
A legegészségesebb gyümölcsök és zöldségek
Az alábbi gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, vagy a szív különböző megbetegedései, vagy a sokak szemében ennél is fenyegetőbb rák.
Minél rendszeresebben fogyasztjuk őket és minél hosszabb ideig, annál hatásosabbak. Lássuk tehát a földkerekség legegészségesebb élelmiszereit és néhány tippet, hogyan a legjobb őket fogyasztani.
A legegészségesebb gyümölcsök:
1. Barack
Hitted volna? Az ereje a béta-karotin tartalmában rejlik, amely A-vitaminná alakul, így javítva a látásunkat, továbbá védi a szervezetet a rák különböző fajtáitól, annak is az egyik legveszélyesebb formájától, a bőrráktól.
Fontosntos tudni, hogy a barack addig őrzi a benne található vitaminokat, amíg feszes a héja.
2. AVOKÁDÓ
Az ereje egy speciális savban rejlik, amely csökkenti a koleszterint és növeli a védő - HDL elnevezésű - koleszterin számát a vérben, így segít megelőzni a szívbetegséget. Ráadásul rostban is igen gazdag. Teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítósra kenve kevés fűszerrel és egy csepp majonézzel mennyei étel, de salátákban önmagában is igen finom.
3. MÁLNA
A málnának magas a C-vitamin tartalma, továbbá apró magvas gyümölcs révén segíti az emésztést és akadályozza a rákos sejtek kialakulását. A legfinomabb alacsony zsírtartamú joghurttal vagy tejjel és mézzel keverve.
4. SÁRGADINNYE
Ennek a gyümölcsnek is magas a C-vitamin és béta-karotin tartalma, és potassium nevű anyagnak köszönhetően csökkenti vérnyomást(!) is. Nagyon erős az antioxidáns tartalma is.
5. VÖRÖSÁFONYA
Ez a gyümölcs nálunk kevésbe ismert (az USA-ban nagyon népszerű) pedig nagyon erős antioxidáns hatású és igen sok C-vitamint tartalmaz. Fertőzések és baktériumok okozta megbetegedések legyőzésében nagyon sokat segít. Nagyon finom és itthon is kapható a belőle készült 100%-os gyümölcslé.
6. PARADICSOM
Igen a paradicsom gyümölcs(!). Likopint tartalmaz, ami megelőzi a rákos sejtek kialakulását, különösen csökkenti a gyomor és bélrák kialakulását, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. Mondani sem kell, milyen finom frissen a szendvicsekben, salátákban vagy tésztaszószként.
7. MAZSOLA
A mazsola apró szemei sok vasat tartalmaznak, amely segíti a vér oxigén szállítását, és ezáltal jobb közérzetet biztosítanak. Ha édességre vágyunk süti helyett érdemes ezt csemegézni, hiszen finom, kevesebb kalóriát tartalmaz és nagyon egészséges.
8. FÜGE
Magas a rost és B6 vitamin tartalma, így a jobb kedélyállapotot eredményező szeratonin termelődésért is segíti a szervezetben. A nőknek nagyon hasznos a fogyasztása a menstruációs ciklusuk alatt.
9. CITROM
Nagyon magas a C- és E-vitamin tartalma, így szinte mindenfajta vírusos vagy rákos betegség legyőzésében segíti a szervezetet. Ne használjunk citrompótlókat csakis valódi citromot, és fogyasszuk magában (ha szeretjük a savanyú ízt) vagy salátákhoz és tengeri halakhoz.
10. EPER
Akárcsak a málna, az eper is segíti az emésztést, és likopin tartalma gátolja a rákos sejtek kialakulását. A friss eper nagyon finom, olvasztott csokoládéba mártva pedig valódi afrodiziákum.
A legegészségesebb zöldségek:
1. HAGYMA
Flavonid tartalma segít megelőzni és legyőzni a rákot, és népi hagyomány szerint gyógyítja légúti fertőzéseket és enyhíti a köhögést.
2. ARTICSÓKA
Ez a nálunk kevéssé ismert és különös formájú zöldség, olyan speciális anyagot tartalmaz, amely segít megelőzni a bőrrák kialakulását, és rostjai csökkentik a magas koleszterinszintet, ráadásul C-vtaminban is gazdag, ettől van kellemes savanykás íze, így a déli népek salátákba vagy pizzára vagy tésztára teszik.
3. FOKHAGYMA
Rendkívül erős antioxidáns, igazi vírusölőként ismerik, csökkenti a magas vérnyomást és gyomor és bélrák kialakulásának kockázatát. Ételeinkbe a különböző fokhagymapótló krémek és porok helyett használjunk inkább valódi fokhagymát, és máris sokat tettünk az egészségünkért. A piritós vajjal és zúzott fokhagymával fantasztikusan finom, tápláló és egyszerű, de nagyszerű étel.
4. BROKKOLI
A C-vitamin és a béta-karotin tartalma mellett olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát. A brokkolit ne főzzük túl, finomabb és egészségesebb, ha ropogósra van főzve vagy párolva. Kitűnő köretnek, de egy kis sovány sajttal, tejföllel és borssal csőben sütve önmagában is fenséges.
5. SPENÓT
Öregedésgátló és sejtmegújító hatású, lutein tartalma miatt védi szemünket és javítja a látást, különösen a kor előrehaladtával. Nagyon finom fokhagymával párolva köretnek, mondjuk marhahúshoz, de főzeléknek is kitűnő tükörtojással.
(Fókuszban a Nő)