A teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb a hagyományosnál, mert sokkal lassabban szívódik fel a benne lévő szénhidrát. Fogyaszthatják gyomorfekéllyel és keringési problémákkal küzdők is.
Hozzávalók
- Fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 tk cukor
- 1 tk tengeri só
- 3 ek extra szűz olivaolaj.
Elkészítés
A liszteket egy tálba teszem, majd sütőben 50 fokon előmelegítem. A közepébe egy mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával elkeverem, majd a tetejére kevés lisztet szórok és egy kendővel letakarom. Meleg helyen negyed óráig kelesztem. Hozzáadok negyed liter meleg vizet és az olajat, majd a robotgép dagasztójával sima tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé átgyúrom, majd egy kizsírozott sütőlemezre téve előmelegített sütőben 200 fokon kb 50 percig sütöm.
Nehézség: könnyű