Lélek

#Lélek

1435 db cikk a témában

Te és a pénz – Mi az, ami meghatározza a pénzhez való hozzáállásodat?
#pénzügy
2023.04.12.

Te és a pénz – Mi az, ami meghatározza a pénzhez való hozzáállásodat?

Pénz. Mindenkit foglalkoztat, könnyen el lehet költeni, sokszor nehezen lehet megkeresni, a hiánya problémák sorát generálja. Van, akinek alig van, van, aki két kézzel szórja, van, aki élére rakja, míg van, aki óriási tartozásokat halmoz fel. Na és mi a helyzet nálad? Mi az, ami meghatározza a pénzhez való hozzáállásodat? Ennek járunk most utána.

Miért viselkednek furán a szüleink?
#szülő
2023.04.10.

Miért viselkednek furán a szüleink?

A szülők is emberek, és bár sokszor a jó szándék vezérli őket, a viselkedésükön mégis nehéz kiigazodni. A különböző szülői nevelési stílusokat többen is kutatták, így ezekre többféle elnevezés is létezik. Nem biztos, hogy egy szülő kizárólag egy kategóriába tartozik, mert ötvözhet tulajdonságokat több kategóriából is. Nézzük meg a legjellemzőbbeket!

Milyen az énképed?
#énkép
2023.04.09.

Milyen az énképed?

Mindannyian kialakítottunk egy képet magunkról, a saját értékeinkről és hibáinkról. Ugyanakkor a szemünk előtt lebeg közben egy másik kép is, méghozzá az, amivé válni szeretnénk. Mikor lehet ebből a kettősségből probléma?

12 hasznos tipp arra, hogy hogyan kerülj ki a mókuskerékből
#fáradtság
2023.04.07.

12 hasznos tipp arra, hogy hogyan kerülj ki a mókuskerékből

Mint tudod, akkor kerülsz mókuskerékbe, ha kifogysz az ötletekből és a motivációból. Például ez lehet az eredménytelenség. Ha többet dolgozol, akkor sem tudsz semmi használhatót elérni. Miközben dolgozik az ember, alkalmanként mókuskerékbe kerülhet (különösen akkor, amikor egyfolytában dolgozik, pihenés nélkül). Ilyenkor hosszú napokat is eltölthetünk a számítógép előtt úgy, hogy semmit nem alkotunk. Elég frusztráló tud lenni.

Miért kell néha egyedül lenni?
#egyedül
2023.04.04.

Miért kell néha egyedül lenni?

Neked mi jut az eszedbe az egyedüllétről? A negatív töltetű magány, elszigeteltség, kirekesztettség, vagy éppenséggel a csönd, a feltöltődés, az énidő, a megnyugvás, és a feltöltődés? Remélhetőleg az utóbbi. Nem kell amiatt szégyenkezned, ha szeretsz egyedül lenni, hiszen nem mindenki élvezi a társas programokat, találkozásokat, pörgős hétköznapokat.

Valóban létezik a testvérféltékenység?
#testvér
2023.04.02.

Valóban létezik a testvérféltékenység?

Most őszintén: voltál már féltékeny a testvéredre? Magadnak bevallhatod, hiszen a mindennapos viták, veszekedések, huzavonák mögött bizony nagyon gyakran ez áll. Természetes érzés, amivel minden embernek meg kell küzdenie, akinek testvére van - csak az nem mindegy, hogy meddig tart, milyen intenzitású, illetve hogyan tudsz felülkerekedni rajta.

Mit csinálj a kinőtt ruháiddal?
#ruha
2023.04.01.

Mit csinálj a kinőtt ruháiddal?

Tele van a szekrényed olyan ruhákkal, amiket már nem használsz? Itt az idő egy kis jó cselekedetre! Ha eladományozod azokat a darabokat, amiket nem hordasz, nagyon sok rászorulónak segíthetsz!

