Sütőtökös ravioli, tökös pite, őszi tökös rizottó, töksör - a lehetőségek száma végtelen, ráadásul egyik ínycsiklandóbb, mint a másik. Végre sütőtökszezon van, és jó okunk van rá, hogy örüljünk ennek. A sütőtök jellegzetes őszi zöldség, ami nemcsak sokszínűen felhasználható, de számos egészségügyi előnye is van. Íme, a 8 legkiemelkedőbb jótékony hatása.
Sütőtök, a szemünk őre
Egy csésze főtt sütőtök az ajánlott napi A-vitamin bevitelünk több mint 200 százalékát tartalmazza. Ez a vitamin támogatja szemünk egészségét, élesíti a látást, különösen homályos fényben. A tök ezen kívül gazdag karotinoidokban, ezeknek az összetevőknek köszönheti az élénk narancssárga színét. Ilyen például a béta-karotin, amit a szervezet A-vitaminná alakít.
Egészséges fogyás sütőtökkel
Sokan nem tudják, milyen sok rostot tartalmaz a sütőtök. Csészénként 3 grammnyi rost és csupán 49 kalória van benne, amellyel sokáig érezheted jóllakottnak magad – mindezt alacsony kalória bevitel mellett, így ez az ízletes zöldség jó alapja lehet egy őszi alakformáló étrendnek.
A tökmag sem felesleges: szívvédő hatású
A mogyoró- és magfélék, beleértve a tökmagot is, gazdagok bizonyos növényi eredetű vegyületekben, az úgynevezett fitoszterolokban, amik a tanulmányok szerint csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben. Így jó hatással van a szívre és az érrendszerre. A magot megmosva, megszárítva, majd megpirítva igazi egészséges és finom csemegét kaphatsz.
Csodálatos bőr, tökös étrenddel
A tökben lévő C-vitamin és karotinoidok nemcsak a látásunkra, hanem a bőrünkre is jó hatással vannak. Egy csésze sült tökben 8,5 mg béta-karotin van, ami bőven fedezi a napi szükségletünket, és hozzájárul a bőrünk védelméhez. A káros napsugarak ellen kifejezetten hatásos, de segít az akné megelőzésében, illetve remek bőrfeszesítő is.
A tökmag javíthat a hangulatodon
A tökmag gazdag a triptofán nevű aminosavban, amiről azt tartják, hogy hiánya álmosságot okoz. Tény, hogy a triptofán fontos összetevő a szerotonin (másik nevén örömhormon) termelésében, ami az egyik legmeghatározóbb tényező, ha a hangulatunkról van szó. Egy kis sült tök segíthet a stresszes időszakban.
Edzés utáni csemege
Egy csésze sült tökben több van az értékes és energizáló káliumból, mint a sportolók által kedvelt banánban: a sütőtök 564 milligrammot, ezzel szemben a banán 422 milligrammot tartalmaz.
Hogy miért is jó edzés után? Egy kis extra kálium segít helyreállítani a test elektrolit-egyensúlyát egy kiadós testmozgás után, sőt, elősegíti az optimális izomműködést is.
Immunerősítő
Az őszi-téli időszakban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk megfelelő működésére. Így elkerülhetővé válik a nátha, illetve a gyakori vírusfertőzések is. Az egyik legjobb módja az immunerősítésnek a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása, amelyre remek példa a sütőtök is. Egy csésze sült tök több mint 11 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami több mint a 20 százaléka a javasolt napi bevitelnek.
A sütőtök ráadásul azért is szuper választás, mert egyszerűen beilleszthető a receptekbe. Fogyaszthatod levesként, köretként, süteményként, szószokhoz is adhatod, de még palacsinta is készülhet belőle.
Mérsékelten vízhajtó hatású, illetve bizonyos embereknél allergiás reakciós is felléphet, ezért (mint mindenben) nem árt a megfelelő mérték tartása
(KamaszPanasz - B.Zs., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)