Az étrend jelentős mértékben befolyásolja a pattanások kialakulását. Az azonban egyéntől függ, hogy ki mire hogyan reagál. Egyesek például a csokitól, míg mások az olajos magvaktól lesznek pattanásosak.
A szakértők szerint az emberek egyharmada észlel összefüggést az egyes élelmiszerek és a pattanások kialakulása között. Egyelőre nem létezik olyan tanulmány, amely egyértelműen leírná, hogy mi segíti, vagy épp gátolja a pattanások kialakulását, de az mindenképp elismert tény, hogy a táplálkozás kihatással van a bőr egészségére.
Az étrend és a bőr közötti kapcsolat
A pattanás leegyszerűsítve nem más, mint a bőr sejtjeinek rendellenes fejlődése miatt létrejövő probléma. A rendellenes sejtek (olyan sejtek is elszarusodnak, melyeknek nem kellene) miatt a bőrben lévő faggyúmirigyek kivezető nyílásai elzáródnak, így a termelt váladékok (fehérjék, zsírok, olajok, amik a bőr védelmét szolgálják azzal, hogy a felszínre jutnak) megrekednek a bőrben, és ebben elszaporodnak a baktériumok. Ezek gyulladást okoznak, amelyek a bőr felszínén megjelenő kellemetlen dudorok formájában mutatkoznak meg.
A pattanások leginkább a pubertáskorban jelentkeznek, mert ilyenkor a hormonális hatások miatt sok dolog megváltozik a szervezetben. Többek között a bőr faggyútermelése is intenzívebb lesz, ami pattanások kialakulását okozza. Teljesen elmúlni talán soha nem fognak, csak a mértékük csökken jelentősen a felnőttkor beköszöntével. A tisztálkodás hiánya sokat ronthat a helyzeten.
A táplálkozás hatása
A táplálkozás van némi hatással a sejtek osztódásának menetére. A sejtek ugyanis állandóan működésben vannak, ha épp nem osztódnak, akkor önmaguk regenerálására, fenntartására használják fel a bevitt tápanyagokat, vitaminokat. Így a bevitt étel típusa és minősége hatással lesz a sejtben zajló folyamatokra.
Túlzottan nagy jelentőséget azonban nem szabad tulajdonítani az étrendnek, ugyanis az csak egynegyed részben felelős a bőr egészségéért, a többi részt olyan folyamatok teszik ki, mint a hormonális egyensúly, a stressz, az alvás minősége, az életmód, stb. Emellett persze a jó bőrápolási szokások sem elhanyagolhatóak. Az egészséges bőr egyik feltétele, de nem kizárólagosan, az egészséges táplálkozás. Az egyik alapfeltétel a zsírszegény táplálkozás, és a hormonkezelt állatokból származó húsféleségek, tej, tojás fogyasztásának kerülése.
A pattanások kialakulásának megelőzésében segítő ételek
Az alapvető feladat a megelőzés. A zöldségekben és gyümölcsben gazdag étrend általánosan előnyös az egész szervezet, így a bőr számára is. Az egészséges táplálkozás segít csökkenteni a szervezetben előforduló gyulladásokat, és megelőzni a pattanások megjelenését. Íme, néhány jelentősebb tápanyag, melyek segíthetnek a probléma megelőzésében, és általánosságban véve is hasznosak a bőr számára.
A-vitamin
Az A-vitamin segíti a bőr regenerálódási folyamatainak rendellenesség nélküli lefolyását. Így a faggyú sem reked meg a bőrben, és elejét lehet venni a problémának.
Különféle ételek tartalmazzák nagy mennyiségben, mint például: a sárgarépa, a halolaj, a spenót, a lazac, a brokkoli. Azonban a túl sok vitamin sem jó, mert mellékhatásai lehetnek, ezért érdemes limitálni a napi bevitelt. 10 000 IU egység fölött, valamint táplálékkiegészítő formájában nem ajánlatos szedni terhesség vagy szoptatás ideje alatt.
Cink
Bizonyos tanulmányok szerint a súlyos bőrproblémákban szenvedők szervezetében a cink igen alacsony koncentrációban volt jelen, ami összefüggést jelenthet a két dolog között. Úgy tartják, hogy a cink segíti megelőzni a gyulladást okozó baktériumok elszaporodását, valamint bőrnyugtató hatást tulajdonítanak neki. Nagy mennyiségű cink található a pulykahúsban, a mandulában, a búzacsírában, a brazildióban.
E- és C-vitamin
Az E-vitamin antioxidánsként ismeretes, míg a C-vitaminnak nyugtató hatása van a bőrre, és immunerősítő is egyben. Úgy vélik, hogy együtt jobban fejtik ki a hatásukat, mint külön-külön. C-vitaminban gazdag források: a citrusfélék, a paradicsom, a savanyított zöldségfélék. E-vitamin: édesburgonya, mogyorófélék, olívaolaj, napraforgómag, avokádó, brokkoli, egyéb zöldségfélék.
Szelén
A szelénnek igen jó antioxidáns hatása van. A szakértők úgy tartják, hogy az E-vitaminnal együtt hatásosan védik a szervezetet a káros szabadgyököktől. Így a pattanások kialakulását vagy éppen túlburjánzását képesek megakadályozni. Jó szelénforrásnak számítanak: a búzacsíra, a tonhal, a lazac, a fokhagyma, a brazildió, a tojás, a barna rizs.
Omega-3 zsírsav
Ez a „jó” zsír segít kordában tartani a szervezetben zajló sejtszintű folyamatokat, így a pattanásképződés csökkentésére is alkalmas. Forrásai: tengeri halak, leginkább lazacfélék, dió, napraforgómag, mandula.
Víz
Sokan elhanyagolják az ajánlott napi folyadékbevitel fontosságát, pedig ez elengedhetetlen a szervezetben zajló folyamatok egyensúlyának fenntartásához. A méreganyagok eltávolítása is csak megfelelő vízellátottság esetén lehetséges. Az ajánlott napi szint nagyjából 2-2,5 liter.
Mely ételeket célszerű kerülni pattanásos bőr esetén?
Bizonyos ételek csak rontanak a helyzeten, ezeket mindenképp érdemes kerülni, ilyenek a csokoládé és a gyorséttermi ételek, és nagy mennyiségben a tejtermékek és az egyszerű szénhidrátok is kerülendőek.
Tejtermékek
Némely embernél a tehéntej ronthat a bőr állapotán, fokozhatja a faggyú termelődését, ami pattanásos bőrhöz vezethet többek között.
Egyszerű szénhidrátok
Némelyeknél a magas glikémiás indexű ételek vezethetnek pattanásos bőr kialakulásához. Ezek az ételek gyorsan megemésztődnek és magasra emelik a vércukorszintet, ami nem épp egészséges. Ilyenek a fehér kenyér, a burgonyafélék, a cukrozott üdítők, a cukros ételek, az édességek, a kristálycukor.
Mivel egyénenként különbözik, hogy kinek a szervezete hogyan reagál az egyes ételekre, érdemes naplót vezetni az elfogyasztott ételekről, és az azt követő fejleményekről, majd átgondolni az adatok tükrében és változtatni azon, ahogy épp szükséges.
(KamaszPanasz - N. L., webmd.com)
Kapcsolódó cikkek