iskola
#Suli, munka

Tiltólista az iskolában – ősztől újabb szigor várható

2024.08.02.
3 perces olvasási idő

Nem lesz megengedett egyebek mellett az energiaital, a dohánytermékek, az alkohol és a kábítószer fogyasztása az általános iskolák összes évfolyamán, a gimnáziumokban és a szakképző iskolákban, rendszerint ott, ahol 18 évnél fiatalabbak tanulnak, illetve a kollégiumokban is szigorítás érkezhet.

Szeptembertől a tiltott tárgyak közé tartozik minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, minden olyan tárgy, aminek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és minden olyan termék, amit 18 év alatti nem is vásárolhat.

Használatában korlátozott tárgyak lesznek a mobiltelefonok, tabletek, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és internetelérésre alkalmas tárgyak, beleértve az e-book olvasókat és az okosórákat is - a Magyar Közlönyben megjelent rendelettervezet alapján.

Annak érdekében, hogy a felsorolt eszközök és termékek valóban kívül maradjanak az iskola területén, a tanárok és iskolaőrök tehetnek majd lépéseket. Most zárult le a társadalmi egyeztetés, így arról még nincsenek konkrétumok, hogy pontosan miként valósul meg az ellenőrzés, de már most tiltakoznak a szülők, és a pedagógusok egyes szervezetei is hangot adtak nem tetszésüknek.

Volt, ami eddig is tiltott vagy kerülendő volt

Az egyik névtelenséget kérő tanár portálunknak kifejtette: az iskolákban általában a házirendben eddig is szabályozták, hogy mit vihet be a gyerek, mit nem szabad magával hoznia a tanórára, illetve a mobiltelefon használatával kapcsolatban is vannak belső szabályok. „Nálunk a gimnáziumban nem megengedett a mobiltelefon tanórai használata, minden diák maga dönti el, hogy kikapcsolja vagy rezgő módra állítja. Az elején voltak nézeteltérések, a tanulók többsége mára megértette, hogy az órán nem megengedett a magáncélú netezés” – tette hozzá a pedagógus.

Az energiaitalok témájában Szőke Andrea dietetikus a KamaszPanasz kérdésére elmondta: eddig sem lehetett az iskolai büfékben vásárolni ilyen italokat, ami örvendetes, de ettől függetlenül bevihette a diák az iskolába, ha például elvitte otthonról vagy idősebb társa megvette a boltban. Az energiaitalok fogyasztásának korlátozásában fontos változás jöhet, a mostani tervezet kapcsolódik ahhoz az elképzeléshez, hogy ne vásárolhasson 18 év alatti ilyen termékeket.

Főleg stimulánstartalmuk miatt az energiaitalok (magas koffein és a magas cukortartalom) nem megfelelőek a fiatal szervezet számára, illetve éppen a bennük található összetevők egymásra gyakorolt negatív hatásai miatt kell óvatosnak lenni ezekkel az italokkal – mondja a dietetikus.

Fontos tudniuk a kamaszoknak és a szülőknek is, hogy a túlzott, akár naponta több doboz energiaital-fogyasztással olyan egészségügyi kockázatoknak tesszük ki a fiatalokat, mint a szív- és érrendszeri problémák, neurológiai és viselkedésbeli változások, akut szervi gyulladások (a májat, a gyomrot, a hasnyálmirigyet és a veséket is károsíthatja), nem beszélve a függőség kialakulásáról – sorolja a gyermekorvos.

Mi kerülhet az iskolai büfékbe?

Az egészséges táplálkozás alapelveire épülő, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet alapján fontos cél, hogy a gyermekek a közétkeztetésben változatosan, kellő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, tej- és tejterméket, teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasszanak csökkentett só-, cukor- és a telített zsírsavak bevitel mellett. Az iskolában üzemelő büfék, étel- és italautomaták kínálatának támogatni kell a fiatalok egészségtudatos attitűdjeit. Ennek alapján 2022. szeptember óta a köznevelési intézményekben, így az iskolabüfékben nem árulhatnak egyebek mellett hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó üdítőket, valamint energiaitalokat, hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó, előre csomagolt készítményeket (kekszek, ostyák, cukorkák, tészták stb.), illetve magas só (1 gramm só/100 gramm feletti) vagy magas telített zsírsav (2 gramm telített zsírsav/100 gramm feletti) tartalmú ropogtatni valókat (pl. snackek, chipsek stb.) – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában.

Dohányzás az iskolában?

A dohányzás tekintetében alkalmazni kell az iskolákban is a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény rendelkezéseit: tiltott a 18. életévét be nem töltött személyek közforgalmú intézményben (így nevelési és oktatási intézményekben) történő dohányzása és nem jelölhető ki dohányzóhely a közoktatási intézménynek a tanulók által használt helyiségeiben. Ennek megfelelően a 18 évnél fiatalabbak még az arra kijelölt helyen sem dohányozhatnak.Ugyanakkor tekintettel kell lenni arra is, hogy a nagykorú tanulókat azonos elbírálás illeti meg az intézmény felnőtt dolgozóival, számukra ki kell jelölni dohányzásra alkalmas helyet. Ebben a kérdésben még egyeztetés szükséges.

Ne vigyél csúzlit a suliba!

A tervek szerint tiltott lesz a rugóskés, a szigonypuska, a parittya, a dobócsillag, a 8 cm szúróhosszúságú szúró- vagy vágóeszköz, a csúzli és a gázspray bevitele és használata az iskolákban, bár eddig sem volt példa rá, hogy puskával a vállán sétált be a nebuló a suliba. Szerencsére nem Amerikában élünk.

(KamaszPanasz - Szerző: T.A., újságíró)