Spenót, eper, cukorborsó - ezek csak az első példák a nyári időszak legkiválóbb ételei közül. Ha szereted a legfrissebb szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, akkor ez a neked való évszak!
Ilyenkor rengeteg friss árut találsz a helyi piacokon, így felturbózhatod a vitaminraktáradat. A legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz.
A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket távol termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni.
Ezeket válaszd a piacon
- Eper, áfonya, málna. Nemcsak finomak, kívánatosak és színesek, hanem igazán egészségesek is! Minél drágábbak, annál messzebbről szállítják őket, ezért nyugodtan választhatod az olcsóbbakat. Az ár nem megy a minőség rovására, hiszen az árkülönbségek csak a szállításról szólnak.
- Saláta. A friss saláta tavasszal jelenik meg, és a nyár során is nagy slágernek számít. Válassz friss és ropogós fajtát!
- Spenót. Egy másik nagyszerű változata az egészséges zöld ételeknek – salátaként, tésztába, párolva és köretként is finom. Vastartalma miatt elengedhetetlen csemege.
- Cukorborsó. Édes és finom, zsenge zöldség, ami főételként és nasiként is nagyon jó alternatíva. Kerüld a nagyon világos vagy nagyon sötétzöld árnyalatúakat.
- Spárga. Mint sok más gyümölcsöt és zöldséget, a spárgát is egész évben megtalálhatod bármelyik szupermarketben – ám akkor a legfinomabbak és egészségesebbek, amikor szezonálisak. Válassz egyenes, ropogós, zöld szálakat. Emellett a fehér spárga is kifejezetten ízletes, salátaként, sütve vagy tészta mellé is.
- Bébirépa. Nem arra gondolunk, amelyeket konzervben vehetsz a boltokban. Ezek igazi bébirépák, amelyeket még a zöld szárukkal együtt vehetsz meg. A vibrálóan narancssárga színű, valamint világos zöld szárú zöldségek a legfinomabbak. Tökéletesek sütéshez, pároláshoz is, de köretként is megállja a helyét.
- Rebarbara. A piros, ropogós szárak a legízletesebbek. Savanykás, így eperrel együtt párosítva igazán tökéletes egyensúlyt képez – akár frissen, akár kompótként.
- Fokhagyma. A fokhagyma a főzés egyik alapvető eleme, és ilyenkor biztosan friss fejeket vehetsz belőlük. Ám, ha zöld hajtások jönnek ki belőle, állj tovább – ez azt jelenti, hogy nem friss.
- Menta. A menta tavasszal kezd el nőni, és rengeteg mindenre használható – készíthetsz belőle teát, adhatod salátához vagy desszertekhez.
- Cékla. Az immunrendszerünk védelmét nyáron sem érdemes elhanyagolni. Ebben segíthet a cékla. Fogyaszthatod grillezve, párolva, frissen vagy turmixban.
- Zöldbab. A zöldbab magas rosttartalma, omega-3 tartalma miatt jó hatással van a koleszterinre és a vércukorszintre, ráadásul a migrénes rohamok ellen is hatásos lehet. Remek főzeléket készíthetsz belőle, ami magas víztartalma miatt nyáron hidegen is ízletes.
(KamaszPanasz - Gy. A., everydayhealth.com)