A barátnőm nemrég vett egy vízszűrőt azzal a céllal, hogy a csapvíz pH értékét lúgosítsa. Azt állítja, hogy a lúgos víz hasznos az ember számára, mert csökkenti a szervezetében a savszintet. Igaz, hogy a magas pH értékű víz valóban egészséges az ember szervezetének?
Úgy látszik, a szűrt víz napjaink egyik legújabb mániája: nem egyedül a te barátnőd lelkesedik a különféle fajtájú szűrők iránt. A szűrők gyártói azt állítják, hogy a lúgos víz, amelynek magasabb a pH értéke a közönséges csapvízénél, semlegesíteni tudja a vérben levő savat, nagyobb az energiatartalma, meggyorsítja az anyagcserét, és lassítja az öregedést.
Miközben a vizsgálatokból az derül ki, hogy a lúgos víz csökkenti a csontritkulás mértékét a preklimaxos nőknél, arra nézve nem végzetek még elegendő kutatást, hogy a lúgosító vízszűrők mennyire hatékonyak az egészségügyi kilátásaink javításában.
Szervezetünk gondoskodik a helyes arányokról
A vér normális pH értékét, vagyis a sav és a lúg arányát szervezetünk a maga különféle eszközeivel gondosan 7.35 és 7.45 közötti értéken tartja. Ez a semlegestől (7 az 1-től 14-ig tartó skálán) kissé az enyhén lúgos irányába tolódik el.
A csontok nemcsak kalciumot raktároznak a szervezet számára, de közreműködnek a vér savasságának vagy lúgosságának a szabályozásában is. Mikor valamilyen finomított cukorban, lisztben, tejtermékekben vagy húsban gazdag étrend következtében a vér túl savassá válik, a szervezet kalciumot von el a csontokból, hogy visszaállítsa a vér normális pH értékét.
Gyümölcsök, zöldségek
Ha gyümölcsökben és zöldségekben bőséges étrendet követünk (vagy a szűrőgyártók állításának megfelelően, ha lúgos vizet iszunk), a vérünk lúgos marad, a csontoknak nem kell kalciumot átadniuk a vérnek, s az elmélet szerint ez a kalcium-visszatartás erősebbé és sűrűbbé teszi a csontokat.
A kutatók azt is megállapították, hogy a lúgos víz fogyasztása mellett ugyancsak erősítheti a csontokat az alacsony savtartalmú étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, valamint kevesebb állati fehérjét és gabonafélét, mint a hagyományos amerikai ételek.
Amennyiben a barátnőd úgy szeretné növelni a vére lúgosságát, hogy beruház egy vízszűrőre, lelke rajta.
Ha azonban neked nincs fölösleges pénzed, amit kiadj egy vízszűrőre, amely vagy hatásos, vagy nem, de mégis szeretnéd megfelelő szinten tartani a véred pH értékét, próbálj meg több gyümölcsöt és friss zöldséget enni, egyél kevesebb finomított cukrot, lisztet, tejterméket és húst. Ja, és töltsd tele a vizespalackjaid a barátnődnél!
(Ő.B.)