Karácsony alkalmából süss télies ízvilágú tortát barátaidnak, lisztérzékeny ismerősöknek is bátran kedveskedhetsz egy-egy szelettel.
Hamarosan karácsony, imádsz sütni-főzni, kellene egy finom recept az ünnepekre? Jó helyen jársz, ugyanis az alábbi diótorta recept mindig beválik. Próbáld ki és kínáld bátran – de mindig bizonyosodj meg róla, hogy a vendéged nem allergiás a dióra.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 26 dkg darált dió
- 8 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg energiamentes édesítő
A forma kikenéséhez:
- margarin
A krémhez:
- 25 dkg margarin
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg energiamentes édesítő
A díszítéshez:
- 16 szem meggy
- 2-3 evőkanál tortadara
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A zsemlemorzsát a vaníliáscukorral és a darált dióval összekeverjük, a sárgájakrémhez adjuk, ezután a fehérjét lazán hozzákeverjük. A formát kibéleljük sütőpapírral, oldalát kikenjük margarinnal, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 15-20 percig sütjük. Ha a teteje már megsült, még a sütési idő lejárta előtt tanácsos sütőpapírral lefedni, nehogy megégjen.
Ha a tészta kihűlt, három lapra vágjuk szét. A porcukrot és az édesítőt a tojással, a tojássárgájával és a kakaóval gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, a kikevert margarinhoz adjuk. A lapokat megkenjük a krémmel, egymásra tesszük, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk. A tetejét tortadarával és meggyszemekkel díszítjük.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!
(KamaszPanasz)