Intuíció – Hogyan használd? Van mögötte tudomány?
#intuíció
2023.03.31.

Intuíció – Hogyan használd? Van mögötte tudomány?

Mi is pontosan az intuíció? Ez egy olyan képesség, mely segítségével érvelés nélkül is „tudunk” valamit, vagy legalábbis van egy megérzésünk. De miben lehet ez a képesség a segítségedre? És van valamilyen tudományos magyarázat mögötte?

Miért nem jó ötlet osztálytárssal járni?
#osztálytárs
2023.03.29.

Miért nem jó ötlet osztálytárssal járni?

Hallottuk már talán ezt az alapszabályt, miszerint osztálytárssal, közeli munkatárssal, barátunk barátnőjével jobb nem kikezdeni. De mielőtt még tudatlanul engedelmeskednénk ennek az informális törvénynek, értsük meg, miért találták ezt ki még dédnagyanyáink idejében!

Mit nevezünk én-időnek, és vajon mi lehet az otthon-idő?
#én idő
2023.03.26.

Mit nevezünk én-időnek, és vajon mi lehet az otthon-idő?

Az én-idő divatos fogalom manapság, ami felhívja a figyelmünket arra, hogy jusson időnk saját magunkra is. Csak magunkra, és csakis minőségi időben mérve. Amikor kizárólag azzal töltjük a perceket (szerencsés esetben órákat vagy akár egy egész napot), amivel mi szeretnénk, amit mi választottuk, ami rólunk és értünk szól.

Mi számít megcsalásnak?
#megcsalás
2023.03.25.

Mi számít megcsalásnak?

Jó idő, buli, fesztiválok - kalandok. Nyáron könnyebben sodródhatunk bele egy egyéjszakás szexuális kalandba. Párkapcsolat mellett ez megcsalásnak számít? Milyen károkat okozhatunk vele? Van olyan helyzet, amikor elképzelhető?

Milyen sebeket hagy a gyermekkori bántalmazás?
#gyermekbántalmazás
2023.03.23.

Milyen sebeket hagy a gyermekkori bántalmazás?

Gyermekbántalmazás. Egy probléma, amiről nem csak beszélni kell, hanem tenni is kell ellene, méghozzá minél gyorsabban és hatékonyabban. A jelenség sajnos nem egyedi, naponta szenvednek el gyerekek testileg-lelkileg az egész életükre kiható súlyos sebeket, mert nem kapnak elegendő figyelmet a környezetüktől. Mert, ha kapnának, akkor lenne, aki közbeléphetne: szomszéd, rokon, tanár, védőnő, orvos, ismerős.

Mi az a reaktív kötődési zavar?
#reaktív kötődés
2023.03.21.

Mi az a reaktív kötődési zavar?

Kötődés. Mit jelent a számodra ez a szó? Fontos lenne ezt tudni, mert a ragaszkodási stílusod nagymértékben befolyásolni fogja az életedet, a kapcsolataidat, azok erősségeit és gyengeségeit. A kötődés gyermekkorban jön létre szüleiddel vagy a gondozóiddal, és felnőttként a kapcsolataid működési modelljeként működik.

Tervezd meg a költségvetésed!
#diák költségvetés
2023.03.19.

Tervezd meg a költségvetésed!

Aggódsz amiatt, hogy nem lesz bevételed az egyetem alatt, vagy csak szeretnéd jobban beosztani a diákhiteledet? A megfelelő helyen jársz!

Stresszkezelési kisokos
#stressz
2023.03.17.

Stresszkezelési kisokos

Manapság szinte folyamatosan stresszhelyzetben vagy. Bizonyítanod kell az iskolában, meg kell felelni a szülők és a barátok elvárásainak, a környezet hatásairól nem is beszélve. Valószínűleg azt hiszed, a stressz csak a hangulatodat befolyásolja, ám ez nem így van. Kihat az egész szervezetedre.