d-vitamin
#Táplálkozás

Több D-vitaminra van szükségünk

2021.02.11.
2 perces olvasási idő

A téli időszakban a D-vitamin hiányából fakadó problémák minden korcsoportot érintenek. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy több D-vitamint kell bevinnünk a szervezetünkbe.

A D-vitamin számos élettani folyamat nélkülözhetetlen összetevője. Hiánya számos betegség kialakulását elősegítheti, például csontritkulást, asztmát, cukorbetegséget vagy szív- érrendszeri problémákat okozhat. Éppen ezért fontos az év azon szakaszában gondoskodni a D-vitamin pótlásáról, amikor természetes úton nem juthatunk hozzá.

Tudtad, hogy a D-vitamint a napfény hatására saját szervezetünk állítja elő? Ahhoz, hogy a vitamin szintje megfelelő legyen, a tavasztől őszig tartó időszakban naponta kb. 15-30 percet kellene a napon tartózkodnunk. Az ezen kívül eső időszakban viszont a vitamin pótlását csak vitaminkészítményekkel biztosíthatjuk.

Kiket érinthet a vitaminhiány problémája?

zöldség

  • gyerekek minden korosztálya
  • terhes és szoptatós anyukák
  • elhízott emberek
  • anyagcserezavarban szenvedők (Crohn-betegség, cisztás fibriózis, bélgyulladás)
  • különféle, csontokat érintő betegségek (csontritkulás, idős embereknél törés)
  • kóros veseelégtelenségben szenvedők
  • májelégtelenségben szenvedők
  • egyes gyógyszeres kezelések alatt álló betegek

Akár egészséges emberek esetében is fennállhat a vitaminhiány. Jó tudni, hogy csak kevés ételben található komolyabb mennyiségű D-vitamin, ráadásul a táplálék útján bevihető mennyiség jóval csekélyebb a szükségesnél. Ezek az ételek a következők: lazac, makréla, D-vitaminnal dúsított tej és narancslé.

Miért pótoljuk a D-vitamint?

A szervezet valamennyi sejtjét érinti valamilyen szinten a D-vitamin jelenléte. A gének aktivitását (sejtszintű folyamatok irányítása) is befolyásolja. Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a D-vitamin hiányában egyes betegségek kockázata nagymértékben megnövekszik (hiánybetegségek és közvetve mások).

  • Daganatos megbetegedések, többek között vastagbél, prosztata, mell, hasnyálmirigyrák kockázata magasabb vitaminhiányos embereknél.
  • Autoimmun megbetegedések, 1-es és 2-es diabétesz, szklerózis multiplex, Crohn-betegség, különféle ízületi gyulladások.
  • Fertőző betegségek, influenza.
  • Szív- és érrendszeri megbetegedések esetében játszik szerepet a vitamin hiánya.

Azonban arra nézve nincs szilárd bizonyíték, hogy a D-vitamin pótlása közvetlenül megelőzné vagy gyógyítaná az előbbiekben felsorolt betegségeket. A D-vitamin segíti a szervezetben a kalcium felszívásában és annak felhasználásában. A kalcium nélkülözhetetlen a csontok számára (a csontok szerkezetét, szilárdságát adja), hiányában csontritkulás, csontdeformálódás és idősek esetében gyakori törés következhet be.

A túlsúlyos embereknek akár 2-3x nagyobb dózis is szükséges lehet a D-vitaminból, mert a zsír elraktározza azt, így nem hozzáférhető. Érdemes konzultálni orvossal, gyógyszerésszel a D-vitamin pótlás módjáról.

Olvasd el ezt is! Hogyan pótoljuk a D-vitamint?

(KamaszPanasz - N. L.)