Ősszel csalamádét készítünk, de milyen savanyúságot készítsünk, ha melegszik az idő? Kovászos uborkát! Ajánljuk lisztérzékenyeknek, cukorbetegeknek, máj-és keringési problémákkal küzdőknek, laktózérzékenyeknek és vesebetegeknek.
Hozzávalók:
- (gluténmentes) kenyér
- uborka
- kapor
- só
Elkészítés:
Az egyforma, középnagyságú uborkákat megmossuk, majd mindegyiknek a két végét levágjuk, és középen hosszában bevágjuk úgy, hogy az uborkák egészben maradjanak. Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az előkészített uborkát, tetejére ismét kaprot teszünk, és 1-2 szelet gluténmentes kenyérrel befedjük. Ezután annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Napon vagy meleg helyen 4-6 napon át érleljük. Ha fokhagymásan szeretjük, 1-2 gerezd fokhagymát is tehetünk bele. Egy liter vízhez 2,5 dkg sót tegyünk.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!