
Így kerüld el az inflációt: zöldség, hús, tojás közösségi gazdaságoktól
Magyarországon már több mint 14 éves a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma. Az elkötelezett gazdák és közösségeik idén 32 gazdaságba várják az új vásárlókat. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél – mint minden évben – idén is összeállítottak egy listát és térképet arról, melyek ezek a gazdaságok, hova, hogyan lehet csatlakozni.
Az élelmiszerek ára továbbra is kiszámíthatatlanul emelkedik és emiatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ebből a kiélezett helyzetből a helyi közösségi gazdaságokban látja a kiutat.
Magyarországon bő 14 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, amit a Tudatos Vásárlók Egyesülete fog össze. Jelenleg 32 ilyen gazdasággal működnek együtt. Felmérésük szerint a 2024-es szezonban a magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1300 családot láttak el friss, helyi, szezonális zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel, ami közel 4200 fogyasztót jelent családtagjaikkal együtt.
Mik azok a közösségi gazdaságok?
A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben. A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.
Februárban tartják a Közösségi Mezőgazdálkodás Nemzetközi Napját
Az év eleje a közösségi gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ilyenkor várják azokat is, akik idén tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22. a Közösségi Mezőgazdálkodás Nemzetközi Napja, ehhez kapcsolódóan a Tudatos Vásárlók Egyesülete február 22.-i Közös Termés Ünnepen biztosít lehetőséget a közösségi gazdaságoknak, hogy bemutatkozzanak az érdeklődőknek.
Ahol várják a vásárlókat
Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2025-ban várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján lehet megtalálni. Idén 5 új gazdaság is felkerült a térképre, több helyen lehet a zöldség mellett húst és tojást is rendelni.
Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találtok csatlakozási lehetőséget, például Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Szegeden, Szolnokon, Pécsen, Balassagyarmaton és Miskolcon. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön, Budaörsön, Gyömrőn, Dunaharasztiban, Gödöllőn, Pomázon, Érden és Vecsésen is. A Tudatos Vásárlók térképén jól látszik, melyik a hozzánk legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is kereshetőek.
Miért érdemes most is egy közösségi gazdasághoz csatlakozni?
Aki közvetlenül a gazdától vásárol, vele szerződik egy idényre, sok problémát megelőzhet.
- Biztos forrás egész évben – A közösségi gazda vállalja, hogy a közösségnek termel egész évben vagy szezonban, így biztosak lehetnek a tagok, hogy a szerződött időszakban ellátja őket zöldséggel vagy hússal. Az ellátás kevéssé függ a hazai vagy külföldi beszállítóktól, vagy az alacsony felvásárlási áraktól, ezért biztos élelmiszerforrás az egész szezonban.
- Friss, finom egészséges – Sok közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos bio minősítéssel, és a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek. Ez érezhető az élelmiszer ízén is. Itt mindent frissen kapnak meg a tagok, hiszen a gazdák az átadás napján a takarítanak be mindent a közösségnek.
- Helyi – Egy közösségi gazdaság tagjai közvetlenül a gazdától veszik át az általa megtermelt élelmiszereket. Nincs közvetítő, nincs felesleges szállítás, raktározás és csomagolás. A gazda egyenesen az átadópontra szállítja a terményeit, így a termékek árát a növekvő üzemanyag árak is kisebb mértékben befolyásolják.
- Kis léptékű – a közösségi gazdaságok kis léptékű gazdaságok, amelyben érvényesülnek az agroökológia alapelvei. Nagy figyelmet fordítanak a gazdák a biodiverzitás növelésére, alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz és fontos számukra a tudásmegosztás is.
- Nem emelkednek az árak hétről-hétre – A gazdák egy évre vagy szezonra előre kalkulálják ki az árakat, amit a tagok havi átalány formájában fizetnek meg. Az üzemanyag és az élelmiszerek drágulása 2024-ban sem állt meg, és ez a közösségi gazdaságokat sem kímélte, így idén is volt némi emelkedés a havidíjakban, de korántsem olyan nagy, mint az előző évben. Ezzel együtt is az árak még mindig kiszámíthatóbbak és sokszor kedvezőbbek, mint a szupermarketben vagy a piacon.
- A tagok támogatják a gazdát – Így hozzájárulnak a vidéki térségek és a kisgazdaságok fennmaradásához is. Arról nem is beszélve, hogy egyre jobban inognak a nagy ellátási láncok, egyre több helyi termelőre lesz szükség, hogy biztosítsák az élelmiszerellátást.
- A gazda elkötelezetten a tagoknak termel – A közösségi gazdáknak is sokat ad, hogy személyesen ismerik azokat, akiknek az élelmiszert termelik.
Így látja ezt Szilágyi Kriszta is a sződi Terápiás Kert alapítója: „Jó érzés, hogy valamit létrehozunk a saját kezünk munkájával a semmiből. Gondoskodunk a kis parányokról, akik a kertünkben élnek és közben az emberekről is, akik a tagjaink. Adunk, egy darabot magunkból. Enni adunk, és ez az egyik legfontosabb dolog, akárki akármit is mond.”
(Tudatos Vásárlók Egyesülete)