reggeli
#Táplálkozás

Edd a vizet! Hidratáló ételek nyárra

2024.06.14.
2 perces olvasási idő

Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek nemcsak isteni finomak a kánikulában, hanem hidratálnak is, így biztosítják, hogy a szervezet nyáron is egészségesen működjön.

A nyári hőségben senkinek sincs kedve pacalpörköltet ebédelni. A legtöbbünk egy nagy kancsó hideg limonádé és pár hűtött gyümölcs vagy saláta mellett kellemesen elücsörögne egész nap.

Víz és elektrolitok: barack, eper

A friss gyümölcsök remekül hidratálnakAki rendszeresen sportol, tudja, hogy az izzadással sókat, és elektrolitokat veszítünk. A kálium és a só együttesen felelős a szervezet vízháztartásáért, fontosak a keringés, és a szív működésének fenntartásáért, így ezeknek az anyagoknak a hiánya felboríthatja akár a vízháztartást is. A pótlásra a legjobb a barack és az eper, melyekből egyetlen csészényi a napi káliumadag 5-10%-át tartalmazza. Edd őket frissen, vagy akár isteni gyümölcssalátákat is készíthetsz belőlük.

Víz és C-vitamin: görögdinnye, kivi, citrusfélék

A C-vitamin az év minden napján fontos, ezért nyáron is gondoskodj a megfelelő mennyiségről. A kivi és a görögdinnye is csordultig van vitaminnal (egy adagnyi a napi C-vitamin szükséglet harmadát biztosítja), ráadásul ez utóbbi remek hidratáló, hiszen nagyrészt vízből áll. A citrom közismert C-vitamin forrás, ráadásul remek szomjoltó is. Egy nagy pohárba csavarj bele egy fél citromot, a másik felét pedig vagdosd bele. Ízesítsd mézzel, ha nem szereted a savanyút, majd hűtsd le! A legjobb nyári itóka.

Víz és regenerálás: ananász és cseresznye

A szervezet különösen igényli a vizet a sok futás, vagy egy kiadós edzés után. A bromelain nevű enzim nagy arányban fordul elő az ananászban, és ez nagymértékben segíthet az izmok regenerálódásában. A cseresznye pedig melatonint és különböző antioxidánsokat tartalmaz, ezek gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.

Víz és emésztés: hüvelyesek

A rostok elősegítik az emésztést, így ha gyomor- illetve alhasi bántalmaid vannak, előbb érdemes megfigyelned, hogy nem eszel-e túl kevés rostot. A hüvelyesek nemcsak finomak, és rengetegféleképpen elkészíthetőek, hanem kiváló rostforrások is. Főzz egy isteni zöldbablevest, vagy szórj babot a salátádra! Köretnek sem utolsó, a nyári grillezéskor ne csak rizst és sültkrumplit tálalj!

Víz és az immunrendszer erősítése: joghurt, kefir

Bizony, nyáron is támadhatnak a vírusok. A probiotikumokban gazdag ételek fogyasztásával felkészítheted a szervezeted a betegségek ellen. A legjobb egy kis kefir vagy natúr joghurt. Ha ananász vagy meggy darabokat is csempeszél bele, akkor duplán jót tettél a szervezetednek, hiszen a két gyümölcs segít a regenerálódásban.

Víz és rákvédelem: paradicsom, brokkoli

Ijesztő egy szó, nyáron pedig különösképpen sokat hallunk a melanómáról. Plusz védekezés a szervezetednek, ha minél több friss brokkolit és paradicsomot eszel. Ezekben a zöldségekben sok a likopin, amely nem más, mint egy nagyon fontos antioxidáns. Egy fetasajtos paradicsomsaláta elkészítése nem nagy fáradság, könnyen és gyorsan összedobható. A brokkoli, noha nem tűnik annak, nagyon lédús, 90%-ban vizet tartalmaz. Salátába, vagy krémlevesbe kiváló.

Vörösbab, tonhal

A vörösbab kiváló fehérjeforrás, antioxidánst, rostot és vasat tartalmaz, ráadásul kiválóan hidratál magas víztartalma miatt. A tonhal talán elsőre meglepőnek tűnhet, azonban edzés után például kiváló, mivel feltölti a fehérje- és folyadékraktárat. Ráadásul tele van omega-3 zsírsavval is. Figyelj rá azonban, hogy ne vidd túlzásba a fogyasztását, mivel higany is található benne.

Ne feledkezz meg a folyamatos folyadékbevitelről, vagyis ne egyszerre igyál sokat, hanem arányosan és állandó jelleggel. Igyekezz napi másfél, de inkább két liter vizet fogyasztani! Ha nem vagy vízrajongó, az ízesítetlen zöld tea, vagy a mézzel édesített limonádé is jól hidratál.

(KamaszPanasz - Gy. R. - runnersworld)