Igazi ínyencséggel szolgálunk mostani receptünkben. A feketeerdő torta egy olyan receptjével ismertetünk meg, amelyet lisztérzékenységben szenvedők és hízni vágyók is bátran fogyaszthatnak.
Hozzávalók:
Hozzávalók a piskótához (24 vagy 26 cm átmérőjű tortaformához):
- 6 tojás
- 17 dkg porcukor
- 9 dkg olvasztott vaj/margarin
- 15 dkg rizsliszt + kukoricakeményítő
- 2 csapott evőkanál kakaópor
Hozzávalók a piskótához (24 vagy 26 cm átmérőjű tortaformához):
- 6 tojás
- 17 dkg porcukor
- 9 dkg olvasztott vaj/margarin
- 15 dkg rizsliszt + kukoricakeményítő
- 2 csapott evőkanál kakaópor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 75 dkg kimagozott meggy
- 2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál vaj/margarin
- 6 evőkanál meggylekvár
- 2-3 evőkanál porcukor
- csipet őrölt fahéj
- 6 dl tejszín
- 8 dkg cukor
Hogyan készítsük el?
A piskótát a fenti hozzávalókból elkészítjük: A lisztet és a kakaóport szitálva a cukorral kikevert tojássárgához tesszük, utána belekeverjük az olvasztott margarint, majd óvatosan a keményre felvert tojásfehérjét (először csak a felvert fehérje 1/3-át keverjük a masszához).
Előmelegített 180°C-os sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Vigyázat, könnyen megég a teteje! A kész tésztát kivesszük a formából, és rácson hűtjük 1-2 órát. Ezután négyfelé vágjuk.A meggyet a cukorral és a fahéjjal felfőzzük. Hozzáadjuk a vajjal elkevert keményítőt, és állandó keverés közben felforraljuk. Levesszük a tűzről. A meggylekvárt simára keverjük, majd az egyik lapot megkenjük vele.
Rátesszük a másik lapot, amit a felfőzött meggyel beborítunk. Néhány szem meggyet tegyünk félre a torta díszítéséhez! A tejszínből a cukor és egy kevés kukoricakeményítő hozzáadásával kemény habot verünk. A 3. tortalapot megkenjük a hab felével. Ráhelyezzük az utolsó lapot, majd a tortát körben vastagon bevonjuk a tejszínhab másik felével. Csokoládéreszelékkel és a maradék meggyel díszítjük.
Nehézség: közepes
Jó étvágyat kívánunk!