bőrápolás
#Testi problémák

8 tipp a téli bőrápoláshoz

2023.11.30.
3 perces olvasási idő

Hideg idő, az alacsony páratartalom és a szélsőséges időjárási körülmények roncsolják a bőrödet. A téli hónapokban azt tapasztalhatod, hogy a bőröd kifakult, húzódik vagy viszket és ki van száradva. Szerencsére, kevésbé problémássá varázsolhatod a szépségápolási rutinodat télen, ha követed ezeket az egyszerű és praktikus tippeket, illetve trükköket.

1. Szerelkezz fel krémekkel

Télen a bőröd több törődést igényel, mint nyáron. A hideg időszakban gazdag krémet használj, és kerüld el a hígabb testápolókat. A krémek általában sűrűbbek, és kicsit kényelmetlenül érezheted magad, amikor felkened. De ezek biztosítják a legjobb védelmet a zord időjárás ellen. A téli krémek több zsíros összetevőt tartalmaznak, amelyek megelőzik a kiszáradást. Vidd fel a bőrödre a krémet lefekvés előtt, vagy 30 perccel azelőtt, hogy kimennél a lakásból. A könnyebb alapozók helyett is használj gazdagabb textúrájúakat.

2. Használj naptejet

Sok nő tévesen úgy véli, hogy télen nem szükséges naptejet használni. Tény, hogy a nap egész évben káros a bőrre, ám ezt a hatást a hideg és a szél csak erősíti. Hacsak nem használsz fényvédőt, akár télen is leéghetsz. Ha a mindennapi krémednek nincs fényvédő faktora, akkor érdemes beszerezni egy olyat, ami 15, vagy magasabb a faktorszámú. A naptej elengedhetetlen, ha sok időt töltesz a szabadban. Győződj meg róla, hogy felviszed a naptejet félórával azelőtt, hogy kimennél a szabadba.

3. Ne felejtsd el a kesztyűket

A kesztyűt gyakran elhanyagolják, és lebecsülik, ezért sok ember dönt úgy, hogy csak akkor húz kesztyűt, ha már rendkívül hideg van. Azonban érdemes ősszel és télen is viselni, hogy megvédd a bőrödet a kipirosodástól, a fagyástól és a kiszáradástól. A kezeden a bőr sokkal érzékenyebb és sebezhetőbb a hideg téli hónapokban, így több hidratálásra van szüksége, mint máskor. A jobb hatásért, kend be a kezedet krémmel, mielőtt felveszed a kesztyűt.

4. Zuhanyozz gyorsan

A hosszú, forró zuhanyt szeretem igazán, főleg télen, de az igazság az, hogy a forró zuhany nagyonTéli bőrápolás káros a bőrre, akárcsak egy kád forró vízben való lubickolás. A meleg víz elősegíti a szárazságot és a kiszáradást, eltávolítja a bőr felső védőrétegét, így sebezhetőbbé válik. Még ha zsíros is a bőröd, ajánlott a szappanok elkerülése. Helyette használj hidratáló tusfürdőt vagy fürdőolajat, és testápoló krémet, valamint hidratálókat, rögtön zuhanyzás után. Érdemes lecsökkenteni a zuhanyzás idejét, és a forró víz helyett csak langyossal zuhanyozni.

5. Hidratálás

Ne várd meg, míg a kezed és az arcod kiszárad, és elkezd hámlani! Érdemes már akkor hidratáló krémet használni, amikor éppen elkezd odakint fagyni. Fordíts különös figyelmet a kezeidre. A napi két krémezés nem elég! Ideálisan, napi 5-6 alkalommal kellene kézkrémet használnod, a bőröd típusától függően. Jól jöhet egy kézkrém a táskában, hogy minden kézmosás után be tudd vele kenni a kezedet.

6. Gondold át az étrendedet

Tudod, hogy a bőröd tükrözi az egészségedet, így ez közvetlenül kapcsolatban áll az étrendeddel. Észrevetted már, hogy a bőröd kifakul és réteges lesz télen? Talán át kéne gondolni az étrendedet, és megváltoztatni az étkezési szokásaidat. A hideg évszakokban a testednek több zsírra van szüksége, ezért hagyd ki az alacsony kalóriás ételeket, és növeld a bevitt zöldségek, hal, tejtermékek és egészséges zsírok mennyiségét. Az egészséges étrend a bőrödet ragyogóvá és egészségessé teszi, és segít leadni néhány kilót is. Növeld a citrusfélét, zöld ételek és tengeri herkentyűk bevitelét is. Nemcsak a kiszáradás ellen nyújt védelmet, hanem lassítja az öregedési folyamatot, valamint csökkenti a kisebb ráncokat is.

7. Maradj hidratált

Ritkán találkozok olyan emberrel, akik tényleg a napi ajánlott vízmennyiséget inná meg; még kevesebb ember iszik eleget télen. Talán nem vagy szomjas mikor hideg van, de valójában a folyadék igényed nem az évszaktól függ. Ha sok vizet iszol, akkor az jó hatással lesz az egészségedre és a szépségedre. Segít megszabadulni a méreganyagoktól, növeli a bőröd rugalmasságát és elősegíti a megújulást. Amellett, hogy legalább 8 pohár vizet kellene meginnod naponta, próbáld meg csökkenteni a napi koffein, szénsavas víz és fekete tea bevitelének mennyiséget.

8. Ne feledkezz meg a bőrradírról

Minden bőrápolási termék haszontalan, ha nem hámlasztod a bőrödet rendszeresen, főleg az őszi hónapokban, hogy a bőröd felkészüljön a télre. A bőrgyógyászok és a szépségszakértők szerint a téli hónapokban heti 3 alkalommal kell bőrradírozni! Nemcsak segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, a koszt és a kozmetikumok maradványait, hanem finomítja a bőrödet. A heti 3 bőrradír egy biztos út az egészséges és ragyogó bőrhöz. A téli ruha nem mutatja meg a testedet és a sarkadat, de azoknak is szüksége van a hámlasztásra. Rendszeresen pedikűrözz, hogy elkerüld a repedt, egészségtelen és száraz sarkakat.

Kihívás fenntartani a szépségápolási rutint télen is, de nem nehéz, ha tudsz néhány titkot. Bizony, a tél sok problémát tud okozni. Azonban könnyen csökkentheted annak káros hatását, és felkészítheted a bőrödet a télre, ha követed a fent említett tippeket. Vidd bele a napi rutinba, és élvezd az egészséges ragyogó bőröd a téli hónapokban is!

(KamaszPanasz - B.CS; womanitely)