kovász
#Receptek

Kovászos uborka lisztérzékenyeknek

2014.03.23.
0 perces olvasási idő

Ősszel csalamádét készítünk, de milyen savanyúságot készítsünk, ha melegszik az idő? Kovászos uborkát! Ajánljuk lisztérzékenyeknek, cukorbetegeknek, máj-és keringési problémákkal küzdőknek, laktózérzékenyeknek és vesebetegeknek.

Hozzávalók:

  • (gluténmentes) kenyér
  • uborka
  • kapor

Elkészítés:

Az egyforma, középnagyságú uborkákat megmossuk, majd mindegyiknek a két végét levágjuk, és középen hosszában bevágjuk úgy, hogy az uborkák egészben maradjanak. Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az előkészített uborkát, tetejére ismét kaprot teszünk, és 1-2 szelet gluténmentes kenyérrel befedjük. Ezután annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje.

Napon vagy meleg helyen 4-6 napon át érleljük. Ha fokhagymásan szeretjük, 1-2 gerezd fokhagymát is tehetünk bele. Egy liter vízhez 2,5 dkg sót tegyünk.

Nehézség: könnyű

Jó étvágyat!