dió
#Receptek

Karácsonyi diótorta liszt nélkül

2024.12.11.
1 perces olvasási idő

Karácsony alkalmából süss télies ízvilágú tortát barátaidnak, lisztérzékeny ismerősöknek is bátran kedveskedhetsz egy-egy szelettel.

Hamarosan karácsony, imádsz sütni-főzni, kellene egy finom recept az ünnepekre? Jó helyen jársz, ugyanis az alábbi diótorta recept mindig beválik. Próbáld ki és kínáld bátran – de mindig bizonyosodj meg róla, hogy a vendéged nem allergiás a dióra.

Hozzávalók:Dió

A tésztához:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 26 dkg darált dió
  • 8 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg energiamentes édesítő

A forma kikenéséhez:

  • margarin

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg energiamentes édesítő

A díszítéshez:

  • 16 szem meggy
  • 2-3 evőkanál tortadara

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A zsemlemorzsát a vaníliáscukorral és a darált dióval összekeverjük, a sárgájakrémhez adjuk, ezután a fehérjét lazán hozzákeverjük. A formát kibéleljük sütőpapírral, oldalát kikenjük margarinnal, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 15-20 percig sütjük. Ha a teteje már megsült, még a sütési idő lejárta előtt tanácsos sütőpapírral lefedni, nehogy megégjen.

Ha a tészta kihűlt, három lapra vágjuk szét. A porcukrot és az édesítőt a tojással, a tojássárgájával és a kakaóval gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, a kikevert margarinhoz adjuk. A lapokat megkenjük a krémmel, egymásra tesszük, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk. A tetejét tortadarával és meggyszemekkel díszítjük.

Nehézség: könnyű

Jó étvágyat!

(KamaszPanasz)