Egy nagyon finom húsvéti étel, amit csak az ország keleti részén ismernek. Sonkával és kaláccsal kell enni, isteni finom. Vannak helyek, ahol a Húsvét elképzelhetetlen enélkül.
Hozzávalók:
- tojás
- cukor
- tej
- vaníliás cukor
- fahéj
Elkészítés:
10 db tojáshoz 1 l tejet, 10 evőkanál cukrot számolunk. A tojásokat egy fazékba ütjük (teflon vagy nem leragadósba), jól összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, 1/2-1 tasak vaníliás cukrot, ízlés szerint pici fahéjat(elhagyható).
Lassú tűzön állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a leve tiszta nem lesz és a tojásos massza túrós állagú nem lesz. Tűzről levéve egy vászonkendőbe kötjük, és kb. 1 órát hagyjuk kicsepegni. Ha kihűlt, kibontjuk a kendőt, és ha mindent jól csináltunk, egy szép sárga gombócot kapunk.
Jó étvágyat kívánunk!