dinnye
#Táplálkozás

A nyár slágere, a dinnye – ezért fogyaszd

2024.07.22.
2 perces olvasási idő

A görögdinnye jó antioxidáns- és tápanyagforrás. Folyadékpótló tulajdonsága mellett az egészség megőrzésében is hasznos, beleértve a szív egészségét. De miért is fogyaszd nyáron?

Segít hidratáltnak maradni

A hidratáltság megőrzése fontos a szervezet megfelelő működéséhez. A testhőmérséklet szabályozása, a szervek működése, a sejtek tápanyag-szállítása és az éberség csak néhány a testi folyamatok közül, amelyek a megfelelő hidratáláson alapulnak.

A magas víztartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy szervezeted megfelelő működéséhez szükséges vizet biztosítsa. Mivel a görögdinnye többnyire víz, jó választás lehet a napi vízbevitelhez.

A dinnyének alacsony a kalóriatartalma. Az alacsony kalóriatartalmú ételek, például a görögdinnye fogyasztása segíthet a testsúly szabályozásában, mivel hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését.

Tele van tápanyagokkal

A görögdinnye számos tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. Íme, a tápanyagok 1 csésze (152 gramm) nyers, kockára vágott görögdinnyében:

  • Kalória: 46
  • szénhidrát: 11,5 gramm
  • Rost: 0,6 gramm
  • Cukor: 9,4 gramm
  • Fehérje: 0,9 gramm
  • Zsír: 0,2 gramm
  • A-vitamin: a napi érték 5%-a
  • C-vitamin: a napi érték 14%-a
  • Kálium: a napi érték 4%-a
  • Magnézium: a napi érték 4%-a

Javíthatja a szív egészségét

A görögdinnye számos tápanyaga támogathatja a szív egészségét. A szívbetegség az egyik vezető halálok világszerte. Az életmódbeli tényezők, beleértve az elfogyasztott ételeket is, csökkenthetik a szívroham és a stroke kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Csökkentheti a gyulladást

A gyulladás számos krónikus betegség egyik fő mozgatórugója. A görögdinnyében található antioxidánsok, likopin és C-vitamin kombinációja segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív károsodást.

Csontok és ízületek védelme

A görögdinnye a csontok és az ízületek egészségére is jótékony hatással lehet. A gyümölcs egy béta-kriptoxantin nevű természetes pigmentet tartalmaz, amely megvédheti az ízületeket a gyulladásoktól, mint a csontritkulás vagy a rheumatoid arthritis.

A citrullin, a görögdinnyében található aminosav javíthatja a teljesítményt és csökkentheti az izomfájdalmat.

Elősegítheti a bőr egészségét

A görögdinnyében található A- és C-vitamin fontos a bőr egészsége szempontjából. A C-vitamin – akár elfogyasztva, akár helyileg alkalmazva – segít a szervezetnek a kollagén előállításában, egy olyan fehérjében, amely rugalmassá teszi a bőrt, és széppé a hajat.

Sok cukor van a görögdinnyében?

A görögdinnye természetes cukrot tartalmaz, bár kevesebbet, mint más gyümölcsök. Egy közepes méretű szelet (286 g) körülbelül 17,7 g cukrot tartalmaz. Az American Diabetes Association friss, fagyasztott vagy konzerv gyümölcs fogyasztását javasolja hozzáadott cukor nélkül.

A görögdinnye szuperétel?

Igen, a görögdinnye szuperételnek számít. A „szuperélelmiszer” kifejezést marketing célokra hozták létre bizonyos egészséges élelmiszerek értékesítésének elősegítésére, és általában olyan élelmiszerekre használják, amelyek táplálkozási szempontból jelentősek, miközben csak minimális kalóriát tartalmaznak. Nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mely élelmiszerek felelnek meg ennek a kritériumnak, de általában tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ez természetesen vonatkozik a görögdinnyére is.

Lehet enni görögdinnyét éjszaka?

Mivel a görögdinnye többnyire víz, lefekvés előtt fogyasztani nem célszerű, ha nem akarsz rohangálni éjjel pisilni.

(KamaszPanasz - healthline.com)