
#Táplálkozás #vitamin
97 db cikk a témában
Miért sírsz hagymavágás közben?
Mindannyiunk rémálma a hagymapucolás, hagymaszeletelés. Ilyenkor a hagyma csípi a szemünket, marja a torkunkat, potyognak a könnyeink, nagyokat szipákolunk. De mi is áll emögött?
Feketeáfonyát memóriajavításra
Sokan keresik a tökéletes módszert arra, hogyan tudják agyukat fitten tartani. Íme, egy jó lehetőség: fekete áfonya. Te hallottál már róla?
Több D-vitaminra van szükségünk
A téli időszakban a D-vitamin hiányából fakadó problémák minden korcsoportot érintenek. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy több D-vitamint kell bevinnünk a szervezetünkbe.
A fehér vagy a barna rizs a nyerő?
Tudtad, hogy a barna rizs nem csak egészségesebb, de előállítása környezetkímélőbb is? Mi a különbség a tápanyag tartalmukat tekintve, és hogyan érdemes elkészíteni őket?
4 szépítő zöldség
A természetes szépség titka nem a szépségápolási termékekben vagy a szépészeti műtétekben rejlik, hanem abban, hogy odafigyelsz, hogy mit eszel. Felejtsd el a költséges bőrápoló krémeket és kozmetikai beavatkozásokat! Inkább egyél jó sok zöldséget, amitől szebbé válhatsz.
Napi egy alma az egészségért
Egy tanulmány szerint napi egy alma elfogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a gyulladást, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
9 tény, amit nem tudtál a tejről
A tej - legyen az tehéntej, szójatej vagy akár mandulatej - nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Rengeteg kalciumot tartalmaz egyetlen pohárnyi belőle, emellett a tehéntej isteni proteinforrás is. Íme, 9 dolog, amit eddig nem biztos, hogy tudtál a tejről.
Tejjel vagy nélküle? Mit mondanak a szakemberek?
Az utóbbi hetek egyik legtöbbet említett élelmiszere a tej. Azt még nem tudhatjuk, emelkedik-e majd a fogyasztása, ha majd kisebb adó terheli, de számos pozitív tulajdonsága miatt érdemes lenne gyakrabban a kosarunkba tenni. A tej világnapja kapcsán néztük meg, miért hasznos számunkra.
Nassolj zöldséget és gyümölcsöt!
Mi a leggyakoribb köret, amit eszel? Krumpli? Rizs? Tudtad, hogy ajánlott minden étkezés során friss zöldségeket is beiktatni a fogásokba? Éppen ezért a gyümölcsöknek és zöldségeknek egészséged érdekében ezentúl még nagyobb szerepet kell játszaniuk az étkezésedben.
Vigyázat! Vitaminból is megárt a sok
Gondolom mindenki szembesült már azzal a közmondással, hogy jóból is megárt a sok. Nos, ez nem csak az étkezéssel van így, hanem a vitaminokkal is. Ugyanis a vitaminok túlzott szedése ugyanolyan káros, mint a vitaminhiányos állapot.
A D-vitamin hiányának veszélyei
Milyen szerepet játszhat az asztma, a rák, a depresszió, a szívbetegség, és a diabétesz kialakulásában, valamint a súlygyarapodásban a D-vitamin hiánya? Cikkünkből megtudhatod, hogy miért lehet a D-vitamin az egyike a legfontosabb tápanyagainknak, kit veszélyeztet leginkább a hiánya, és mik a legbiztonságosabb módjai, hogy D-vitaminhoz juss.
Vitaminszedés: ártalmas is lehet?
Az egészséges élethez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű vitamin fogyasztása. A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. Pedig a túlzott vitaminbevitel ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.
Miért kúráljuk levessel a betegeket?
Hiába kerülnek napvilágra különböző gyógyászati újdonságok, újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során. Az egyik bevált "gyógyír" a mai napig a leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott. Azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerűségét.
Gyógyító zöldségek és gyümölcsök
Így télen, a járványok idején jól jöhet, ha ismerjük, hogy mely ételekből szerezhetjük meg a szükséges vitaminokat szervezetünk számára. Talán sokan nem is tudjátok, de bizonyos zöldségek és gyümölcsök még megbetegedés idején is a segítségünkre lehetnek.
Így készíthetsz laktózmentes tejet otthon
Egyre többen mondanak le a tehéntejről allergia miatt, és bár a tej alternatívái, mint a szója-, kókusz- és a mandulatej drágábbak, mégis megérik az árukat, hiszen finomak és táplálóak. Azonban sokkal olcsóbb, ha ezeket otthon, saját magad készíted el. Hidd el, nem is olyan bonyolult.