érettségi
#Suli, munka

Koordinátageometria és becsapós feladat a matekérettségin

2014.05.06.
1 perces olvasási idő

Számtani és mértani sorozat, trigonometria, térgeometria, kombinatorika - ilyen témakörökből kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi második részében.

A tizenkét feladatból kilencet nyolcadik osztályos tudással meg lehetett oldani, vagyis ha egy diák elsajátította a teljes általános iskolai anyagot, harminc pontból huszonhármat megszerzett – mondta a középszintű matekérettségi első feladatsoráról Baloghné Békési Beáta, a matekmindenkinek.hu szakmai vezetője.

Szerinte összességében nem volt nehéz az első rész, igaz, a gyenge matekosoknak néhány példával meggyűlhetett a bajuk, „alaposan értelmezni kellett a feladatokat, ezek nem rutinpéldák voltak”. Baloghné Békési Beáta szerint a tizenkét feladatból kilencet stabil nyolcadikos tudással meg lehetett oldani, „igaz, ezzel a tudással sem minden érettségiző rendelkezik”. Ezeknek a feladatoknak a hibátlan megoldásával harmincból huszonhárom pontot össze lehetett gyűjteni – a kettes huszonöt ponttól van meg.

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a második résszel sok diáknak lehet gondja, ugyanis mindegyik feladatnak vannak Koordinátageometria és becsapós feladat a matekérettséginolyan részei, amelyek nehezebbek, és amelyeken el lehet bukni. "Első ránézésre mindegyik példa könnyűnek tűnik, aztán minden érettségiző rájön, hogy valamelyik részben van egy nagy csavar" - mondta, hozzátéve: a középszintű teszt utolsó három, választható feladata közül az egyik nehezen értelmezhető, van olyan eleme, amely kifejezetten szokatlan.

Az idén is szerepel a tesztben az egyik legnehezebb témakör, a koordinátageometria. Korábban több matektanár azt mondta az eduline-nak, hogy ezek a feladatok a végzősök többségének komoly problémát jelentenek.

A diákok összesen 180 percet kapnak a középszintű matekérettségi megoldására. Először az I. feladatlap tizenkét kérdését kell megválaszolniuk 45 perc alatt - ez a rész elsősorban az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi, a válaszokért legfeljebb 30 pontot lehet kapni.

A II. feladatlapra 135 perce lesz a vizsgázóknak, maximum 70 pontot gyűjthetnek. Összesen öt feladatot kell megoldani: három, egyenként 9-14 pontosat, valamint két, 17 pontos feladatot - utóbbinál van némi választási lehetőség is, három példa közül kell kiválasztani a két legszimpatikusabbat. A II. feladatlap feladatai összetettek, több részkérdésből állnak, és több témakört érintenek.

(eduline)