Szülőknek

#Szülőknek

578 db cikk a témában

#tanulásmódszertan
2015.04.18.

Milyenek a helyes tanulási módszerek?

A lényeg: legyen valamilyen módszer a gyereked tanulásában! Általában nincs, és a többség nem is hallott olyasmiről, hogy lehetne. Sokan azt gondolják, hogy annyi kell a jó tanuláshoz, hogy a gyerek leüljön, megírja a leckét, és megtanulja, ami a könyvben van. Pedig ez így csak arra jó, hogy szinten maradjon, ne bukjon meg, de mindenképpen utálja az egészet.

#fogszabályzó
2015.04.01.

Fogszabályzó: segítsen gyermekének megtalálni a legjobb megoldást

A fogszabályzó viselése egy tini számára talán a világ végét jelentheti, pedig ez egy fontos kellék lehet ahhoz, hogy felnőtt korában szép mosolya legyen. Amellett, hogy biztatja és megnyugtatja afelől, hogy ez nem a legrosszabb dolog a világon, van néhány egyéb lépés is, amivel még segíthet gyermekének.

#agresszivitás
2015.03.16.

Ha kamasz gyermeke agresszív...

Ha kamaszkorú gyermekére jellemző az agresszív viselkedés - kiabálás és verekedés -, fontos, hogy a probléma megoldását időben elkezdjék, mielőtt a helyzet komolyabb következményekhez vezet (pl. felfüggesztés az iskolából, törvényszegés vagy mások bántalmazása).

#nőgyógyász
2015.03.09.

A lányom első nőgyógyászati vizsgálata

A lányok szervezete kívül és belül is kamaszkorba lépve változik a legtöbbet. Szakemberek szerint az első nőgyógyászati szűrésre 13-15 éves korban ajánlott elmenni.

#dühkezelés
2015.02.20.

Hogyan segíthet a kamasznak a dühkezelésben?

Tinédzserkorban a harag aggasztó dolog szokott lenni. Ráadásul egy kamasz dühe folyamatosan növekszik, ha nem tud mit kezdeni az adott szituációval - így ilyenkor a szülő feladata az, hogy segítsen neki kezelni a helyzetet.

#pornó
2015.02.18.

A pornófilmek hatása a gyerekekre

A pornográf videók, képek és játékok az interneten keresztül a gyerekek számára is könnyen elérhetőek. Ezek egyértelműen negatív hatással vannak a gyerekek szexuális fejlődésére és viselkedésére, és függőséget is okozhatnak.

#gyerek
2015.02.15.

Hat olyan dolog, amelyre a tiniknek szükségük van

Nem egyszerű dolog egy tini gyerek nevelése, a szülőket igencsak meg tudja viselni a folytonos aggódás, például mekkora stresszt okoz az, amikor először viszi el a gyerek a családi autót (engedéllyel vagy anélkül). Ugye Ön is tapasztalt már hasonlót, amikor a gyereke olyasmit tett, amitől még a gyomra is összeszorult?

#bestseller
2015.02.14.

A szürke ötven árnyalata: hogyan hathat a tinikre?

A napokban mutatták be a hazai mozikban annak a könyvnek a film változatát, amely elsöprő sikert aratott az olvasók körében – akiknek egyébként nagy hányada fiatalkorú. Egy új kutatás eredménye szerint, azoknál a fiatal nőknél, akik a könyvet vagy annak folytatásait olvassák, nagyobb a valószínűsége az étkezési zavarnak és a rövid idő alatt történő, nagy mennyiségű alkoholfogyasztásnak, mint a regényt nem olvasóknál. Emellett olvasói körében gyakoribb a promiszkuitás és a bántalmazó partnerkapcsolat is.

#motiváció
2015.02.08.

Hogyan motiváljuk gyermekünket?

Sokan gondolják azt – nem ok nélkül –, hogy a mai fiatalság legfőbb életcélja a lustálkodás, alvás, netezés és a barátaikkal való együtt lógás. Általában ilyennek látják a szülők gyermekeiket. Ez a sztereotípia annyira elterjedt, hogy sokan azt feltételezik, hogy a motiválatlanság és lustaság a kamaszkor természetes következménye. – Ez azonban téves felfogás. A probléma onnan származik, hogy manapság a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy mi az, ami felkészíti őket jövendőbeli életükre.

#figyelmetlen gyerek
2015.02.06.

Miért figyelmetlen a gyerek?

Elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek a nevelési problémák. Amikor a gyermek felismeri, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés nehezebb szakasza.

#17 éves
2015.02.05.

A kamaszkor pszichológiája: 17 évesek

Ez az az év, amikor a tinédzserek megtanulják bontogatni a szárnyaikat és még jobban megtapasztalják a körülöttük levő világot. Mivel mindeközben még elég fiatalok, hibákat is vétenek, amelyeket saját maguknak kell kijavítaniuk. Ez is egy fontos része gyermeke sikeres önállósodásának. Ha ezt most nem tanulja meg, akkor még felnőtten is Öntől várja majd a problémái megoldását.

#szerencsejáték
2015.02.04.

Miért válik egyre több tini online játékfüggővé?

Online játékok. Ezek a szavak gyakran már önmagukban is elegek ahhoz, hogy a szülőket riadalommal töltsék el. Napjainkban az online játékok egyre népszerűbbek, és az online játékfüggőség ugyanúgy érinti a fiatalabb, tinédzser korúakat, mint a 30-as korosztályt.

#felvilágosítás
2015.02.01.

A nagy beszélgetés: hogyan mondjam el?

Mikor, mit, hogyan? - általában ezek a kérdések, amelyeket a szülők, a pedagógusok, a gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozók feltesznek maguknak, ha a szexuális felvilágosítás kerül szóba. "Hadd tegyem hozzá a következő kérdést is: ki mondja el, ki beszéljen róla?" - ez már Forrai Juditnak, a SOTE Népegészségügyi Intézet munkatársának a véleménye, aki a téma egyik kiváló szakértője.

#házimunka
2015.01.30.

Változtassa meg gyermeke házimunkához való hozzáállását

Amennyiben gyermeke folyton lázadozik az otthon végzendő házimunkák ellen, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem csinál semmit, és semmiben sem segít, akkor be kell vezetnie valamilyen újítást, ha nem akarja, hogy önre maradjon minden feladat.

#drog
2015.01.27.

Egyre veszélyesebb drogozási szokások

A kamaszok egyre inkább olyan anyagok felé fordulnak, melyek könnyen beszerezhetőek, legálisak és legtöbbjük akár nagyobb mennyiségben is megtalálható egy tipikus háztartásban, vagy beszerezhető a boltokban, drogériákban.