köröm
#Testi problémák

Fekete a körmöd? Mitől lehet?

2024.06.17.
3 perces olvasási idő

A fekete köröm olyan sérülés miatt fordulhat elő, amely zúzódást okoz, egy úgynevezett subungualis hematómát, bár más okai is lehetnek, például benövés vagy fertőzés. Megelőzhető? Hogyan kezelhető?

A fekete körmök fájdalmasak lehetnek, de gyakran maguktól elmúlnak. Egyes esetekben azonban kezelést is igényelhetnek.

Mik a fekete köröm tünetei? A színén kívül

A fekete köröm leggyakoribb tünete pontosan ez – a köröm feketének tűnik, ami általában a köröm alatt összegyűlő vérnek köszönhető. Az elszíneződés azonban lehet vöröses, lilás vagy barnás is. Egyéb tünetek a következők:

  • fájdalom,
  • a köröm idővel elválik a körömágytól,
  • a köröm megvastagodása és hasadása.

Egyes körömelszíneződések csíkok vagy vonalak formájában jelennek meg a körömben, amelyek általában függőlegesek, szilánkos vérzésnek is nevezik. Ezek a köröm alatti kis kapillárisok vérzése miatt jelentkeznek. Minden olyan elszíneződést, amely fájdalmas vagy nem múlik el, érdemes megmutatni a háziorvosnak.

Mi okozza a fekete körmöket?

Számos oka lehet annak, hogy a körmöd elszíneződött. A leggyakoribbak a következők:

  • zúzódás a köröm alatt trauma vagy nyomás következtében,
  • gombás fertőzés,
  • benőtt köröm.

Zúzódás

A fekete köröm leggyakoribb oka a subungualis hematómát okozó trauma. Ennek oka lehet, hogy rácsaptál valamit az ujjadra vagy ráesett valamilyen nehéz tárgy. A sérülés vérzik, és a vér beszorul a köröm alá, ahol elsötétül. A fekete köröm a megjelenése után néhány héttel leeshet, és akár 6 hónapig is eltarthat, amíg visszanő.

A szoros vagy rosszul illeszkedő cipő dörzsölheti vagy összenyomhatja a lábujjakat, és károsíthatja a körmöt, ismétlődő traumát és subungualis hematómát okozva.

Gombás körömfertőzés

A köröm gombás fertőzését gyakran a dermatofitáknak nevezett gombás organizmusok okozzák. A fertőzés tovább tarthat, ha a köröm közelében vágás vagy repedés van, és az izzadt láb is hozzájárul a kedvező környezet kialakulásához. A cukorbetegség, az érrendszeri betegségek és a gyenge immunrendszer sebezhetőbbé teszik a körmöt.

Benőtt köröm

Benőtt köröm esetén a köröm belenő a körömágyat körülvevő bőrbe. Bakteriális fertőzéshez vezethet, ami elszínezheti a körmöt.

Alapbetegségek

A vérkeringést befolyásoló egészségügyi állapotok, mint például a cukorbetegség, a vesebetegség, a szívbetegség, a pikkelysömör vagy a vérszegénység szintén a körmök elszíneződését okozhatják. A cukorbetegeknél az elszíneződött lábkörmök inkább sárgás árnyalatúak, bár egyes esetekben előfordulhat feketedés is.

Melanóma

Ritkán a fekete köröm oka a melanoma. A subungualis melanoma a bőrrák egy sajátos típusa, és bár ritka, nagyon súlyos lehet, ha nem kezelik.

Milyen gyógyszerek okozhatnak fekete körmöt?

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek a körömágyra gyakorolt ​​hatások, a köröm vérellátása vagy a fokozott fényérzékenység miatt a köröm elszíneződését okozhatják. Ezek a következők:

  • Rákellenes szerek: beleértve a tirozin-kináz inhibitorokat és a taxánokat.
  • Antibiotikumok: beleértve a tetraciklint és a zidovudint (amelyet a humán immunhiány vírus vagy HIV kezelésére vagy megelőzésére használnak).
  • Retinoidok: bőrápolásban használt A-vitamin származékok.
  • Psoralének: fényérzékeny gyógyszerek, amelyeket olyan bőrbetegségek kezelésére használnak, mint a pikkelysömör.
  • Plaquenil (hidroxi-klorokin): maláriaellenes gyógyszer, amelyet bizonyos autoimmun betegségekben is alkalmaznak.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha tudod, hogy megsérült a körmöd, de nem annyira fájdalmas, és a köröm kevesebb mint fele fekete csupán, akkor nem szükséges orvoshoz menned. De mindenképp keresd fel, ha az alábbiak bármelyike ​​érvényes:

  • A köröm fáj.
  • Az elszíneződés lassan jelenik meg.
  • A köröm több, mint fele fekete.
  • Az elszíneződés a körmön kívülre terjedt.
  • A köröm alatt látható dudorok vannak jelen.
  • Meglévő cukorbetegség vagy érrendszeri betegség esetén.

Milyen szövődményeket okozhat?

A fekete köröm szövődményei közé tartozhat a köröm maradandó károsodása, amely során a köröm formátlanul vagy megvastagodva nő vissza.

A körömgomba átterjedhet más ujjakra is, ha nem kezelik. Ha az elszíneződést a melanoma okozza, a test más részeire is átterjedhet.

Hogyan kezelhető?

Ha a fekete köröm nem okoz fájdalmat, és a köröm kevesebb, mint fele fekete, akkor nem szükséges kezelni. Idővel az új köröm kinő, és az elszíneződés többé nem lesz jelen. Ha fájdalmas a duzzanat vagy a nyomás miatt, kipróbálhatsz pár otthoni kezelést, például a láb felpolcolása vagy hűvös borogatás alkalmazása.

Az orvos kezelheti a sérülés következtében fellépő fekete körmöt úgy, hogy kis lyukakat készít a körmön, hogy enyhítse a nyomást és kiürülhessen a vér, de ezt a sérülést követő két napon belül meg kell tenni. Speciális műszert fognak használni, ezért nem fájdalmas, mert a körömnek nincsenek idegei.

Ha a fekete körmöt gombás fertőzés okozza, a kezelések közé tartoznak mind a helyi, mind a szájon át szedhető gombaellenes szerek. Van néhány vény nélkül kapható gyógymód és gyógyszer, beleértve a kenőcsöket és az áztatószereket.

Ha baktériumok vagy élesztőgombák által okozott fertőzésed van, orvosod antibiotikum kenőcsöket vagy szükség esetén gyógyszeres kezelést is előírhat.

Hogyan lehet megelőzni a fekete körmöket?

Nem mindig tudod megakadályozni, különösen, amelyeket hirtelen sérülés okoz. Vannak azonban olyan lépések, amelyek segítségével csökkentheted a kialakulásának valószínűségét. Például:

  • Viselj megfelelően illeszkedő cipőt.
  • Tartsd a lábujjaid szárazon és tisztán.
  • Kerüld a nyitott orrú szandál viselését, különösen akkor, ha olyan helyen sétálsz, ahol a lábujjaidra léphetnek.
  • Kerüld az erős napsugárzást.
  • Naptejjel kend be a körmeidet is.
  • Ha alapbetegséged, például cukorbetegséged van, győződj meg arról, hogy megfelelő kezelést kapsz.
  • Próbáld elkerülni, hogy nehéz tárgy essen a körmödre és ne csapd oda a kezet sehová.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)