „Utállak, amikor…”

Helyette inkább összpontosíts azokra az alkalmakra, amikor a barátod önzőként viselkedett.

Példák:

„ Amikor nagyon magányos voltam, megkértelek, hogy találkozzunk, te pedig kinevettél. Szükségem volt társaságra és én ott voltam, amikor akartál csinálni valamit. Ez egy fontos pillanat volt és azt éreztem, hogy nem érdekelnek az érzéseim.”

„Én figyelmesen hallgattam, amikor panaszkodsz a barátodról, de most nekem vannak problémáim és téged nem igazán érdekel. Tegnap, amikor elmondtam, hogy hogy érzek, te csak azt mondtad, hogy legyek túl ezen.”

Ne feledd, miközben beszélsz a barátoddal, ne támadj. Nehéz egyensúlyban maradni. Kérd meg, hogy hallgassa meg az érzéseidet.

Mi a célod a beszélgetésben a barátoddal?

Mielőtt beszélsz a barátoddal az önzőségről, határozd meg a szándékaidat. Azt akarod, hogy működjön ez a kapcsolat vagy véget akarsz vetni neki?

Ha véget akarsz vetni a kapcsolatnak, akkor azt dramatizálás nélkül is meg tudod tenni. Egy részed le akarja üvölteni és megmondani neki, hogy mennyire önző, de e helyett nyugodtan el kell mondanod, hogy érzel, még akkor is, ha úgy érzed, ez a vége a kapcsolatnak. Az emberek akkor változnak, amikor akarnak, nem várhatod azt, hogy egy másik ember lesz belőle.

Valóban önző?

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, amelyek segíthetnek eldönteni:

  • Hogyan érzed magad a találkozás után?
  • Hozzád adott valamit, amikor beszélgettetek?
  • Hiányzik a társasága?
  • Te is szóhoz szoktál jutni?

Az önző, energiavámpír barát frusztrációt és kimerültséget okozhat. Ha már biztos vagy benne, hogy a barátságotok nem ad hozzá az életedhez, sőt, inkább negatív hatása van rád, érdemes fokozatosan leépíteni a kapcsolatot. Engedd meg magadnak a „szakítást”. A barátság is olyan, mint egy kapcsolat: dolgozni kell rajta mindkét félnek. Attól, hogy oviban összebarátkoztatok, még nem biztos, hogy ő lesz az esküvői tanúd is. Engedd el, és gyászold meg. Ne várd magadtól, hogy egyik napról a másikra túl leszel rajta.

(KamaszPanasz - H.G., liveabout.com)