Az egészséges életmód elengedhetetlen része a zöldség és gyümölcs fogyasztás. A zöldségben rejlő vitaminokat szervezetedbe juttathatod levesként is. Készítsd el alábbi receptünk alapján a zöld zöldséglevest, amiből epebetegek és vashiányosok is nyugodtan kanalazhatnak.
Hozzávalók:
- 40 dkg cukkíni
- 70 dkg uborka
- 10 dkg zellerszár
- 25 dkg mélyhűtött száraz bab
- 2 dkg vaj
- 25 dkg friss spenót
- 15 dkg lilahagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 pohár sovány tejföl
Elkészítés:
A római tálat kb. 20 percre hideg vízbe áztatjuk. A cukkíni végeit levágjuk, húsát félbe vágjuk, és 1 cm vastagon felszeleteljük. Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát a cukkínihoz hasonlóan felszeleteljük. A zellerszárat meghámozzuk, megmossuk, szintén 1 cm vastagon felvágjuk.
A cukkínit, az uborkát, a zellerszárat és a babot a római tálba öntjük, 1 teáskanál sóval megszórjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Kisebb darabokban rászórjuk a vajat, lezárjuk a római tálat, és a hideg sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), és kb. 60 percig főzzük a zöldségeket. Közben megtisztítjuk a spenótot, és csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és felkarikázzuk. Az egy óra letelte után, a zöldségekhez keverjük a spenótot, és lefedve további 10 percre a kikapcsolt sütőbe tesszük. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a hagymakarikákat. Rászórjuk a cukrot, és karamellizáljuk. Félrehúzzuk. A levest sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, tejföllel és a karamellizált hagymával tálaljuk.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!