szülő
#Szülőknek

Mi a teendő, ha lánya egy idősebb férfival jár?

2014.02.26.
2 perces olvasási idő

Aggodalma bebizonyosodott: gyönyörű, tizenhat éves lányának kapcsolata van egy huszonhét éves férfival. Azonnal érzi, hogy elhagyja az erő, remeg a térde és keze a nyugtatóért nyúl? Érthető, hogy a szülőket aggasztja egy ilyen helyzet, ami több szempontból is káros lehet egy tinédzser lány számára.

Nem egyenlő felek

Egy kapcsolatban, ahol ilyen nagy a korkülönbség, az idősebb fél több hatalommal, befolyással és pénzzel rendelkezik, mint a tinédzser és a vele egykorú társai. Lánya és párja nem egyenlő félként viszonyulnak egymáshoz: azt feltételezve, hogy idősebb társának életkorából adódóan igaza van, könnyen irányíthatóvá válhat. Egy fiatal lánynak az apró ajándékok – pl. mozijegy vagy egy pár cipő - is imponálhatnak, hiszen kortársai ugyanezt nem engedhetnék meg maguknak.

Egy másik világ

A kapcsolatból adódóan lánya a férfi barátaival, egy idősebb korosztály tagjaival tölti a szabadidejét, és elkezdhet nem a korának megfelelően viselkedni csupán azért, hogy beolvadjon a társaságba. A baráti társaság szokásai - alkohol, esetleg drogfogyasztás, szexuális normák - negatív irányban befolyásolhatják lányát. A saját kortársai unalmasnak és gyerekesnek tűnhetnek neki, ami tovább csökkentheti érdeklődését a vele egykorúak iránt.

Az idősebb partner státuszszimbólum?

A szülők aggódnak, hogy a kapcsolat miatt gyermekük nem a saját ritmusában ismeri meg a felnőtt világot. A serdülők között egy idősebb partner státuszszimbólumnak számít, hiszen azt az üzenetet küldi a többiek felé, hogy a lány már egy olyan világnak a részese, amiről a többiek még csak álmodozni mernek. Lánya számára butaságnak tűnhet a matematika dolgozat miatt szorongani, amikor partnerét egy fontos szerződés megkötése aggasztja. Az ő „realitása” még inkább leértékelődik, ami tovább csökkenti befolyását a párkapcsolatban.

Anya-lánya

Hatalomharc a szülőkkel

Kevés olyan szülő van, aki szó nélkül áldását adja a kapcsolatra. Egy ilyen helyzetben a szülők hatalma, világnézete, és felfogása megkérdőjeleződik, és a lánya barátjában talál szövetségest, hogy a szülőkkel szembeszálljon. A szülők régimódinak tűnhetnek, emiatt pedig a férfi befolyása tovább erősödhet.

Miért a tinédzserek iránt érdeklődik?

Érdemes feltenni a kérdést, hogy egy közel harminc éves férfi miért érdeklődik egy nála tíz évvel fiatalabb lány iránt. Visszatérő mintáról van szó? Nehezen kommunikál a vele egykorúakkal? Esetleg azért van szüksége a korkülönbségre, hogy tekintélyét szabadon gyakorolhassa valaki felett?

Mit tehetnek a szülők?

A legtöbb szülő legszívesebben a toronyszobába zárná lányát - a tilalom viszont még kívánatosabbnak és szabadabbnak tünteti fel a férfi világát. Kérdezze meg önmagától, hogy mi aggasztja: az, hogy a választott férfi jóval idősebb, vagy az, hogy lánya párkapcsolatban van? Ha egy lányával egykorú fiú is ugyanennyire zavarná, akkor gondolja át az elszakadás kérdését. Beszélje meg lányával az aggodalmait, és hangsúlyozza, hogy nem személyes problémáról van szó.

Beszéljen a baráttal, és értesse meg vele, hogy csakis lánya érdekeit tartja szem előtt, és ha ő is igazán szereti a lányt, akkor elfogadja a feltételeket. Az egyik alapfeltétel, hogy a férfi ne akarjon a lány és szülei közé férkőzni. Ha szükséges, a szülő kijárási korlátozás, vagy a kapcsolat valamilyen szintű korlátozása mellett dönthet. Ha a férfi képtelen kivárni, amíg lánya elvégzi az iskolát és önálló lesz, az már magában sokat elmond kezdeti szándékairól.

Tini barátság
A barátok nélkülözhetetlenek: új barátságok kialakítása, baráti kapcsolatok ápolása, a társas élet nélkülözhetetlen a tinik életében. Beszélgetés a barátságról

(Kamaszpanasz - Forrás: Health24)